Introduksjon og kursplan
Denne veiledningen er ment som et verktøy for deg som skal holde snus- og røykesluttkurset «Tobakksfri». Den inneholder bakgrunnsinformasjon om tobakk og nikotin, informasjon om slutteprosessen og praktiske råd og tips for kursledere. Deretter følger forslag til kursplan med tilhørende kurspresentasjon i PowerPoint for gjennomføring. Kursplanen er veiledende, og ikke ment som en absolutt struktur for hvordan et tobakksavvenningskurs skal gjennomføres. Både kurslederens arbeidsform og hver enkelt gruppe vil variere. Bruk det du mener vil passe for deg og den aktuelle gruppa. Bytt gjerne om på rekkefølgen på temaene ut ifra deltakernes behov. Kurset er en hjelp på veien til å bli snus- eller røykfri og gir deltakerne støtte og hjelp, både mens de øver seg på å bli snus-/røykfrie, og etter at de har sluttet.
Støtte og utfordringer ved røykeslutt
Omtrent halvparten av de som røyker daglig ønsker å slutte (1). Mange syns det er vanskelig. Bare 3-5 % av dem som prøver å slutte på egenhånd er røykfrie 6–12 måneder etter et forsøk (2). Kunnskapsbasert sluttemetode (strukturert veiledning og legemidler) øker sannsynligheten for å lykkes med røykeslutt: 10–30 % vil bli varig røykfrie på et gitt forsøk (3, 4).
Sannsynligheten for å lykkes med snus- og røykeslutt øker med intensiteten på hjelpen. De som deltar på sluttekurs har bedre mulighet for å lykkes enn dem som prøver å slutte på egen hånd. I en gruppe får man ta del i andres utfordringer og erfaringer, noe som gir en bredde i kunnskapen om røykesluttprosessen. I tillegg kan man oppleve gruppestøtte, gjenkjennelse og kollektiv styrke. Dersom man i tillegg bruker legemidler til røykeslutt, styrker man muligheten for å klare å slutte ytterligere (5).
Kunnskapsbasert sluttemetode
Kurset «Tobakksfri» er basert på de to grunnpilarene som utgjør kunnskapsbasert sluttemetode: Strukturert veiledning og medikamentell støtte (legemidler). Informasjon og anbefaling om bruk av legemidler tas opp som tema ved første samling og følges opp gjennom samlingene.
Det anbefales at du som kursleder bruker samtalemetoden motiverende intervju (MI). Du kan tilby informasjon eller råd, men det er hver enkelt deltaker som er ansvarlig for sin egen slutteprosess. Du skaper rom for refleksjon og bevisstgjøring hos dem som skal slutte, og forsøker å få frem tanker om endring.
Les gjerne Nasjonal faglig retningslinje for tobakksavvenning.
Utskrift
For å skrive ut denne veiledningen til «Tobakksfri», bruker du «Skriv ut / lag PDF»-funksjonen nederst på siden. Hver del av veiledningen må skrives ut separat.
Veiledning for kursholdere
Tobakk, nikotin og avvenning
Avhengighet og abstinens, legemidler ved røykeslutt, dette skjer når man slutter med røyk og snus, helseskader av røyking og snusbruk, e-sigaretter. Motivasjon, snus-/røykemønsteret, negative tanker, håndtering av stress, sorgfølelse og identitet, søvn, vekt.
Forberedelse og gjennomføring av snus- og røykesluttkurs
Å være kursleder, motiverende intervju i grupper, gruppestørrelse og sammensetning, kjøreregler, aktuelle problemstillinger, aktuelle verktøy. Forberedende samtale, forslag til kursplan, etter avsluttet kurs.