Slik blir prosessen
-
Rapporteringsfrist for 2021:
01. april 2022 -
Prosjektslutt:
31. august 2022 -
Rapporteringsfrist for 2022:
01. april 2023
MERK: Før du skal søke eller rapportere i Altinn, må du få delegert rollen Helse-, sosial- og velferdstjenester i Altinn. Øverste ledd i organisasjonen skal delegere denne rollen.
Denne ordningen er ikke videreført til 2022.
Regelverk
Målet med tilskuddsordningen er å bidra til gode mat – og måltidsopplevelser for eldre. Det er et mål at eldre skal få gode mat – og måltidsopplevelser gjennom:
- Større grad av medvirkning og valgfrihet.
- Økt tilbud om måltidsfelleskap.
- Bedre hjelp til selvstendighet i måltidsituasjoner.
Tilskuddsordningen er en del av satsningen Gyldne måltidsøyeblikk og skal støtte opp under målsetningene i Demensplan 2025, Ernæringsstrategien og Leve hele livet.
Målgruppen for tilskuddsordningen er hjemmeboende eldre.
Frivillige og ideelle organisasjoner (herunder stiftelser)
Merk: Det stilles krav om at søker på søknadstidspunktet er registrert i Frivillighetsregisteret.
- Søkerens mål med tilskuddet
- Prosjektbeskrivelse/beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
- Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves)
Tillegg og presiseringer
Prosjektbeskrivelsen skal omfatte en beskrivelse av hvordan det skal arbeides med å nå målene, inkludert en fremdriftsplan og beskrivelse av samarbeid med kommune(r) og eventuelle andre samarbeidsaktører, hvordan opplæring av frivillige skal ivaretas, hvordan målgruppen skal rekrutteres til deltakelse og sikres medvirkning og på hvilken måte måloppnåelsen vil bli vurdert ved slutten av prosjektperioden.
Informasjon om eventuell egenfinansiering og delfinansiering/tilskudd fra andre instanser skal også fremkomme i søknaden.
Søknaden skal være poengtert og relativt kortfattet.
Søknadsbehandling
Alle søknader på samme tilskuddsordning behandles samlet. Dette fører til at saksbehandlingen tar tid. Når søknadene er ferdig behandlet sender vi et vedtaksbrev.
Vi tar sikte på å ha behandlet alle søknader i løpet av en måned.
Det gis tilskudd til Hjelpetiltak rettet mot gruppen i form av ulike løsninger som for eksempel hjemlevering av måltider, matlaging, servering, hjelp til å handle og måltidsfelleskap. Måltidsfellesskap kan skapes i den enkeltes hjem eller på egnet sted i lokalmiljøet. Det kan også være aktuelt å samarbeide med lokalt næringsliv. Aktiviteten kan skje i samarbeid med pårørende og/eller frivillige, og gjerne på tvers av generasjoner. Slik kan tiltaket også bidra til utvikling av aldersvennlige samfunn og samarbeid på tvers av sektorer.
Tildeling av tilskudd avgjøres eller beregnes ved hjelp av skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse. Søker må ha etablert samarbeid med helse – og omsorgstjenesten i kommunen for vurdering av hvem som faller inn under tiltaket. Samarbeidet må omfatte en vurdering av hvem som eventuelt har behov for og rett til oppfølging av ernæring eller praktisk bistand til handling eller matlaging fra kommunen.
Eldre med utfordringer og identifiserte ernæringsbehov som krever mer kvalifisert oppfølging enn hva frivillige kan tilby, er ikke egnet som mottaker av spisevenntilbudet. For eldre som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester i hjemmet må søker derfor vise til etablert samarbeid med kommunen hvor det fattes vedtak for den enkelte etter vurdering av helsepersonell. Dersom tilskuddsmottaker påtar seg ansvar for matlaging, servering eller hjelp til å handle for personer som har rett til slike tjenester fra kommunen, må det etableres ordninger som sikrer at tjenestene faktisk blir levert til den enkelte.
Merk: Prosjektene må starte opp innen 30. august 2021, og prosjektmidlene må være benyttet innen 30. august 2022.
Vekting av kriterier
Prosjekt (45%)
- Antatt måloppnåelse
- I hvilken grad vil tiltaket bidra til måloppnåelse for ordningen?
- I hvilken grad bygger tiltaket på nasjonale faglige retningslinjer og råd og eksisterende strategier og satsninger?
- Utbredelse
- Hvor mange eldre nås gjennom tiltaket, herunder geografisk spredning?
- Rekruttering og involvering
- Hvordan rekrutteres målgruppen til deltakelse og evt deltakelse på tvers av generasjoner?
- I hvilken grad ivaretas medvirkning fra målgruppen?
- Bruk av teknologi
- I hvilken grad inngår digitale løsninger i tiltakene?
Søknad (40%)
- Fremdriftsplan
- Hvordan man tenker tiltaket organisert, herunder hvordan brukere skal rekrutteres
- Dialog og plan for samarbeid med kommunene i utarbeidelse og oppfølging av tiltak
- I hvilken grad er det lagt til rette for dialog og organisering som sikrer kommunenes medvirkning?
- Foreligger det avtaler med kommunen for tiltak rettet mot brukere av kommunale helse- og omsorgstjenester?
- Kvalitetssikring
- I hvilken grad ivaretas opplæring av frivillige, herunder henvisningskompetanse dersom de frivillige møter prosjektdeltakere som har behov eller utfordringer ut over hva frivilligaktiviteten omfatter?
- Hvilke ordninger finnes for å hindre at de frivillige mottar taushetsbelagte opplysninger om brukere som også er mottakere av kommunale helse- og omsorgstjenester?
Budsjett (15%)
- Klart og presist budsjett
- Realistisk budsjettering hvor det klart fremgår hvilke kostnader tilskuddet skal dekke, samt eventuell annen finansiering/ delfinansiering.
- Sammenheng mellom beløp og aktiviteter som skal gjennomføres
- Omfang av tiltak sett i forhold til omsøkt beløp.
Vedtaksbrevet (brev om innvilgelse av tilskudd) gir informasjon om rapporteringskrav og frister.
Et delvis forhåndsutfylt rapporteringsskjema vil være tilgjengelig i Altinn og dere vi motta et varsel i Altinn når det nærmer seg rapporteringsfrist. Vi oppfordrer dere om å benytte det forhåndsutfylte skjemaet fremfor det tomme skjemaet.