MERK: Før du skal søke eller rapportere i Altinn, må du få delegert Altinnrollen Helse-, sosial- og velferdstjenester. Skal du signere skjemaet kreves rollen Begrenset signeringsrettighet. Du kan få delegert rollene av daglig leder eller styreleder i virksomheten.
Regelverk
Redusere antall overdoser og overdosedødsfall i kommunen, samt utvikle og overføre kunnskap om overdoseforebyggende arbeid til nye kommuner.
Primær målgruppe: Kommunale tjenester rettet mot personer med rusmiddelproblemer
Sekundær målgruppe: Personer med rusmiddelproblemer og pårørende
Kommuner
- Oslo og Bergen kan søke om midler til stillinger som beskrevet under "Tildelingskriterier".
- Oslo og Bergen kan i tillegg søke om midler til kompetanseutvikling med inntil kr 100 000.
- Kommuner som deltar i overdosestrategiens læringsnettverk kan søke om midler til kompetanseutvikling, inntil kr 100 000.
- Nye kommuner som ønsker å iverksette tiltak for å forebygge overdoser og overdosedødsfall i sin kommune og delta i læringsnettverk, kan søke om midler til kompetanseutvikling, inntil kr. 100 000.
- Prosjektbeskrivelse/beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
- Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves)
- Redegjørelse for de interne og eksterne kontrolltiltak som skal sikre korrekt rapportering og måloppnåelse
- Søknaden undertegnes av rådmannen eller den som har signeringsfullmakt.
Ubrukte midler
Etter at deres regnskap for 2021 er ferdig, kan dere søke om overføring av ubrukte midler og oppgi et eksakt beløp. Dere har to alternativer:
- Hvis dere skal søke om ytterligere tilskudd på samme ordning for påfølgende tilskuddsår, skal ubrukte midler fra fjoråret inngå i søknaden. Marker i feltet "Videreføring av tiltak som har fått tilskudd av Helsedirektoratet " (side 2 i søknadsskjemaet). Henvis til saksnummer og oppgi ubrukte midler fra året før i budsjettet (side 4 i søknadsskjemaet). Det totale søknadsbeløpet skal inkludere både ubrukt tilskudd og ønske om nytt tilskudd.
- Dersom dere ikke har tenkt å søke ytterligere midler på denne ordningen for tilskuddsåret, skal dere sende en egen søknad om overføring av de ubrukte midlene
Alle søknader på samme tilskuddsordning behandles samlet. Dette fører til at saksbehandlingen tar tid. Når søknadene er ferdig behandlet sender vi et vedtaksbrev. |
Det gis tilskudd til:
Oslo og Bergen gis tilskudd til en stilling i kommunen med følgende hovedoppgaver:
- Forankring og videreutvikling av overdosearbeidet i egen kommune, og implementering av tiltakene i lokale handlingsplaner.
- «Fadderarbeid» for nye tilgrensende kommuner, herunder å gjøre Veiviser i lokalt forebyggende overdosearbeid kjent for nye kommuner.
- Nasjonale oppgaver etter nærmere avtale med Helsedirektoratet.
Øvrige kommuner og nye kommuner (se "Hvem kan få tilskudd") gis tilskudd til kompetanseutvikling av ansatte/brukere /pårørende og for iverksetting av overdoseforebyggende tiltak i egen kommune. Kompetanseutvikling kan for eksempel være deltakelse i eller organisering av:
- Hospitering
- Kurs og konferanser
- Nettverk
- Rådslag
- Studietur
- Fagdager mm.
- Trykke informasjonsmateriell
- Gjøre nalokson og røykefolie tilgjengelig
- Arrangere kurs i kameratredning og trygge inntaksmåter for brukerne, f.eks. røyking
- Markere overdosedagen
- Ernæringstiltak
- Informere og bidra til implementering av Pakkeforløp for oppfølging etter rusmiddeloverdose
- Bidra med informasjon til "Varslingssystem for overdosefare"
Tilskuddsutmåling:
Oslo og Bergen kan søke om tilskudd til en 100 prosent stilling. Det forutsettes at stillingen opprettholdes i 100 prosent stillingsandel.
- År 2: 750 000 kr (2020)
- År 3: 750 000 kr (2021)
- År 4: 750 000 kr (2022)
Øvrige kommuner i læringsnettverket og nye kommuner (se punkt 2) kan søke om inntil kr 100 000 pr år til kompetanseutvikling.
Rapporteringsfrist er 1.4 året etter tilskuddsmidlene ble tildelt. Det skal rapporteres for kalenderåret, dvs. per 31.12 året tilskuddet ble tildelt.
Måloppnåelse:
Tilskuddsmottaker skal gjengi sin vurdering av gjennomførte tiltak og hvordan/i hvilken grad målene for ordningen er nådd. Se også eventuelle rapporteringskrav beskrevet i tilskuddsbrevet.
Gjelder Oslo og Bergen:
- Status for implementering og videreutvikling av det overdoseforebyggende arbeidet forankret i lokal handlingsplan samt en vurdering av opplevd nytte av det overdoseforebyggende arbeidet
- Beskrivelse av bistand til tilgrensende kommuner med å komme i gang med overdoseforebyggende tiltak, herunder i hvilken grad veiviseren i overdoseforebyggende arbeid er gjort kjent for kommunene
- Rapportere på særskilt ansvarsområde etter nærmere avtale med Helsedirektoratet
Gjelder øvrige kommuner og nye kommuner:
- Status for kartlegging av overdoseutsatte i sin kommune. Hvordan har kommunene jobbet med dette?
- Beskrivelse av gjennomførte kompetansehevende tiltak. Hvilke tiltak er gjennomført og opplevd nytte av disse? I hvilken grad har kommunene involvert brukere og pårørende i dette arbeidet?
- Hvilke tiltak har kommunene iverksatt eller videreført rettet mot overdoseutsatte i sin kommune?
Regnskap:
Budsjett og regnskap fra tilskuddsmottaker skal kunne sammenlignes på samme nivå.
Revisorattestasjon:
Frist og krav for revisorkontroll og attestasjon er spesifisert i tilskuddsbrevet.
Et delvis forhåndsutfylt rapporteringsskjema vil være tilgjengelig i Altinn og dere vi motta et varsel i Altinn når det nærmer seg rapporteringsfrist. Vi oppfordrer dere om å benytte det forhåndsutfylte skjemaet fremfor det tomme skjemaet.