17. Svekket førlighet (§ 41)
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
Førerkortgruppe 1, 2 og 3
Helsekrav er oppfylt dersom førligheten er tilstrekkelig til trafikksikker føring av motorvogn. Ved vurderingen skal det blant annet legges vekt på om evnen til å føre motorvogn på en sikker måte er påvirket på grunn av redusert koordinasjonsevne eller redusert kraft eller sensibilitet i arm eller ben, herunder nedsatt gripeevne.
Dersom det er grunn til å tro at førlighetssvekkelsen vil forverres eller er progressiv, kan det gis helseattest med anbefaling om førerett for inntil ett år, eller for lengre tid dersom relevant spesialist anbefaler det. Ved tvil om helsekravet etter første ledd er oppfylt, kan lege oversende saken til Fylkesmannen som kan be om kjørevurdering hos Statens vegvesen før det gis helseattest.
Dersom lege har vurdert at en person ikke fyller helsekravet etter første ledd og tilstanden er stabil, herunder at personen bruker ortopedisk protese, avgjør Statens vegvesen, eventuelt ved gjennomføring av kjørevurdering, om førerett likevel kan gis og om det er behov for bruk av ekstrautstyr eller annen tilpasning av kjøretøyet for at vedkommende kan føre motorvogn på trafikksikker måte.
Føreretten kan begrenses til motorkjøretøy som er spesielt tilpasset eller har personlig ekstrautstyr, jf. førerkortforskriften § 4-3.
Ved vurderingen av om helsekravet er oppfylt for førerkortgruppe 2 og 3 etter første ledd, og om helseattest med anbefaling om førerett kan gis etter andre og tredje ledd, skal det tas hensyn til de ytterligere risikoer og farer som er forbundet med å føre motorkjøretøy i disse gruppene.
Definisjoner
- Med «førlighetssvekkelse» menes en nedsatt kraft, sensibilitet, tempo eller koordinasjon som kan påvirke evnen til å kjøre trafikksikkert. «Redusert koordinasjonsevne eller redusert kraft eller sensibilitet i arm eller ben, herunder nedsatt gripeevne» må altså forstås som svekkelser som kan påvirke evnen til å kjøre trafikksikkert.
- Med «progressiv» førlighetssvekkelse menes svekkelse som kan progrediere/forverres eller antas å progrediere/forverres slik at den kan påvirke evnen til å kjøre trafikksikkert.
- Med «stabil» førlighetssvekkelse menes varig svekkelse som ikke vil progrediere/forverres.
- Med «ortopedisk protese» menes en protese eller ortose o.l. som avhjelper tilstanden slik at personen kan kjøre trafikksikkert.
Legens vurdering
Ved vurdering av personens førlighet skal legen vurdere blant annet kraft, koordinasjon og bevegelsesmønster. Personer med ulike førlighetssvekkelser vil oftest ha oppfølging av spesialist(er). Spesialisten(e) bør i sine vurderinger også inkludere en vurdering av kjøreevne og en prognose for sykdomsutviklingen.
Ved enkelte tilstander kan kraften være tilfredsstillende. Likevel vil et bevegelsesmønster preget av langsomme bevegelser (bradykinesi) og eventuell redusert koordinasjon innebære en risiko i trafikken. Innskrenket førlighet må ses i sammenheng med øvrig helsetilstand og andre relevante helsekrav, f.eks. nevrologiske sykdommer, kognitiv svikt, syn.
Den samlede kliniske vurderingen er avgjørende for legens vurdering ved førlighetssvekkelser. I denne vurderingen kan det være aktuelt å involvere fysioterapeut eller ergoterapeut. For førerkort i førerkortgruppe 2 og 3 skal legens (og trafikkstasjonens) vurdering ta hensyn til de ytterligere risikoene forbundet med disse førerkortgruppene.
Der helsekravet ikke er oppfylt og dette antas å vedvare utover seks måneder, utløses meldeplikten til fylkesmannen (DOC).
Relevant spesialist
Relevant spesialist kan være spesialist i nevrologi, fysikalsk medisin eller indremedisin. Ved nevrologiske tilstander som progredierer, samt MS, skal nevrolog vurdere om det er tilfredsstillende fysisk og kognitiv funksjonsevne for at helsekravet er oppfylt.
Ved progressive førlighetssvekkelser (Veiledning til § 41 annet ledd)
Med «progressiv» førlighetssvekkelse menes svekkelse som kan progrediere/forverres eller antas å progrediere/forverres slik at den kan påvirke evnen til å kjøre trafikksikkert.
- Ved rask progresjon vil helsekravet ofte ikke være oppfylt, men det må likevel gjøres en individuell vurdering.
- Ved langsom progresjon og der førligheten er tilstrekkelig til trafikksikker kjøring, eventuelt med bruk av protese eller ortose, kan helseattest gis med varighet inntil ett år. Eventuell lengre varighet kan gis etter vurdering fra relevant spesialist. Anbefalt varighet skal tilpasses forventet progresjon av tilstanden. Det er ikke nødvendig med dispensasjon fra fylkesmannen, hvis helsekravet er oppfylt uten kjøretøytilpasning.
- Ved svingende progresjon bør relevant spesialist vurdere om helsekravet er oppfylt og med hvilken anbefalte varighet, og om det eventuelt ikke er oppfylt i perioder (f.eks. ved periodevise forverringer).
Ved utstedelse av helseattest ved progressiv førlighetssvekkelse må legen krysse «nei» på spørsmålet om fører mangler tilstrekkelig førlighet til trafikksikker kjøring, og «nei» på spørsmålet om tilstanden er stabil. Begrenset varighet angis i konklusjonen. Der protese og/eller ortose er nødvendig for trafikksikker kjøring, skal dette krysses av som vilkår i konklusjonen.
Ved tvil om helsekravet er oppfylt ved progressiv førlighetssvekkelse, vil kjørevurdering kunne gjennomføres, eventuelt med bruk av ortose/protese. Legen må da først anmode fylkesmannen om at det gjennomføres en kjørevurdering (DOC). Det er viktig at legen gir opplysninger om førlighetsnedsettelsen og hvordan denne forventes å påvirke kjøringen. Resultatet av kjørevurderingen skal sendes fra trafikkstasjonen til legen og vil inngå i legens vurdering av om helsekravet er oppfylt. Mer om kjørevurdering.
Dersom førligheten ikke er tilstrekkelig uten tilpasninger av kjøretøyet, herunder automatgir, må vedkommende inntil videre ha en dispensasjon fra fylkesmannen etter vedlegg 1 § 7 for å få førerett. Resultatet av kjørevurderingen skal da sendes til fylkesmannen.

Ved stabile førlighetssvekkelser (Veiledning til § 41 tredje ledd)
Med «stabil» førlighetssvekkelse menes varig svekkelse som ikke vil progrediere/forverres.
- Dersom tilstanden er stabil og førligheten er tilstrekkelig til trafikksikker kjøring uten bruk av personlige hjelpemidler (protese, ortose e.l.), ekstrautstyr eller kjøretøytilpasning, er helsekravet oppfylt. Legen kan da utstede helseattest og krysse «nei» på spørsmålet om fører mangler tilstrekkelig førlighet til trafikksikker kjøring.
- Dersom tilstanden er stabil, men førligheten ikke er tilstrekkelig til trafikksikker kjøring vurderer Statens vegvesen vurderer om det kan gis dispensasjon fra helsekravet, og om det skal settes vilkår om bruk av personlige hjelpemidler som protese/ortose og/eller kjøretøytilpasning, inkl. automatgir. Legen utsteder helseattest som viser at helsekravet ikke er oppfylt, og krysser av for vilkåret om at trafikkstasjonen vurderer om vedkommende kan få førerrett. Trafikkstasjonen (Statens Vegvesen) vil vurdere om det er behov for kjørevurdering, ekstrautstyr eller tilpasninger av kjøretøyet, og om føreretten skal begrenses til dette. Legen må i tillegg sende melding til fylkesmannen (DOC) om at helsekravene ikke er oppfylt. Statens vegvesen kan ved stabil førlighetssvekkelse ikke utstede nytt førerkort med vilkår om bruk av personlige hjelpemidler, tilleggsutstyr eller annet, dersom tidligere førerkort ikke er inndratt. I tillegg må det eventuelt sendes legeerklæring til NAV med søknad om tilleggsutstyr eller ombygging av kjøretøy. Prosessen vil da kunne gå raskere for søker.

Sist faglig oppdatert: 22. januar 2021