Målet med tilskuddsordningen er å bidra til bedre rekruttering og redusert vaktbelastning i kommunens legevaktordning, i kommuner med særlige rekrutteringsutfordringer. Alle kommuner i sentralitetsklasse 6 (SSB) med befolkningstall < 5000 kan søke tilskuddet.
Søknadsfrist utløpt 18. mai 2022
Beløp: 50 000 000 kr
Rapportering
Du vil motta et delvis utfylt skjema i virksomhetens innboks i Altinn når rapporteringsfristen nærmer seg. Les gjerne veiledning om rapportering på tilskudd før du fyller inn skjemaet.
Slik blir prosessen
Søknadsfrist: 18. mai 2022
Forventet ferdigbehandling av søknader: 20. juni 2022
Rapportering for 2022: 01. april 2023
MERK: Før du skal søke eller rapportere i Altinn, må du få delegert Altinnrollen Helse-, sosial- og velferdstjenester. Skal du signere skjemaet kreves rollen Begrenset signeringsrettighet. Du kan få delegert rollene av daglig leder eller styreleder i virksomheten.
MERK: Dersom den totale søknadssummen for søknadsmassen overstiger den samlede budsjettrammen vil de søknadene som skjønnsmessig vurderes lavest ikke motta tilskudd.
Vi ser for oss tildelinger i størrelsesorden kr 750 000 – 1,5 mill. til den enkelte søker, avhengig av totalt omsøkt beløp. For oversikt over fordelingskriteriene, se regelverket.
Målet er å bidra til å bedre rekrutteringen til og redusere vaktbelastningen i kommunens legevaktordning i kommuner med særlige rekrutteringsutfordringer.
Målgruppen er befolkningen i de aktuelle kommunene.
Kommuner
Tillegg og presiseringer:
Kun kommuner som oppfyller tildelingskriteriene vil kunne få innvilget tilskudd. Helse Nord ved Universitetssykehuset i Nord-Norge kan søke om tilskudd til Svalbard over tilskuddsordningen, jfr. Prop. 129 S (2016-2017).
Søkerens mål med tilskuddet
Beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves)
Tillegg og presiseringer:
Søknaden skal være kortfattet og gi en poengtert beskrivelse av tiltaket, herunder:
Begrunnelse for søknaden og en beskrivelse av rekrutteringsutfordringene i legevaktordningen
Beskrivelse av tiltaket og hvordan tilskuddsmidlene skal brukes
Navn og kontaktdetaljer for kontaktperson i kommunen
Skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse.
Det gis tilskudd til:
Det legges ikke spesifikke føringer på hvordan kommunene benytter midlene ut over at tiltaket skal bidra til å øke rekrutteringen til legevaktordningen. Kommuner med færre enn 5 000 innbyggere og samtidig tilhørende sentralitetsklasse 6 (jf SSBs sentralitetsindeks) kan søke.
Tilskuddsberegning:
Tilskudd innvilges etter vurdering opp mot kriteriene i tabellen under, innenfor den totale budsjettramme Stortinget har vedtatt for ordningen. Det er en forutsetning at tiltaket det søkes støtte til er innenfor formålet for tilskuddsordningen, samt at kommunens størrelse og sentralitetsindeks oppfyller tildelingskriteriene som beskrevet over.
Kategori (Vekting)
Kriterier
Forklaring
Legevaktorganisering
(70 %)
Kommunal legevakt eller et samarbeid mellom kun to kommuner
Sannsynligheten for at disse legevaktene har rekrutterings-utfordringer vurderes høyere og disse kommunene prioriteres over kommuner som deltar i interkommunale legevakter med flere enn to kommuner.
Sentralitet
(20 %)
Sentralitetsgrad
Lavere grad av sentralitet innad i gruppe 6 er korrelert med høyere sannsynlighet for høy vaktbelastning (3 eller færre leger i vaktordning) og lav sentralitet tillegges derfor høyere vekt
Mål og budsjett
(10 %)
God målsetting/tydelige kriterier for måloppnåelse
I hvilken grad viser søknaden til mål som er spesifikke, målbare, realistiske, tidsbestemte og mulig å evaluere
Sammenheng mellom budsjett, tiltak og mål
I hvilken grad henger tiltaket det søkes midler til sammen med ordningens mål, og i hvilken grad synliggjør tiltakets budsjett de ulike kostnadene?
Måloppnåelse: Tilskuddsmottakers vurdering av gjennomførte tiltak og hvordan/i hvilken grad dette har bidratt til at målene for tilskuddsordningen (se punkt 1) er oppnådd. Rapporteringen bør spesifikt belyse: - I hvilken grad og hvordan tiltaket har hatt effekt på rekrutteringsutfordringene i legevaktordningen - Status og utvikling på vaktbelastningen i legevaktordningen
Regnskap: Budsjett og regnskap fra tilskuddsmottaker skal kunne sammenlignes på samme nivå.
Revisorattestasjon: Der det innvilges tilskudd høyere enn 200 000 kroner stilles det krav om revisorbekreftelse av regnskapet. Krav for revisorkontroll og attestasjon er spesifisert i tilskuddsbrevet
Helsedirektoratet (2022). Styrking av legevakttjenesten i distriktskommuner [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 12. mai 2022, lest 22. mars 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/tilskudd/styrking-av-legevakttjenesten-i-distriktskommuner