Bakteriemi, staphylococcus aureus
Anbefalingen gjelder for pasienter med påvist bakteriemi med Staphylococcus aureus. Kildekontroll med drenasje av abscesser, fjerning av sentrale venekatetre og så videre er essensielt for å oppnå infeksjonskontroll, se "Praktisk".
Behandlingsvarighet: Minimum 14 dager med intravenøst antibiotikum etter første negative blodkultur, lengre hvis sekundære metastatiske fokus.
Standardbehandling
Penicillin straksreaksjon
KloksacillinPasienter som har hatt sikker straksallergisk reaksjon på penicillin skal ikke behandles med penicilliner. Kan eventuelt henvises allergolog for utredning av allergi mot betalaktam-antibiotika ved behov for behandling med penicilliner.
Mer om penicillin straksallergi og annen reaksjon på penicillin.
Penicillin bivirkning
KloksacillinReaksjonens type, alvorlighetsgrad, sikkert sammenfall i tid, nylig reaksjon, trekker i retning av at penicilliner bør unngås. Gastrointestinale bivirkninger av penicillin er vanlig, og utgjør ikke en kontraindikasjon. Kan eventuelt henvises allergolog for utredning av allergi mot betalaktam-antibiotika ved behov for behandling med penicilliner.
Mer om penicillin straksallergi og annen reaksjon på penicillin.
Nedsatt nyrefunksjon
KloksacillinEndret dosering. Se OUS tabell for dosering av antiinfektiva ved redusert nyrefunksjon.
Gravid
KloksacillinKan brukes. Gravide har økt eliminasjon, og det er viktig at anbefalt doseringsintervall overholdes for å sikre tilstrekkelig tid > MIC (Minimal Inhibitory Concentration).
Amming
KloksacillinKan brukes. Overgang til morsmelk er minimal.
Behandlingsalternativer
Penicillin straksreaksjon
BenzylpenicillinPasienter som har hatt sikker straksallergisk reaksjon på penicillin skal ikke behandles med penicilliner. Kan eventuelt henvises allergolog for utredning av allergi mot betalaktam-antibiotika ved behov for behandling med penicilliner.
Mer om penicillin straksallergi og annen reaksjon på penicillin.
Penicillin bivirkning
BenzylpenicillinReaksjonens type, alvorlighetsgrad, sikkert sammenfall i tid, nylig reaksjon, trekker i retning av at penicilliner bør unngås. Gastrointestinale bivirkninger av penicillin er vanlig, og utgjør ikke en kontraindikasjon. Kan eventuelt henvises allergolog for utredning av allergi mot betalaktam-antibiotika ved behov for behandling med penicilliner.
Mer om penicillin straksallergi og annen reaksjon på penicillin.
Nedsatt nyrefunksjon
BenzylpenicillinEndret dosering. Se OUS tabell for dosering av antiinfektiva ved redusert nyrefunksjon.
Gravid
BenzylpenicillinKan brukes. Gravide har økt eliminasjon, og det er viktig at anbefalt doseringsintervall overholdes for å sikre tilstrekkelig tid > MIC (Minimal Inhibitory Concentration).
Amming
BenzylpenicillinKan brukes. Overgang til morsmelk er minimal.
Penicillin straksreaksjon
CefotaksimKryssreaktivitet antagelig <1%. Tidligere alvorlig reaksjon på penicillin gir økt risiko for reaksjon på andre legemidler uavhengig av klasse. Kan eventuelt henvises for utredning av allergi mot betalaktam-antibiotika ved behov for behandling med cefalosporiner.
Mer om penicillin straksallergi og annen reaksjon på penicillin.
Penicillin bivirkning
CefotaksimKryssreaktivitet antagelig <1%. Kan benyttes dersom ikke alternative behandlingsregimer med antatt likeverdig effekt finnes. Gastrointestinale bivirkninger av antibiotika er vanlig, og utgjør ikke en kontraindikasjon.
Mer om penicillin straksallergi og annen reaksjon på penicillin.
Nedsatt nyrefunksjon
CefotaksimEndret dosering. Se OUS tabell for dosering av antiinfektiva ved redusert nyrefunksjon.
Gravid
CefotaksimEldre cefalosporiner (1., 2. og 3.generasjon) anses som trygge til bruk i svangerskapet. Gravide har økt eliminasjon, og det er viktig at anbefalt doseringsintervall overholdes for å sikre tilstrekkelig tid > MIC (Minimal Inhibitory Concentration).
Amming
CefotaksimKan brukes. Overgang til morsmelk er minimal.
Penicillin straksreaksjon
CefuroksimKryssreaktivitet antagelig <1%. Tidligere alvorlig reaksjon på penicillin gir økt risiko for reaksjon på andre legemidler uavhengig av klasse. Kan eventuelt henvises for utredning av allergi mot betalaktam-antibiotika ved behov for behandling med cefalosporiner.
Mer om penicillin straksallergi og annen reaksjon på penicillin.
Penicillin bivirkning
CefuroksimKryssreaktivitet antagelig <1%. Kan benyttes dersom ikke alternative behandlingsregimer med antatt likeverdig effekt finnes. Gastrointestinale bivirkninger av antibiotika er vanlig, og utgjør ikke en kontraindikasjon.
Mer om penicillin straksallergi og annen reaksjon på penicillin.
Nedsatt nyrefunksjon
CefuroksimEndret dosering. Se OUS tabell for dosering av antiinfektiva ved redusert nyrefunksjon.
Gravid
CefuroksimEldre cefalosporiner (1., 2. og 3.generasjon) anses som trygge til bruk i svangerskapet. Gravide har økt eliminasjon, og det er viktig at anbefalt doseringsintervall overholdes for å sikre tilstrekkelig tid > MIC (Minimal Inhibitory Concentration).
Amming
CefuroksimKan brukes. Overgang til morsmelk er minimal.
Vankomycin iv 15 mg/kg x 2
Nedsatt nyrefunksjon
VankomycinEndret dosering. Se OUS tabell for dosering av antiinfektiva ved redusert nyrefunksjon.
Gravid
VankomycinErfaring med bruk hos gravide er begrenset. Absorberes praktisk talt ikke etter peroral tilførsel. Risiko for ototoksisitet tilsier tilbakeholdenhet i andre og tredje trimester av svangerskapet.
Amming
VankomycinKan brukes.
- Konferer gjerne med infeksjonsspesialist.
- Diagnostikk:
- Bakteriemi med Staphylococcus aureus kompliseres ofte med sekundære infeksjonsfokus slik som abscesser, artritt, osteomyelitt, endokarditt med mer. Målrettet diagnostikk med tanke på slike fokus anbefales. Ekkokardiografi med tanke på endokarditt vurderes hos alle.
- Ved påvist penicillinfølsomhet foretrekkes benzylpenicillin.
- Ved bruk av vankomycin måles serumkonsentrasjon hver 2-3 dag og doser justeres deretter. Ønsket vankomycinkonsentrasjon er 15-20 mg/L i bunnkonsentrasjon
- Blodkulturkontroll tas 2-3 dager etter behandlingsstart.
- Behandlingsvarighet regnes fra dag for første negative blodkultur. 14 dagers behandling er minimum og betinger at det ikke er påvist endokarditt eller andre dypere/kompliserende infeksjonsfokus. Ved mer kompliserte infeksjoner er 4-6 ukers behandling aktuelt, se også anbefalinger i andre kapitler (Ben og ledd, endokarditt, hud og bløtvev).
Lenker til nyttige ressurser for klinisk vurdering og mikrobiologisk diagnostikk:
- Håndbok infeksjonsmedisin. Oslo universitetssykehus Ullevål
- Metodebok i Akutt Indremedisin, Infeksjonssykdommer – 1. Infeksjonssykdommer - 2 Helse Bergen.
- Brukerhåndbok i mikrobiologi, Oslo universitetssykehus
- Brukerhåndbok mikrobiologi, St. Olavs hospital
- Laboratoriehåndbok mikrobiologi, Universitetssykehuset Nord-Norge
- Mikrobiologiportalen
Kunnskapsgrunnlag: Vi har ikke identifisert noen aktuelle internasjonale retningslinjer for behandling av bakteriemi med Staphylococcus aureus. Begrunnelsen er basert på artikkel i Uptodate (Fowler, 2021).
Behandlingsvalg: Penicillinasestabilt penicillin er standardbehandling ved bakteremi med gule stafylokokker. Ved følsomhet for penicillin (30% av blodkulturisolater av gule stafylokokker i Norge (NORM/NORM-VET 2019. Usage of Antimicrobial Agents and Occurrence of Antimicrobial Resistance in Norway. , 2020)) foretrekkes benzylpenicillin. Ved ikke-straksallergisk reaksjon på penicillin er cefalosporiner naturlige valg. Vi har valgt å anbefale enten cefuroksim eller cefotaksim, på grunn av mic-verdier gis disse gis i høy dose i tråd med anbefalinger i EUCAST (The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing, 2020). Kombinasjonbehandling av antistofylokokkpenicillin/vankomycin med annet antibiotikum (aminoglykosid, rifampicin, daptomycin) er vanligvis ikke indisert, og har vært forbundet med økt fare for toksisitet.
Behandlingsvarighet under 14 dager har vært forbundet med økt risiko for residiv. Ved påviste infeksjonsfoci i skjelett, endokarditt og så videre følges anbefalinger for aktuell infeksjon.
The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing Dosages (v 11.0). Basel: EUCAST. Hentet 01.02.21 fra https://www.eucast.org/fileadmin/src/media/PDFs/EUCAST_files/Breakpoint_tables/Dosages_v_11.0_Breakpoint_Tables.pdf
Fowler, V. G. ,. J. (30.04.21). Clinical approach to Staphylococcus aureus bacteremia in adults. [Database]. Waltham, MA.: UpToDate, Inc.. Hentet 28.10.2021 fra https://www.uptodate.com/contents/clinical-approach-to-staphylococcus-aureus-bacteremia-in-adults
Skov Simonsen, G., Salvesen Blix, H., Grave, K., Urdahl, A. M. (. (2020). Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober - rapport 2019 Tromsø: NORM. Hentet fra https://unn.no/fag-og-forskning/norm-norsk-overvakingssystem-for-antibiotikaresistens-hos-mikrober
Sist faglig oppdatert: 16. august 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Bakteriemi, staphylococcus aureus [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 16. august 2022, lest 30. mai 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/antibiotika-i-sykehus/bakteriemi-staphylococcus-aureus/bakteriemi-staphylococcus-aureus