Kapittel 6.5Måloppnåelse for spredning av digital hjemmeoppfølging

Spredningsprosjektets resultatmål var å etablere tilbud om digital hjemmeoppfølging gjennom samarbeid mellom kommuner, fastleger og helseforetak i alle 19 helsefellesskap innen utgangen av 2024.

De regionale prosjektene har rapportert at samhandling på tvers av helsesektoren er tidkrevende, og at innsikts- og forankringsarbeidet har tatt lengre tid enn planlagt. I løpet av prosjektperioden har det vært aktive pasienter i 18 av 19 helsefellesskap, mens Helse Stavanger-området først kom i gang med pasienter første kvartal 2025. Det har vært en jevn økning i antall personer som følges opp med digital hjemmeoppfølging og antall kommuner som har aktive brukere med tjenesten. Det er 52 kommuner som tidligere ikke har hatt tilbud om digital hjemmeoppfølging som i løpet av prosjektperioden har startet opp med inklusjon av pasienter og hele 74 kommuner som er i gang totalt pr. 15.03.25.

Da spredningsprosjektet ble avsluttet 31.12.24 var det tilbud om digital hjemmeoppfølging innen 16 av 19 helsefellesskap. I løpet av første halvår 2025 er det forventet at 18 av 19 helsefellskap har tilbud om digital hjemmeoppfølging i én eller flere kommuner. Stavanger har allerede startet opp i første kvartal 2025. Trondheim kommune er i en omstrukturering og avsluttet oppfølging av pasienter som tidligere har hatt digital hjemmeoppfølging. De jobber med å få opp en løsning via HelsaMi i Helseplattformen, men dette ble nedprioritert i 2024. Planen er nå at dette skal på plass i april 2025. Helse Fonna har avsluttet de pasientene som ble fulgt opp i Ullensvang, og har ikke sendt søknad i helseteknologiordningen i 2025. Ved opptelling av antall pasienter pr 15.03.25 var det 1383 aktive pasienter. Dette er en økning på 180 personer fra forrige telling. Dette kan skyldes at flere er i gang og har lagt et godt grunnlag for å starte skalering. Her vil Helsedirektoratet følge utviklingen gjennom rapportering i helseteknologiordningen.

Spredningsprosjekt har etablert et samarbeid om digital hjemmeoppfølging innen alle helsefellesskap i prosjektperioden. Selv om ikke alle helsefellesskap var etablert fra starten, mener Helsedirektoratet at den valgte strategien har bidratt til økt samhandling innen helsefellesskapene. Digital hjemmeoppfølging har blitt et viktig tema i alle helsefellesskap. I 2025 videreføres arbeidet gjennom helseteknologiordningen, og stadig flere helsefellesskap gir rekrutterings- og samhandlingsmidler for å stimulere til en helhetlig satsing på digital hjemmeoppfølging innen eget helsefellesskap.

Spredningsprosjektets effektmål var å bedre tjenestetilbud med økt kvalitet tilbys til kronisk syke, økt mestring og selvstendighet for brukere og bedre ressursutnyttelse på tvers av tjenestenivåer og sektorer.

Resultatene fra brukerundersøkelsen i desember 2024 samsvarer med erfaringene fra utprøvingsprosjektet og viser positive effekter på opplevelsen av trygghet, mestring og selvstendighet. Effektene på tjenesteforbruk viser lovende tendenser, styrket av tilbakemeldinger fra både brukere og ansatte. Helsedirektoratet må imidlertid følge med på videre forskning for å få enda sterkere støtte til de funnene.

Siste faglige endring: 27. mai 2025