Lønnstilskudd for masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie
Tilskuddsordningen Lønnstilskudd for utdanning i avansert klinisk sykepleie videreføres i 2023 med revidert regelverk under det nye navnet Lønnstilskudd for masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie.
Søknadsfrist 01. juni 2023
Beløp: 13 000 000 kr
Slik blir prosessen
Rapporteringsfrist for 2022: 01. april 2023
Søknadsfrist: 01. juni 2023
Behandlet søknad: 15. juli 2023
MERK: Før du skal søke eller rapportere i Altinn, må du få delegert Altinnrollen Helse-, sosial- og velferdstjenester. Skal du signere skjemaet kreves rollen Begrenset signeringsrettighet. Du kan få delegert rollene av daglig leder eller styreleder i virksomheten.
MERK: Søkere må fylle ut tilleggsskjemaet til søknaden og levere det i Excel-form sammen med søknaden. Dette for å oppnå lettere redigering og oppfølging ved eventuelle endringer av informasjon i Altinn-søknaden etter levering.
Tilskudd beregnes etter en sats per studiepoeng som planlegges gjennomført i kalenderåret det søkes om tilskudd. Satsen er 3 700 kroner i 2023. For en ansatt som planlegger å ta 30 studiepoeng i 2023, vil tilskuddet bli 111 000 kroner.
Regelverk
Formålet med ordningen er å stimulere kommuner til kompetanseoppbygging gjennom å videreutdanne sykepleiere i avansert klinisk allmennsykepleie som ivaretar behov i den kommunale helse- og omsorgtjenesten.
Avansert klinisk sykepleie er et sentralt satsingsområde i Meld. St. 26 (2014–2015) Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet.
Målgruppen er sykepleiere i helse- og omsorgstjenesten i kommunene. Målgruppen i siste instans er pasienter og brukere i alle aldre av kommunale helse- og omsorgstjenester.
Kommuner
Frivillige og ideelle organisasjoner (herunder stiftelser)
Bedrifter
Tillegg og presiseringer
Kommersielle og ideelle tilbydere av kommunale helse- og omsorgstjenester som har driftsavtale med kommuner kan få tilskudd. Private tilbydere som søker må dokumentere at virksomheten har avtale med kommune. Helse Nord ved Universitetssykehuset i Nord-Norge kan søke om tilskudd til Svalbard over tilskuddsordningen, jfr. Prop. 129 S (2016-2017).
Søkerens mål med tilskuddet
Prosjektbeskrivelse/ beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
Budsjett (skal kunne sammenliknes på samme nivå med regnskap dersom regnskap kreves)
Søknaden undertegnes av kommunedirektør eller den som har signeringsfullmakt (gjelder kommuner og fylkeskommuner). For andre søkere skal søknaden undertegnes av styreleder eller den som har signeringsfullmakt.
Tillegg og presiseringer:
Helsedirektoratet anbefaler at kommuner sender en samlet søknad for hele kommunen for å ha bedre oversikt over ansatte under utdanning.
Følgende informasjon skal følge søknaden:
Navn på sykepleierne i prioritert rekkefølge (ved flere søkere)
Yrkeserfaring som sykepleier. Den aktuelle sykepleieren må ha minimum to års relevant yrkeserfaring som sykepleier.
Studieprogram og studiested
Masterutdanningens omfang må være 120 studiepoeng.
Antall studiepoeng som planlegges gjennomført i kalenderåret det søkes tilskudd for
Studiestart og tidspunkt for forventet fullført utdanning. Studieprogresjon for påbegynt utdanning.
Utdanningen kan tas på heltid eller deltid.
Kortfattet beskrivelse av hvordan økt klinisk kompetanse er planlagt utnyttet. Planen skal inneholde konkrete mål for hva den økte kompetanse skal føre til i kommunen og på aktuelt tjenestested.
Eventuell søknad om tilskudd til dekning av reise- og oppholdsutgifter i tråd med statens satser som følge av særlig lang avstand til nærmeste studiested. Reise og opphold må bli dekket på rimeligste måte. Søker skal da gi informasjon om:
Antall kilometer og reisemåte til nærmeste studiested.
Antall døgn og overnattingssted dersom det søkes om tilskudd til opphold.
Skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse
Ved innvilgelse av tilskudd over ordningen vil Helsedirektoratet prioritere:
Sykepleiere som tar utdanning i avansert klinisk allmennsykepleie i tråd med Forskrift om nasjonal retningslinje for masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie, lovdata.no
Sykepleiere som allerede er i gang med masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie med tilskuddsmidler fra ordningen.
Helsedirektoratet vil ta hensyn til geografisk fordeling ved søknadsbehandling.
Helsedirektoratet vil gjøre en totalvurdering av alle søknader og innvilge budsjettmidlene over ordningen til kommuner med størst behov i den kommunale helse- og omsorgstjenesten
Tillegg og presiseringer
Arbeidsgiver skal gi studenten permisjon til å gjennomføre studiene og inngå avtale om dette med vedkommende. Arbeidsgiver skal legge til rette for at sykepleieren kan gjennomføre utdanningsløpet; både praksisperioder, eventuelle hospiteringer, arbeidskrav og oppgaver.
Hva som avtales mellom arbeidsgiver og den ansatte som det gis lønnstilskudd for kan variere ut ifra nåværende arbeidsoppgaver, stillingsprosent, studiested, antall studiepoeng som skal avlegges i et kalenderår m.m. Helsedirektoratet ser det derfor ikke som hensiktsmessig å regulere nøyaktig hva som skal avtales mellom arbeidsgiver og ansatt/student når det gjelder tilrettelegging. Kommunen og studenten står fritt til å velge hvordan dette løses i praksis.
Tilskuddet skal i sin helhet gå til å dekke lønnskostnader og eventuelt andre studierelaterte utgifter. Kommunen kan bruke tilskuddsmidler til å dekke vikarutgifter når lønn til studenten under studiepermisjon allerede er dekket av kommunens egen finansiering. Lønnskostnadene må da minimum tilsvare størrelsen på det innvilgede tilskuddet.
Når lønnsnivå eller stillingsprosent til sykepleier fører til at kommunen sitter igjen med ubrukte midler selv om studenten har fått dekket lønn fullt ut, kan tilskuddsmidlene brukes til andre type utgifter relaterte til studiet (vikarutgifter, reise- og oppholdsutgifter, studiemateriell osv.) innenfor regelverkets formål.
Progresjon: Dersom studenten slutter på studiet, skal dette uten opphold meddeles Helsedirektoratet. Rett til støtte opphører fra samme tidspunkt. Statlig støtte vil i slike tilfeller helt eller delvis kreves tilbakebetalt. Dersom studenten uten rimelig årsak har tatt færre studiepoeng enn angitt i søknaden må tilskuddsmottaker betale tilbake tilskuddsmidler for ikke-avlagte studiepoeng.
Kommuner må se Lønnstilskudd for masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie og Kompetanse- og tjenesteutviklingstilskuddet (som er en tilskuddsordning forvaltet av statsforvalter på vegne av Helsedirektoratet) opp mot hverandre og påse at tiltaket ikke dobbeltfinansieres.
Helsedirektoratet vil foreta en skjønnsmessig vurdering av søknader om tilskudd til dekning av reise- og oppholdsutgifter.
Måloppnåelse
Tilskuddsmottakers vurdering av gjennomførte tiltak og hvordan/i hvilken grad dette har bidratt til at målene for tilskuddsordningen er oppnådd. Se regelverkets punkt 1 og 2.
Rapporteringen fra tilskuddsmottaker skal spesifikt belyse følgende:
Antall studiepoeng som var planlagt avlagt i søknaden for den enkelte sykepleier
Antall avlagte studiepoeng for den enkelte sykepleier
Hvis det er avvik, forklaring om årsaken til avvik
Antall sykepleiere som er under utdanning
Antall sykepleiere som har fullført utdanningen
Antall sykepleiere som har avsluttet utdanningen uten å fullføre
Kommunens anvendelse av den økte kompetansen etter gjennomført utdanning, for eksempel nye oppgaver, roller og funksjoner for den enkelte sykepleier som har fullført utdanningen.
Dersom kommunen får dekket deler av kostnadene via Kompetanse- og tjenesteutviklingstilskuddet må dette oppgis i rapporteringen
Helsedirektoratet (2019). Lønnstilskudd for masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 28. februar 2023, lest 26. mars 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/tilskudd/lonnstilskudd-for-masterutdanning-i-avansert-klinisk-allmennsykepleie