1. Innledende bestemmelser
Forskriften skal bidra til at barn og elever har et helsefremmende miljø og beskyttes mot risikoforhold i barnehagen, skolen og skolefritidsordninger.
Forskriften regulerer krav til det fysiske miljøet, jf. forskriftens kapittel 2.
Krav til psykososialt miljø reguleres i barnehageloven kapittel VIII (lovdata.no) om psykososialt barnehagemiljø, og i opplæringsloven kapittel 9 A (lovdata.no) om elevenes skolemiljø.
Det fysiske miljøet i barnehager og skoler må ses i sammenheng med det psykososiale miljøet, da det er miljøet samlet sett som har betydning for barns og elevers helse, trivsel, lek og læring.
For å kunne oppfylle forskriftens formål må helsefaglig kompetanse involveres sammen med teknisk, pedagogisk og planfaglig kompetanse når barnehager og skoler planlegges, drives og vedlikeholdes.
Ved tolkning av de øvrige bestemmelsene i forskriften skal det legges vekt på forskriftens formål.
§ 2. Virkeområde
barnehager grunnskoler videregående skoler skolefritidsordninger leksehjelpordninger i tilknytning til skolevirksomhet andre virksomheter, herunder barnepassvirksomheter og barneparker, som mot godtgjøring gir tilsyn med og omsorg for barn under skolepliktig alder, når virksomheten er regelmessig og tilbyr en ukentlig oppholdstid på mer enn ti timer og der tre eller flere barn er til stede samtidig.
Forskriften gjelder både planlegging, tilrettelegging og drift av virksomhetene som omfattes. Dette innebærer at forskriften gjelder under hele prosessen for etablering og drift av barnehager, skoler og skolefritidsordninger.
Forskriften omfatter arealer inne og ute som ligger på barnehagens og skolens eiendom, i umiddelbar tilknytning til denne og andre områder som virksomheten drives på. Forskriften vil dermed også gjelde på utflukter og turer.
For de tilfeller denne forskriften ikke gjelder, vil alle typer virksomheter og eiendommer omfattes av den generelle forskrift om miljørettet helsevern (lovdata.no). Den generelle forskriften inneholder blant annet krav til helsemessig tilfredsstillende drift og forsvarlig miljø, jfr. § 7.
Nærmere om a) barnehager
Barnehager omfatter alle offentlige og private barnehager, herunder familiebarnehager, ordinære barnehager og åpne barnehager.
Barnehager som omfattes av denne forskriften samsvarer med barnehager som omfattes av barnehageloven § 6 (lovdata.no). Det innebærer at forskriften gjelder både virksomheter som er godkjent eller godkjenningspliktige etter barnehageloven.
Åpne barnehager med åpningstid på mindre enn 20 timer i uken har ikke plikt til å søke om godkjenning etter barnehageloven § 6. Åpne barnehager kan likevel velge å søke godkjenning etter barnehageloven. Dersom en åpen barnehage er godkjent etter barnehageloven, vil den også være omfattet av forskrift om helse og miljø i barnehager, skoler og skolefritidsordninger.
Nærmere om b) grunnskoler og c) videregående skoler
Alle grunnskoler og videregående skoler omfattes av forskriften. Skoler som omfattes av denne forskriften samsvarer med skoler som omfattes av opplæringsloven og privatskoleskolen.
Leirskoler omfattes ikke av forskriften, med begrunnelse i at elevene oppholder seg der over kort tid, og at det derfor ikke er behov for særskilt regulering. Etter opplæringsloven § 9 A-1 (lovdata.no) vil skoleeier være ansvarlig for at elevene har et trygt og godt skolemiljø, også når elevene er på reiser og utflukter i regi av skolen. Leirskoler vil også omfattes av den generelle forskriften om miljørettet helsevern (lovdata.no), og må oppfylle krav til miljø og helse som stilles der.
Nærmere om d) skolefritidsordninger
Forskriften omfatter skolefritidsordninger regi av skolen.
Forskriften gjelder uavhengig av om skolefritidsordningen skjer på skolen eller et annet sted. Det avgjørende er om tilbudet gis av skolen. Tilbud fra frivillige organisasjoner omfattes ikke. Forskriften gjelder heller ikke dersom andre aktører enn skolen overtar regien for aktiviteter, for eksempel den lokale fotballklubben eller musikklinjen på en annen skole. Hvis skolen leier inn noen andre til å overta regien for aktiviteter, vil derimot både opplæringsloven og denne forskriften gjelde.
Nærmere om e) leksehjelpsordninger i tilknytning til skolevirksomhet
Leksehjelptilbud i tilknytning til skolevirksomhet omfattes av denne forskriften. Forskriften gjelder ikke når frivillige organisasjoner tilbyr ekstra leksehjelp.
Nærmere om f) andre virksomheter
Forskriften gjelder også for andre virksomheter, herunder barnepassvirksomheter og barneparker, som mot godtgjøring gir tilsyn med og omsorg for barn under skolepliktig alder, når virksomheten er regelmessig og tilbyr en ukentlig oppholdstid på mer enn ti timer og der tre eller flere barn er til stede samtidig.
Med oppholdstid på mer enn ti timer, menes oppholdstid for hvert enkelt barn. Antall barn gjelder uavhengig av om barna er egne eller ikke, så lenge det for noen av barna utgjør en virksomhet som drives mot godtgjøring.
§ 3. Ansvar for virksomhetens plikter etter forskriften
Virksomhetens eier har ansvaret for at forskriftens krav oppfylles. Med virksomhetens eier menes den som eier skole- eller barnehagevirksomheten.
Virksomhetens eier kan delegere oppgaver for å sikre at forskriftens krav oppfylles. Delegering av oppgaver fritar imidlertid ikke den ansvarlige etter forskriften for sitt ansvar. Hvordan aktiviteter og oppgaver er fordelt og følges opp skal beskrives i virksomhetens internkontroll, jf. forskriften § 18. Ansvar etter forskriften innebærer også et ansvar for å stille til rådighet de ressursene som er nødvendige for å sikre at kravene i forskriften skal kunne oppfylles.
Kommunen kan ha ansvar både som eier av skoler og barnehager og som tilsynsmyndighet. Dobbeltrollen innebærer at kommunen må organisere seg på en måte som sikrer uavhengighet og likebehandling i tilsynet jfr. folkehelseloven § 9 (lovdata.no). Uavhengigheten i tilsynet er nærmere beskrevet i veiledningen til § 19.
Sist faglig oppdatert: 30. juni 2023