Smitteverntiltak i helse- og omsorgstjenesten
I forbindelse med økende forekomst av ulike luftveisagens inkludert SARS-CoV-2 i befolkningen, bør kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner ha et særskilt fokus på beredskap for å forebygge smitte inn i institusjonene og i helsetjenesten.
Kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner bør vektlegge generelle smittevernråd som beskrevet i basale smittevernrutiner.
Alle helseinstitusjoner er pålagt å ha et infeksjonskontrollprogram jfr. forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten. Ledelsen i sykehjemmet bør sørge for at dette er oppdatert, kjent og etterlevd av alle ansatte. I tillegg bør kravene i forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten etterleves.
Organisering
Ledelsen i sykehjemmet bør:
- ha oversikt og innhente informasjon om status mht. vaksinasjon blant ansatte og beboere, for å skjerme uvaksinerte best mulig. Det er frivillig å oppgi vaksinasjonsstatus. Helsedirektoratet har mer informasjon om innhenting av opplysninger om vaksinasjonsstatus.
- innhente informasjon om eventuell smitteeksponering og symptomer på covid-19 for nye beboere før de kommer. Pårørende og eventuelt personer fra annen helse- og omsorgstjeneste bør involveres for å sikre riktig informasjon dersom beboeren ikke selv kan redegjøre for dette.
- legge til rette for og sørge for at uvaksinerte beboere, beboere som ikke har fått oppfriskningsdose eller beboere med alvorlig svekket immunforsvar ivaretas og beskyttes så langt det er mulig
- sørge for at felles berøringspunkter (f.eks. dørhåndtak, armlener, brytere, toalett) rengjøres eller desinfiseres etter gjeldende smittevernregler og renholdsplan. Renholdsplanen bør inneholde rutiner for økt renhold når det er mange som bruker oppholdsrom for ansatte og fellesrom for beboere.
- Sørge for at ansatte får tilbud om influensavaksine, og beboere om influensa- og pneumokokkvaksine.
For øvrig viser vi til:
- Hvem blir regnet som grunnvaksinert, oppfriskningsvaksinert og delvaksinert? (fhi.no)
- FHIs koronaveileder (fhi.no)
- Råd til kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner (fhi.no)
- Basale smittevernrutiner i helsetjenesten – veileder for helsepersonell (fhi.no)
- Bruk av personlig beskyttelsesutstyr (fhi.no)
Opplæring
Ledelsen i sykehjemmet bør sikre at alle ansatte (inkl. nyansatte, vikarer, studenter, renholdspersonell m.fl.) får en grundig og god opplæring generelt og i gjeldende smittevernregler spesielt.
Opplæringen bør sikre at alle ansatte:
- kjenner til symptomer på covid-19, og atypiske infeksjonssymptomer hos eldre
- kjenner til nasjonale og lokale covid-19-råd, inkludert viktigheten av ikke å gå på jobb når en har luftveissykdommer eller er syk, teste seg ved symptomer på luftveisinfeksjon og håndvask etter prosedyre
- som har nær kontakt med beboerne (inkl. renholdspersonell), kjenner til basale smittevernrutiner, inkludert god hoste- og håndhygiene og riktig bruk av personlig beskyttelsesutstyr (og at det øves på bruk av beskyttelsesutstyr).
Smittevernkontakt
Det anbefales at ledelsen ved sykehjemmet har en person som har ansvaret som smittevernkontakt. Det er en fordel hvis denne personen er lært opp av et kommunalt team med god smittevernkompetanse.
Smittevernkontakten i institusjonen bør bistå ledelsen med å:
- organisere opplæring til ansatte om rutiner i lokalt infeksjonskontrollprogram og smittevernrutiner i forbindelse med covid-19. Det er en fordel om opplæringen inkluderer effekt av vaksine og behov for skjerming av uvaksinerte beboere.
- sørge for informasjon til beboere og pårørende
- bistå med å legge til rette for god håndhygiene blant beboere
- regelmessig undersøke etterlevelse og gi tilbakemelding til ansatte om hoste- og håndhygiene, bruk av beskyttelsesutstyr
- gi ledelsen informasjon om ev. mangler med hensyn til smittevernressurser og -utstyr, som f.eks. hånddesinfeksjonsmiddel og -såpe
- bidra til at ansatte får tilbud om influensavaksine, og beboere om influensa- og pneumokokkvaksine.
Besøk og gaver
- Beboere kan ta imot besøk, gaver, blomster og lignende. Det er ikke behov for spesielle forholdsregler, men viktig å følge generelle råd for håndhygiene, da dette vil forebygge indirekte kontaktsmitte.
For øvrig henviser vi til FHIs råd til kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner (fhi.no).
Testing av ansatte
Tidlig identifisering av tilfeller med SARS-CoV-2 og nærkontakter blant ansatte eller beboere er avgjørende for å begrense omfanget av et utbrudd. Se mer om dette i Testing for SARS-CoV-2 av ansatte og pasienter/brukere i helse- og omsorgstjenester (fhi.no).
Sist faglig oppdatert: 15. februar 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Smitteverntiltak i helse- og omsorgstjenesten [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 15. februar 2022, lest 28. juni 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/kommunale-helse-og-omsorgstjenester/sykehjem/smitteverntiltak-i-helse-og-omsorgstjenesten