Helsedirektoratet har gjennomført et prosjekt for spredning av digital hjemmeoppfølging i perioden 2022 til 2024. Prosjektet var en del av videreføring av Nasjonalt Velferdsteknologiprogram (2022-2024) og oppdrag om videreføring er forankret i Tildelingsbrev for 2022.
Det overordnede samfunnsmålet for Nasjonalt Velferdsteknologiprogram 2022-2024 har også vært styrende for spredning av digital hjemmeoppfølging:
Velferdsteknologi skal bidra til god helse og mestring i befolkningen og bærekraftig samfunnsutvikling.
Det overordnede samfunnsmålet består av flere underliggende samfunnsmål som satsingen på velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging skal bidra til, og dannet grunnlag for prosjektets hovedmål:
At digital hjemmeoppfølging tas i bruk som en ordinær del av helse- og omsorgstjenestens oppfølging av den enkelte pasient, både internt i den enkelte kommune, og i samhandling mellom nivåene/aktørene for å bidra til god helse og en bærekraftig tjeneste.
Effektmål
Effektmål for spredning av digital hjemmeoppfølging er:
- Bedre tjenestetilbud med økt kvalitet tilbys til kronisk syke
- Økt mestring og selvstendighet for brukere
- Bedre ressursutnyttelse på tvers av tjenestenivåer og sektorer
Med bedre tjenestetilbud med økt kvalitet menes at pasientens sikres medvirkning i eget behandlingsopplegg og opplevelse av måloppnåelse, helhet og sammenheng, for å bidra til innsikt, trygghet og mestring av eget liv og helse. Det innebærer at pasienter får individuelt tilpasset oppfølging ut fra sine behov, og støtte og verktøy til å ivareta egen helse.
Med bedre ressursutnyttelse på tvers av tjenestenivå og sektorer menes at helsepersonell kan følge opp flere pasienter på en hensiktsmessig måte, og at tiltak gjennomføres og koordineres slik at behov for helsetjenester samlet sett kan reduseres som følge av mer effektiv oppfølging. Formålet er å frigjøre omsorgskapasitet og bidra til bærekraftige tjenester, samtidig som man sikrer at pasienter får individuelt tilpasset hjelp når de trenger det.
Resultatmål
På bakgrunn av utprøvingen av digital hjemmeoppfølging ble det anbefalt å samarbeide innen helsefellesskapene, selv om disse fortsatt var under etablering flere steder. Til tross for dette, valgte Helsedirektoratet å ta initiativ til å starte digital hjemmeoppfølging innenfor alle helsefellesskapene for å skape aktivitet i hele landet, og følgende resultatmål ble formulert:
Det er etablert tilbud om digital hjemmeoppfølging i et samarbeid mellom kommuner, fastleger og helseforetak i alle 19 helsefelleskap innen utgangen av 2024.
Med resultatmålet menes at det skal være etablert et tilbud om DHO i alle helsefellesskap, der minst to eller flere kommuner i samarbeid med spesialisthelsetjenesten har etablert digital hjemmeoppfølging innen det enkelte helsefellesskap, og at det er en ambisjon at disse kan være drivkraft for videre utbredelse i det enkelte helsefellesskap.