Kompetanse: Ledelsen skal sikre tilstrekkelig fagkompetanse i helsestasjon, skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom
Kommunen skal:
- Legge til rette slik at tjenesten og personell blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter og slik at tilstrekkelig fagkompetanse sikres i tjenesten, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 første ledd bokstav c. og d.
- Sørge for å ha tilgang på nødvendig personell for de oppgavene tjenesten skal utføre og ha en hensiktsmessig arbeidsfordeling mellom personellet.
- Sørge for at arbeidstakerne har tilstrekkelig kunnskap og ferdigheter innenfor det aktuelle fagfeltet, jf. forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 7.
Ledelsen skal sikre at:
- De ansatte har tilstrekkelig kunnskap og ferdigheter til å kunne utføre sine oppgaver.
- De ansatte har tilstrekkelig kunnskap om virksomhetens internkontroll til at de kan bidra til å korrigere virksomheten dersom det er nødvendig.
- Det er en sammenheng mellom nødvendig kompetanse, tjenestegjennomføring og avvikshåndtering, slik at faren for svikt i tjenesten reduseres.
- Det gjennomføres en kontinuerlig vurdering av behov for kompetanse, nå og i fremtiden.
Bemanningen i tjenestene skal bestå av:
- helsesykepleier
- lege
I tillegg bør tjenestene ha:
- fysioterapeut
Tjenestene kan også ha:
- psykolog
- ergoterapeut
- andre yrkesgrupper med pedagogisk, sosialfaglig, tverrfaglig eller tverrkulturell kompetanse
Bemanningen må alltid vurderes ut fra hva som kreves av kompetanse for å drive en forsvarlig tjeneste.
Jordmor skal være tilknyttet helsestasjonen i forbindelse med svangerskapsomsorgen og barselomsorgen, se Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen og Nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen. Jordmors kompetanse kan også være sentral i helsestasjon 0-5 år, særlig for barn 0-6 uker, og i helsestasjon for ungdom.
Samarbeid
De ansatte i helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom må samarbeide for å sikre et godt og forsvarlig tilbud i tjenestene.
I mange tilfeller vil det i tillegg være nødvendig for tjenesten å trekke inn annen kompetanse enn bemanningen. Tjenesten skal ha rutiner for, og legge til rette for, nødvendig samarbeid med blant annet relevante kommunale tjenester, herunder fastlegene og tannhelsetjenesten, jf. forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 4.[5]
Se anbefalinger i kapittelet Fellesdel: Samhandling og samarbeid.
Hvordan sikre at tjenesten har tilstrekkelig kompetanse?
Det er kommunens ansvar og plikt å sikre at det blir ansatt kompetent personell til å utføre oppgavene i tjenesten.
For å kunne sikre at tjenesten har tilstrekkelig kompetanse bør ledelsen:
- kartlegge kompetansebehov med utgangspunkt i tjenestens oppgaver og det lokale utfordringsbildet
- tydeliggjøre ressursbehov gjennom opplæringsplaner og personalbudsjett
- opprette og vedlikeholde en strategisk kompetanseplan
Innholdet i anbefalingen bygger på lov, forskrift og konsensus i arbeidsgruppa.
Som et ledd i sitt styringssystem skal virksomheten sørge for at medarbeiderne i virksomheten har nødvendig kunnskap om og kompetanse i det aktuelle fagfeltet, samt relevant regelverk, retningslinjer, veiledere og om styringssystemet, jf. forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 7.[4] Virksomheten skal også ha oversikt over medarbeidernes kompetanse og behov for opplæring, jf. forskriften § 6,
Styringssystemet innebærer også at virksomheten skal evaluere og korrigere tjenesten slik at helse- og omsorgslovgivningen, inkludert kravet om faglig forsvarlige tjenester, etterleves, jf. forskriften § 8 og 9.[5] Virksomhetens kompetansebehov vil være et viktig ledd i denne gjennomgangen.
Bemanningen i tjenestene
Det er i utgangspunktet opp til kommunen å vurdere hvilken kompetanse tjenesten trenger for å kunne løse oppgavene sine på en forsvarlig måte, men det følger av helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 andre ledd at kommunen skal ha knyttet til seg blant annet lege, jordmor og helsesykepleier for å oppfylle ansvaret om å sørge for nødvendige helse- og omsorgstjenester til alle som oppholder seg i kommunen.
Det er videre forskriftsfestet i forskrift om lovbestemt sykepleiertjeneste i kommunen § 3 at kommunen skal tilsette helsesøstre for å dekke behovet for spesielle sykepleierfunksjonene i forbindelse med helsefremmende og forebyggende arbeid.[6] Fra 1. januar 2019 er "helsesykepleier" innført som ny kjønnsnøytral tittel i stedet for "helsesøster".
For at tjenestene skal kunne gjennomføre oppgavene som er ilagt gjennom forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten på en forsvarlig måte, må lege inngå i bemanningen, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1.[7]
Det følger av forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 3 andre ledd at helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal ha et tverrfaglig tilbud. For å styrke det helsefremmende og forebyggende arbeidet, bør kommunen søke å få en bred tverrfaglig basis for den totale kompetansen i tjenesten (merknader til forskrift om helsestasjons- og skolehelsetj. § 2.1). Bemanningen i tjenestene bør derfor også inkludere fysioterapeut.
Tjenesten kan også tilsette annen kompetanse ved behov, herunder:
- Psykolog
- Ergoterapeut
- Andre yrkesgrupper med pedagogisk, sosialfaglig, tverrfaglig eller tverrkulturell kompetanse
Faglig leder for helsesøstertjenesten skal være helsesøster (helsesykepleier), jf. forskrift om lovbestemt sykepleiertjeneste i kommune § 3 fjerde ledd.[6] Administrativ leder for helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom behøver ikke å være helsesykepleier.
Jordmor skal være tilknyttet helsestasjonen i forbindelse med svangerskapsomsorgen og barselomsorgen, se Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen og Nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen. Jordmors kompetanse kan også være sentral i helsestasjon 0-5 år, særlig for barn 0-6 uker, og i helsestasjon for ungdom.
4. Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. FOR-2016-10-28-1250. Tilgjengelig fra: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2016-10-28-1250. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2016-10-28-1250.
5. Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten. FOR-2018-10-19-1584. Tilgjengelig fra: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2003-04-03-450. https://lovdata.no/SF/forskrift/2018-10-19-1584.
6. Forskrift om lovbestemt sykepleietjeneste i kommunens helsetjeneste. FOR-1983-11-23-1779. Tilgjengelig fra: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1983-11-23-1779. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1983-11-23-1779.
7. Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (helse- og omsorgstjenesteloven). LOV-2011-06-24-30. Tilgjengelig fra: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2011-06-24-30. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2011-06-24-30.
Sist faglig oppdatert: 11. november 2019 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Kompetanse: Ledelsen skal sikre tilstrekkelig fagkompetanse i helsestasjon, skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 11. november 2019, lest 07. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/helsestasjons-og-skolehelsetjenesten/fellesdel-ledelse-styring-og-brukermedvirkning/kompetanse-ledelsen-skal-sikre-tilstrekkelig-fagkompetanse-i-helsestasjon-skolehelsetjeneste-og-helsestasjon-for-ungdom