Regelverk
Tilskuddsordningen skal bidra til å kompensere for kommunenes kostnader til veiledning av leger som er under spesialistutdanning i spesialisering i allmennmedisin i ny ordning, i henhold til Forskrift om spesialistutdanning og spesialistgodkjenning for leger og tannleger §2.
Målgruppe er kommuner som har leger under spesialisering i allmennmedisin i ny ordning.
Kommuner
Kommunen skal være registrert som utdanningsvirksomhet for å legge til rette for gjennomføring av utdanning i spesialiteten allmennmedisin. Også kommuner som har midlertidig registrering kan søke.
- Søkerens mål med tilskuddet
- Redegjørelse for de interne og eksterne kontrolltiltak som skal sikre korrekt rapportering og måloppnåelse
Følgende dokument må vedlegges søknaden i Altinn: Tilleggsskjema -attest for gjennomført veiledet tjeneste (word)
Tillegg og presiseringer
I søknaden må det opplyses hvor mange måneder det søkes tilskudd for og om kommunen har fått tilskudd for den aktuelle legen tidligere. Som vedlegg til søknaden må det sendes inn en signert attest som inneholder følgende punkter:
- Antall måneder legen har vært under veiledning
- Navn, HPR-nummer,stillingsbrøk og signatur for legen som har vært under veiledning (LIS3)
- Navn, HPR-nummer, tittel og signatur for veileder
- Signert bekreftelse på gjennomført veiledning fra kommunen
Kvantifiserbare tildelingskriterier.
Det gis tilskudd til
Innvilget tilskudd kan nyttes til refusjon for gjennomført veiledning. Kommuner som har rekrutteringsvansker kan i tillegg søke om midler fra en annen tilskuddsordning til inngåelse av ALIS-avtaler som innebærer særlig tilrettelegging ut over de krav til veiledning som fremgår av forskrift om spesialistutdanning av leger m.v. Det vises til separat tilskuddsordning for dette. Kommuner kan søke tilskudd et år etterskuddsvis.
Tillegg og presiseringer
Veiledningen av leger i spesialisering (LIS) i allmennmedisin skal gjennomføres av spesialister i allmennmedisin. I de tilfellene det unntas fra kravet etter spesialistforskriftens § 25 fjerde ledd, kan veiledningen gis av leger uten spesialisering i allmennmedisin. Slikt fritak skal kun benyttes i unntakstilfeller dersom særlige hensyn tilsier det, for eksempel at det i en periode byr på uforholdsmessig store utfordringer å kunne oppnevne veileder som er godkjent spesialist.
Under «særlige hensyn» skal det legges vekt på forholdet til rekrutteringssvake kommuner, mulighetene for å skaffe veileder utenfor kommunene, blant annet gjennom samarbeid med nabokommuner, gjennomførte tiltak for å skaffe veileder med spesialistkompetanse, lengen på periode det søkes om fritak for mv. Veiledere som oppnevnes etter slikt fritak må inneha den nødvendige kompetanse til å gjennomføre veiledningen.
For leger under veiledning i deltidsstilling skal perioden med veiledning forlenges i samsvar med stillingsbrøken. Redusert stilling medfører tilsvarende redusert veiledningstid per måned.
Veiledningspraksis hos ektefelle, foreldre eller annen nærstående familie godkjennes ikke.
Tilskuddsberegning
Veiledningen skal i snitt utgjøre minimum 4 timer per måned i 10,5 av årets måneder. I tillegg gis det kompensasjon for inntil 1,5 times forarbeid og etterarbeid per måned i 10,5 av årets måneder for veileder. Dette tilsvarer et tilskudd til kommunen til kompensasjon for utgifter til veiledning med 57,75 timer per år. Det finansieres inntil fem års sammenlagt veiledning for praktisk tjeneste for LIS3 i allmennmedisin i kommunene.
Oppfølging når LIS3 i allmennmedisin er i praktisk tjeneste i spesialisthelsetjenesten vil skje på linje med LIS i sykehusspesialitetene. Oppfølging av LIS i spesialisthelsetjenesten er finansiert innenfor de ordinære rammene.
Tilskuddet gjennomsnittsberegnes og utbetales i henhold til antall måneder med gjennomført veiledning.
Tilskuddet beregnes ut fra timesats fastsatt av Helsedirektoratet
Søknaden er en etterskuddsvis innrapportering. Det er ikke krav om rapportering ut over dette.