Prosjektene som har deltatt i spredning av digital hjemmeoppfølging består av mange nye samarbeidsprosjekt som startet opp i 2022/2023 og kommuner og sykehus som har jobbet med digital hjemmeoppfølging over flere år. I sine sluttrapporter har prosjektene oppsummert læringspunkter og hvilke råd de vil gi til nye prosjekt som skal starte opp. De viktigste rådene er oppsummert her.
Sørg for god forankring på alle nivå
God forankring på alle nivå og av alle involverte aktører er viktig. Involvering av kommunedirektører letter kobling til politisk nivå, og sikrer at dette vektlegges i organisasjonen. I sykehus må både ledelse, samhandlingsenheter og kliniske avdelinger involveres for å sikre samhandling og felles forståelse. Alle ledernivå og ansatte må involveres i utviklingsarbeid. Prosjektene må bli enige om felles mål og hva som ønskes oppnådd. Det må etableres en god rigg for prosjektet, med arbeidsgrupper og styringsgruppe.
Lær av andre og jobb med smidig utvikling
Lær av andre prosjekter og bruke deres erfaringer, modeller og prosedyrer. Ved å se til prosjekter som ligner det man selv ønsker å bygge opp, kan man dra nytte av deres erfaringer og unngå fallgruver. Tilpass løsninger til egen virksomhet og komme raskt i gang med uttesting. Involver brukere og ansatte/representanter fra alle aktører i utviklingsarbeidet. Gjennom kontinuerlig evaluering og justering av tjenesten underveis, sikrer man at den utvikles i takt med lokale behov og erfaringer. Lokal erfaring er avgjørende for videre utvikling og tilpasning, og bidrar til å skape en effektiv og integrert tjeneste.
Etabler digital hjemmeoppfølging som en integrert del av helsetjenesten
Etabler digital hjemmeoppfølging som en integrert del av helsetjenesten fra start. Involver tildelingskontoret og bruk ordinære kanaler for samarbeid og informasjonsutveksling både med sykehus og fastleger. Ved innføring av nye arbeidsformer må også gamle arbeidsformer avlæres.
Samarbeid i helsefellesskapet
Samarbeid i helsefellesskapet skaper felles rutiner og forståelse og letter samarbeid mellom sykehus og kommuner. Inviter prosjekter som har gjort det før dere, innhent erfaringer og start forankringen inn i helsefellesskapet. Jobb med felles eierskap og samarbeidskultur. Felles løsninger forenkler samarbeidet, flere helsefellesskap har derfor gjennomført felles anskaffelser, noe som gjøre det enklere for kommuner å tilslutte seg når de er klare.
Sikre god opplæring av alle involverte
God opplæring er vesentlig for at ansatte og ledere i tjenesten skal være trygge i bruk av teknologien. Etabler en god dialog med leverandøren og start samarbeid tidlig. Dette bidrar til kompetanseheving og støtte til implementering og skalering. For mange har dette lettet oppstart. Emnekurs oppleves som nyttig for samhandling mellom helsepersonell, forståelse av hva digital hjemmeoppfølging er og å se nytte av tiltaket. Lag gode systemer for enkel opplæring av pasientene, og ikke glem pårørende. De er en ressurs for pasientene og bør inkluderes.
Bruk KS sitt verktøy for helhetlig tjenestemodell for å avklare roller og ansvar
KS har utviklet helhetlig tjenestemodell for velferdsteknologi, for sikre at alle oppgaver blir i varetatt ved implementering av nye teknologi og tjenester. Dette er et nyttig verktøy for å ha oversikt over alle oppgaver og fordeling av roller og ansvar i den enkelte kommune og i regionalt samarbeid. Felles innføringsløp kan gi drahjelp i arbeidet.
Følge opp gevinster og kostnader
For å etablere en bærekraftig tjeneste bør det utarbeides en gevinstplan over hvilke gevinster som forventes og en plan for å følge opp og realisere dette. Oppfølging av gevinster bør starte tidlig og følges opp av ledelsen. Det er viktig å ha kontroll på kostnader, og bygge opp tjenesten gjennom smidig utvikling.
Vurder felles oppfølgingstjeneste
Felles oppfølgingstjeneste kan gjøre det enklere å følge opp et større antall pasienter, vil gi sykepleiere i oppfølgingstjenesten mer erfaring og økt kompetanse og kan gjøre tjenesten mer robust. Det kan forenkle samhandling med sykehuset, da det er enklere for sykehuset å forholde seg til en aktør. Det krever imidlertid en god rigg og tydelig struktur for samarbeid og rollefordeling, gode informasjonsmodeller og tilgang til målinger på tvers.
Råd til andre prosjekter
- Sørg for god forankring i både politisk og administrativ ledelse.
- Hold faste møter med prosjektteamet, styringsgruppen og eiergruppen.
- Start med en pilot og tilpass tjenesten etter erfaringene.
- Ha tett dialog med fastleger og spesialisthelsetjenesten. Legg til rette for kompetanseheving blant helsepersonell.
- Involver brukere og pårørende i utformingen av tjenesten
- Jobb aktivt med gevinstrealisering for å synliggjøre verdien av DHO.
- Delta i relevante møter, workshops og seminarer om tjenesten.