Råd om håndtering av pasienter og beboere med symptomer
For å redusere risikoen for smitte inn og spredning i kommunale helse- og omsorgstjenester/-institusjoner, bør det fortsatt være økt årvåkenhet for symptomer på covid-19. Pasienter/beboere med nyoppståtte symptomer bør testes for luftveisagens som sirkulerer i samfunnet. Ansatte bør være oppmerksom på egne symptomer og dersom de har sykdom med luftveisvirus i nær familie.
Ved mistenkt eller kjent smitte med isoleringstrengende diagnoser som influensa, covid-19 eller kikhoste med flere, bør pasienten/beboer isoleres i henhold til dråpesmitteregime frem til symptomene er avtagende.
Ansatte bør som alltid følge basale smittevernrutiner. Helsepersonell skal ha opplæring i korrekt bruk av personlig beskyttelsesutstyr. Dette omfatter hvordan utstyret tas på og av, samt kritiske punkter under bruk.
Vi viser til:
- Smitteverntiltak i helsetjenesten ved sesongbaserte luftveisinfeksjoner inkludert covid-19 (fhi.no)
- Tiltak ved utbrudd (fhi.no)
Beredskap
Helse- og omsorgstjenesten følger lokalt og regionalt planverk for beredskap og planlegge for håndtering av SARS-CoV-2, influensa- og andre luftveisagens, samt norovirus.
For å redusere risikoen for smitte inn og spredning i kommunale helse- og omsorgstjenester/ institusjoner, bør det fortsatt være økt årvåkenhet for symptomer på covid-19.
Sist faglig oppdatert: 21. desember 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Råd om håndtering av pasienter og beboere med symptomer [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 21. desember 2022, lest 07. februar 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/kommunale-helse-og-omsorgstjenester/sykehjem/rad-om-handtering-av-pasienter-og-beboere-med-symptomer