Et viktig element i spredning av digital hjemmeoppfølging har vært å fortsette og bygge kunnskap. I dette ligger både avtaler og samarbeid med forskningsinstitusjoner og å samle erfaringer og kunnskap fra de lokale prosjektene, deres ansatte og brukere.
Helsedirektoratet inngikk en avtale med Nasjonalt senter for e-helseforskning (NSE) om at de skulle følge prosjektet. De har laget en oppsummeringsrapport som ligger som vedlegg til denne rapporten. Av de viktigste tiltakene kan nevnes at de har hatt webinarer om digital hjemmeoppfølging hver 3. uke, der mange av prosjektene har delt sine erfaringer. De har etablert et forskernettverk for digital hjemmeoppfølging som nå har hatt 3 samlinger, hvor også Helsedirektoratet har deltatt og informert om status i prosjektet og forskningsbehov.
NSE har gjennomført to kunnskapsoppsummeringer, en på bruk av økonomisk analyse av effekter for digital hjemmeoppfølging og en på digitalt utenforskap. I tillegg har de hatt fokusgruppeintervju med erfarne prosjektledere og fulgt prosjektene i Nord-Troms og Finnmark spesielt. To søknader til Forskningsrådet i samarbeid med prosjektene har gitt gode vurderinger, men ikke støtte.
Helsedirektoratet har også hatt dialog med Universitetet i Sørøst-Norge, og gitt innspill på forskningstema som kan være aktuelle for å bredde og videreutvikle digital hjemmeoppfølging. Dette har blant annet ført til et doktorgradsarbeid på effekt av egenbehandlingsplaner.
En ansatt i Helsedirektoratet tar en offentlig PhD ved Universitetet i Sørøst-Norge, med tema implementering av digital hjemmeoppfølging i helsefellesskapene. Kunnskap som genereres her blir viktig å ta med i videre arbeid.
I tillegg samarbeider flere lokale prosjekt med ulike forskningsmiljøer, for eksempel samarbeider Stavanger med UiS, Nord-Troms og Finnmark med NSE og Vest Viken med USN.