Digital hjemmeoppfølging er fortsatt i utvikling, stadig nye målgruppe inkluderes og antall pasienter som mottar tjenesten øker. Det ligger et stort potensial i samhandling om felles pasienter på tvers av tjenestenivåene i helsefellesskapene. I spredning av digital hjemmeoppfølging er mange små distriktskommuner med. Mange av disse er fortsatt i oppstart. Selv om flere kommuner/prosjekt er over i drift, er det behov for utvikling til nye grupper og støtte til de som er i oppstart. Det er fortsatt behov for koordinering og utvikling av beste praksis og mer lik oppfølging i hele landet. Ikke minst er det behov for bedre tallgrunnlag for analyser av tjenesteforbruk slik at dette kan følges og diskuteres både lokalt, i de enkelte helsefellesskap og nasjonalt.
I videre arbeid med digital hjemmeoppfølging er helsefellesskapene i tillegg til KS nettverk en viktig samarbeidsarena. De regionale digitaliseringsnettverkene kan bidra til økt samarbeid og støtte lokalt for å styrke kommunenes rolle.
Satsingen på digital hjemmeoppfølging er videreført i helseteknologiordningen fra 2025. Det er nå 18 prosjekt som har fått støtte for 2025. Disse dekker 16 helsefellesskap og inkluderer 176 kommuner. To helsefellesskap viderefører satsingen uten tilskudd. Flere av prosjektene har med seg alle kommunene i helsefellesskapet i videre satsing. Flere prosjekt jobber med videreutvikling av tjenesten til nye målgrupper. En del prosjekt utreder etablering av felles oppfølgingstjeneste, med tanke på samarbeid innen regionen og/eller helsefellesskapet.
Oppfølging av prosjektene som jobber videre med spredning av digital hjemmeoppfølging fra helseteknologiordningen er redusert i forhold til strukturen som lå i det nasjonale spredningsprosjektet. Helsedirektoratet samarbeider med KS om videre oppfølging av digital hjemmeoppfølging gjennom helseteknologiordningen.
Følgende aktiviteter er planlagt:
- Helsedirektoratet stimulerer til fortsatt erfaringsdeling, blant annet ved tilgang til felles Teams-område, der prosjektene deler rapportering og rutiner og prosedyrer som utarbeides eller er under utvikling.
- 2-4 digitale fagtemamøter med blant annet tema samarbeid med sykehus om pasientforløp, erfaring med felles oppfølgingstjeneste og gevinstrealisering.
- Rapportering fra tilskuddsmottagere med påfølgende rapporteringsmøter.
- Webinar om endringsledelse og prosjektledelse (for alle i helseteknologiordningen).
- Videre støtte til gjennomføring av emnekurs lokalt.
Helsedirektoratet har anbefalt at prosjektene søker prosessveiledning fra InnoMed om de har behov for veiledning i planlegging, pilotering, gjennomføring, implementering og/eller gevinstrealisering i prosjektet lokalt.
For de fleste prosjektene vil finansiering fortsatt være en utfordring. Det er av stor betydning at de får støtte fra rekrutterings- og samhandlingsmidler og/eller fra tilskudd fra Statsforvalter. Det styrker gjennomføringskraften og gir legitimitet til arbeidet. Dette er også viktig med tanke på å styrke kommunenes evne til å møte framtidige bærekraftsutfordringer.
I tillegg vil dette bidra til styrket samhandling og satsing på felles løsninger innen det enkelte helsefellesskap.
Helsedirektoratets rolle videre vil i første rekke være:
- Videreføre tilskuddsforvaltning gjennom helseteknologiordningen og bidra til videreutvikling av ordningen i tråd med utfordringsbildet og behov i kommunene.
- Normering: det vil etter hvert være behov for oppdatering av de nasjonale faglige råd for digital hjemmeoppfølging i tråd med ny forskning og eventuelle endringer i lovverk.
- Følge med rollen: Bidra til å få fram statistikk og analyser for effekter på tjenesteforbruk og forenkle tilgang til styringsdata for helsefellesskapet. Helsedirektoratet bidrar i arbeidet med å få digital hjemmeoppfølging inn som en tjeneste i KPR fra 2026.
- I tråd med e-helsestrategien, skal Helsedirektoratet bidra til finansieringsordninger som fremmer bruk av digitale helse- og omsorgstjenester.
- Digital samhandling knyttet til effektivisering av blant annet digital hjemmeoppfølging (herunder pasientens måledata). Her må også deling av digital egenbehandlingsplan løftes fram som et viktig område.
- Deltakelse i EU-prosjekter knyttet til telemedisin/DHO.