Regjeringen ønsker å forbedre og modernisere fastlegeordningen, digitalisere flere helsetjenester og etablere pasientens netthelsetjeneste. De nye digitale kontaktformene har ført til økt arbeidsmengde for fastlegene, dette er i stor grad på grunn av innbyggernes manglende kunnskap om riktig bruk. Det er derfor viktig å styre og kvalitetssikre alle kontaktene, og hindre at de digitale kontaktene øker arbeidsbelastningen for fastlegene, eller at de bidrar til å redusere kvaliteten på tjenesten. Å kombinere e-konsultasjonstjenestene med funksjonalitet for triage, kan være et viktig tiltak for å heve kvaliteten. Dette ved at tjenestene er tilpasset pasientens behov, og ved å at innbyggere får helsetjenester på riktig nivå.
Det har blitt økt oppmerksomhet rundt tilbudet om videokonsultasjon hos fastleger. Private helseaktører tilbyr i dag digitale helsetjenester og bidrar til å drive frem en utvikling av disse tjenestene både i Norge og i andre land. Det er viktig at fastlegene også følger utviklingen, og at tjenestetilbudet hos fastlegene er tilpasset den digitale utviklingen i samfunnet og innbyggernes behov for digitale tjenester.
Vi ønsker å pilotere triageringsløsningen på utvalgt legekontorer fra mai 2021 til desember 2022.
Piloten skal omfatte ca. 18 fastleger, fordelt på ca. 3-5 fastlegekontor.
Triageringsvektøyet som skal prøves ut blir valgt i april 2021 på basis av en anbudsprosess. Verktøyet skal integreres på Helsenorgeplattformen. Det innebærer at pasientene først går inn på Helsenorge, så blir de ledet inn i et triageringsvektøy når de skal velge kontakt med fastlegen.
Et triageringsverktøy skal bidra til å:
- sorteres helsehjelpen til beste effektive omsorgsnivå.
- prioriterer innbyggers helsebehov i tråd med hastegrad og alvorlighet.
- bedre forberedelse før legetime gjennom konsultasjonsforberedende informasjon fra pasienten
- avlaste fastlegen ved at annet helsepersonell kan gi helsehjelp i stedet for, og i nært samarbeid med fastlegen.
- at pasienten gis grunnlag for å gjøre informerte valg om egne helsebehov
- å bidra til at pasienten ses som en likeverdig partner med et aktivt forhold til sin helsesituasjon.
Et triageringssystem vil kunne rute en del av henvendelsene som tidligere har krevd personlig og manuell vurdering, til en digital kontakt. Det vil kunne minske behovet for manuelle kontakter, og dermed kunne gi bedre tilgjengelighet til personlig kontakt for de som trenger det.
Gjennom at innbyggerne gir informasjon om årsak til henvendelsen og opplysninger om sin helsetilstand, vil denne informasjonen stilles til rådighet for medhjelper og fastlege som skal ha kontakten. Dette vil kunne øke kvaliteten på konsultasjonen. Dette fordi innbyggeren forbereder seg før legetimen. For fastlegen vil det bidra til at legen kan forberede seg i forkant før timen.
Triagering foregår på flere nivå, ved at:
- Innbyggeren velger selv om henvendelse gjelder helsespørsmål eller mer administrative spørsmål.
- Dersom innbyggere velger feil digital tjeneste, vil innbyggeren veiledes over til riktig tjenestenivå.
- Alle innbyggere gjennomgår en delvis strukturert beskrivelse av hva de ønsker hjelp til, via et det enkle triageringsverktøy, og blir gjennom det ledet til å velge egnet konsultasjonsformer.
- For innbyggerne som har gitt informasjon i konsultasjonsforberedende skjema i påbyggende triageringsverktøyet, kan helsepersonell rute om på henvendelsene, f.eks. fra videokonsultasjon til fysisk konsultasjon.
- For innbyggere som ikke finner en tilfredsstillende konsultasjonsform, ledes man til en annen kontakt f.eks. telefon eller e-kontakt, slik at man dermed kan behandles etter en vurdering av medhjelper eller fastlege.
Gjennom konsultasjonsforberedende skjema med kartlegging av symptomer, håper vi å få erfaringer slik at man senere kan utvikle tilsvarende skjema for andre helsetilstander. På enda lengre sikt kan erfaringene med piloten - gi oss mulighet for skalering av mer avanserte triageringsvektøy som f.eks. kan anvende dynamiske søkemotorer, chat, maskinlæring og bruk av kunstig intelligens.
Piloten skal evalueres før, underveis og etter pilot.
Vi håper at piloten kan gi oss mer kunnskap om hvordan man kan sortere og prioritere kontakter på legekontoret, gjennom en triageringsløsning. I tillegg ønsker vi også å få mer kunnskap om hvordan fastlegekontorene kan bli i bedre stand til å møte fremtidens utfordringer.