Kommunale virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester skal legge til rette for, og bør motivere til, daglig fysisk aktivitet for tjenestemottakere med demens
Virksomheten bør motivere til og skal legge til rette for at personer med demens kan være fysisk aktive hver dag. Personer med demens har ulike funksjonsnivå og interesser, og tilbud om fysisk aktivitet bør tilrettelegges individuelt gjennom hele sykdomsforløpet.
Personer med demens bør få tilbud om daglig fysisk aktivitet, individuell tilrettelegging og veiledning slik at de så langt som mulig kan følge de nasjonale rådene om fysisk aktivitet.
Personer som ikke kan følge Helsedirektoratets nasjonale faglige råd om fysisk aktivitet og tid i ro på grunn av nedsatt funksjonsnivå og sviktende helse, anbefales å være så fysisk aktive som fysisk helsetilstand tillater. Dette inkluderer fysisk aktivitet gjennom daglige gjøremål og aktive pauser som avbryter tid i ro. Målet er at personer med demens har en så god funksjon og livskvalitet som mulig.
Voksne og eldre som i utgangspunktet er lite fysisk aktive, vil ha en betydelig helsegevinst av daglig fysisk aktivitet og å begrense tiden i ro. Fysisk aktivitet kan foregå gjennom daglige aktiviteter, enkle øvelser som å reise seg og sette seg på en stol, gå i trapper eller på tur i nabolaget.
- Nasjonale faglige råd om fysisk aktivitet i forebygging og behandling (aktivitetshåndboken) gir råd om fysisk aktivitet for personer med demens, både for personer som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester, og personer som ennå ikke har behov for slike tjenester.
- Det er utformet eksempler på enkle fallforebyggende øvelser (helsenorge.no) for eldre og en veiledning til helsepersonell og pårørende i omsorgsboliger og institusjon (helsenorge.no).
- Helsedirektoratet har laget et e-læringsprogram om fallforebygging (basis-fallforebygging.no) for ansatte som jobber med eldre ved institusjoner, treningssentre, aktivitetssentre eller lignende, eller som vil trene selv.
- På helsenorge.no finnes også generell informasjon om fysisk aktivitet til eldre personer over 65 år.
Voksne og eldre som ikke kan følge rådene på grunn av nedsatt funksjonsnivå eller en sviktende helse, anbefales å være så fysisk aktive som evne og helsetilstand tillater.
Eksempler på aktivitet
- gangtrening/turgåing (vurder bruk av lokaliseringsteknologi)
- styrketrening/øvelser for å styrke muskler
- motorikk og bevegelsesutslag
- balansetrening
- dans
- trening med ball
- dagligdagse aktiviteter, slik som husarbeid, hagearbeid, vedhogst med mer
- ulike former for tilpasset fysioterapi
Forskrift om kvalitet i pleie- og omsorgstjenestene § 3 (lovdata.no) sier at kommunen skal etablere rutiner som søker å sikre at brukere av pleie- og omsorgstjenester får tilfredsstilt grunnleggende behov, herunder aktivitet.
Helsedirektoratets Nasjonale faglige råd om fysisk aktivitet gir oppsummert kunnskap om effekt av fysisk aktivitet i forebygging og behandling av en rekke ulike lidelser, innbefatter personer med demens. Anbefalingene gis på individ- og gruppenivå, og beskriver i tillegg hvordan man fremmer atferdsendring (motiverende intervju).
Fysisk aktivitet gir en rekke helsegevinster og positive fysiologiske effekter sammenlignet med det å sitte/ligge stille. Allerede ved lett muskelaktivitet skjer det positive effekter i kroppen; for eksempel styrkes hjertefunksjonen, blodsirkulasjonen øker og blodsukkeret reguleres bedre enn i hvile. Videre har fysisk aktivitet gunstige effekter på skjelettmuskulatur, nervesystemet og hjerne, og bidrar til bedre motorikk, koordinasjon og balanse. Stillesitting er en selvstendig risikofaktor for dårlig helse.
Referanser
Dahm KT, Dalsbø TK, Håvelsrud K, Reinar LM. Effekt av fysisk aktivitet og omsorgstiltak for personer med demens. 2014. Rapport fra Kunnskapssenteret nr 27–2014. Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten
Forbes D, Forbes SC, Blake CM, Thiessen EJ, Forbes S: Exercise programs for people with dementia. The Cochrane database of systematic reviews 2015;(4):CD006489
Laver K, Dyer S, Whitehead C, Clemson L, Crotty M: Interventions to delay functional decline in people with dementia: a systematic review of systematic reviews. BMJ open 2016;6(4):e010767
Beskrivelse av inkluderte studier
Resultattabellen er basert på en systematisk oversikt over oversikter fra Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten (nå Folkehelseinstituttet) (Dahm et al., 2014). Fysisk aktivitet mer enn to ganger i uken vs. vanlig oppfølging gir mulig en betydelig økt kognitiv funksjon og mulig en betydelig økt ADL-funksjon. Dokumentasjonen viser derimot ingen statistisk signifikante forskjeller mellom intervensjon/placebogrupper på variablene depresjon, angst, atferdsproblem, livskvalitet, eller pårørendes omsorgsbyrde.
Kvaliteten på disse studiene er imidlertid svært lav til moderat, primært på grunn av få inkluderte forsøkspersoner (Dahm et al., 2014). Foruten den generelle helseeffekten av fysisk aktivitet, så indikerer den systematiske Cochrane-oversikten fra 2015 (Forbes et al., 2015) en betydelig positiv effekt på ADL-funksjon (aktiviteter i dagliglivet) hos personer med demens, og fravær av bivirkninger (lav evidenskvalitet).
Sist faglig oppdatert: 14. september 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Kommunale virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester skal legge til rette for, og bør motivere til, daglig fysisk aktivitet for tjenestemottakere med demens [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 14. september 2022, lest 09. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/demens/miljorettede-tiltak-og-aktiviteter-ved-demens/kommunale-virksomheter-skal-legge-til-rette-for-og-bor-motivere-til-daglig-fysisk-aktivitet-hos-mottakere-av-helse-og-omsorgtjenester-herunder-personer-med-demens