Styringssystem: Helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom skal ha et styringssystem
Helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom i kommunen skal ha et system for internkontroll (styringssystem) for systematisk styring av virksomhetens aktiviteter, jf. helsetilsynsloven § 5 første ledd.
Internkontroll er systematiske tiltak som skal sikre at virksomhetens aktiviteter planlegges, gjennomføres, evalueres og korrigeres i samsvar med krav fastsatt i eller i medhold av helse- og omsorgslovgivningen, jf. forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 4.
Formålet med styringssystemet er å bidra til forsvarlige helse- og omsorgstjenester, kvalitetsforbedring og pasient- og brukersikkerhet, og sørge for at krav i helse- og omsorgslovgivningen etterleves.
Den som har det overordnede ansvaret for virksomheten, har ansvaret for at kravene til styringssystemet blir oppfylt.
- Kommunen har det overordnede ansvaret for helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom, og har plikt til å planlegge, gjennomføre og korrigere virksomheten, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-1 tredje ledd.[5] Ansvaret ligger hos øverste leder i kommunen, i siste instans hos kommunestyret.
- Leder for helsestasjons- og skolehelsetjenesten i kommunen har i de fleste tilfeller fått ansvaret delegert, og er ansvarlig for at tjenesten oppfyller kravene til styringssystemet.
- Selv om ansvaret er delegert, er kommunens øverste ledelse ansvarlig for at helsestasjons- og skolehelsetjenesten oppfyller kravene til styringssystemet.
Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 6, § 7, § 8 og § 9 beskriver nærmere hva innholdet i styringssystemet skal være.
For å kunne yte faglig forsvarlige tjenester, skal virksomheten ha et styringssystem som blant annet skal:
- Sikre god og tydelig ansvars- og oppgavefordeling mellom de ansatte.
- Sørge for at de ansatte har riktig og tilstrekkelig kompetanse til å utføre oppgavene sine. Ledelsen skal sikre at de ansatte har tilgang til og oversikt over de lover, forskrifter, retningslinjer og veiledere som er aktuelle for tjenesten. Se mer i anbefalingen Kompetanse.
- Sikre at avvik fra faglig forsvarlighet og avvik fra andre krav som tjenesten setter til seg selv blir registrert og håndtert, og at det blir satt i gang tiltak for å rette opp feil og tiltak for å forebygge sårbare områder i tjenesten.
- Sørge for at erfaringer fra de ansatte og erfaringer fra brukerne brukes aktivt for å forbedre virksomheten.
Mer informasjon om internkontroll
- Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten (lovdata.no)
- Helsedirektoratets veileder til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten
- Statens helsetilsyn: Styre for å styrke. Rapport fra helsestasjonsvirksomheten
- Statens helsetilsyn: Helsestasjonen - Hjelp i rett tid? Oppsummering av landsomfattende tilsyn med helsestasjoner 2013.
Innholdet i anbefalingen bygger på lov, forskrift og konsensus i arbeidsgruppa.
Enhver som yter helse- og omsorgstjenester skal etablere et internkontrollsystem for virksomheten og sørge for at virksomhet og tjenester planlegges, utføres og vedlikeholdes i samsvar med krav fastsatt i eller i medhold av lover og forskrifter, jf. helsetilsynsloven § 5.[1] Statsforvalter fører tilsyn med at virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester har etablert internkontrollsystemer og at virksomheten fører kontroll for å forebygge svikt i tjenestene.
Styringssystemet er avgjørende for å sikre forsvarlighet i tjenestene. Tilsyn har vist at enkelte av områdene i internkontrollsystemet er særlig sårbare i helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom.[3]
Det er opp til virksomheten å bestemme hvordan kravene i forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten skal oppfylles. Det følger av forskriften § 5 at styringssystemet skal tilpasses virksomhetens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold og ha det omfang som er nødvendig for å etterleve krav fastsatt i eller i medhold av helselovgivningen.[4]
1. Lov om statlig tilsyn med helse- og omsorgstjenesten mv. (helsetilsynsloven). LOV-2017-12-15-107. Tilgjengelig fra: https://lovdata.no/lov/2017-12-15-107. https://lovdata.no/lov/2017-12-15-107.
3. Helsestasjon - hjelp i rett tid? Oppsummering av landsomfattende tilsyn med helsestasjoner 2013. Oslo: Statens helsetilsyn; 2014. Rapport fra Helsetilsynet 4/2014. Tilgjengelig fra: https://www.helsetilsynet.no/upload/Publikasjoner/rapporter2014/helsetilsynetrapport4_2014.pdf. https://www.helsetilsynet.no/upload/Publikasjoner/rapporter2014/helsetilsynetrapport4_2014.pdf.
4. Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. FOR-2016-10-28-1250. Tilgjengelig fra: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2016-10-28-1250. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2016-10-28-1250.
5. Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten. FOR-2018-10-19-1584. Tilgjengelig fra: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2003-04-03-450. https://lovdata.no/SF/forskrift/2018-10-19-1584.
Helsedirektoratet. Veileder til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. 2017. https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/ledelse-og-kvalitetsforbedring.
Sist faglig oppdatert: 11. november 2019 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Styringssystem: Helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom skal ha et styringssystem [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 11. november 2019, lest 28. mai 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/helsestasjons-og-skolehelsetjenesten/fellesdel-ledelse-styring-og-brukermedvirkning/styringssystem-helsestasjon-skolehelsetjenesten-og-helsestasjon-for-ungdom-skal-ha-et-styringssystem