Voksne pasienter i tannhelsetjenesten bør få kostholdsveiledning
Tannhelsepersonell bør ved behov gi kostveiledning til voksne pasienter i tråd med nasjonale kostråd.
Særlig relevant for forebygging av tannsykdom er:
- Regelmessige måltider uten sukkerholdige mellommåltider
- Vann som tørstedrikk
- Begrens syreholdig mat og drikke
Redusert inntak av syreholdig mat og drikke er spesielt viktig for individer som har risiko for eller er ekstra mottakelig for å få tannerosjoner (syreskader).
Se også kostanbefalingen i den nasjonale faglige retningslinjen Tannhelsetjenester til barn og unge og kapitlet om munn- og tannhelse i Kosthåndboken.
Råd for å forebygge og minimalisere erosjoner:
- Bruk vann som tørstedrikk.
- Drikk minimalt med brus, juice og energidrikker. Mineralvann med smak som for eksempel lime eller sitron, er også syrlig.
- Ved drikking av brus; bruk gjerne sugerør som fører drikken forbi tennene.
- Avslutt et syrlig måltid med melkeprodukter som ost, melk eller yoghurt, for å nøytralisere (balansere) syren.
- Unngå at syre blir liggende på tennene og etse:
- Drikk vann for å rense munnen etter å ha spist noe syrlig.
- Skyll munnen med fluorskyll (minst 0,2 % fluor).
- Bruk fluortannkrem ved tannpuss.
Alternative søtningsmidler gir ikke risiko for utvikling av karies:
- Kaloririke søtningsmidler (sorbitol og xylitol) inneholder tilnærmet like mange kalorier som sukrose. Sorbitol er halvparten så søtt, og xylitol er like søtt som sukrose. Xylitol har bakteriehemmende effekt, og kan bidra til å reversere begynnende kariesangrep. Effekten er omdiskutert.
- Kalorifattige søtningsmidler er aspartam og cyklamat.
Nasjonale kostråd danner basis for et allsidig sammensatt kosthold for befolkningen.
Mat som inneholder sukker eller andre spaltbare karbohydrater, gir pH-fall fordi sukkeret spaltes til syre av bakterier i plakket. Den kritiske pH-verdien for tannemaljen er 5,5. Hvis pH faller under 5,5, vil emaljen demineraliseres (løses opp). Rotsement og dentin demineraliseres allerede ved pH 6,0-6,3. Når pH-fallene forekommer sjelden, vil demineralisering følges av remineralisering (oppbygging) som gjør at emaljens (og sementens og dentinets) kvalitet opprettholdes.
Høyt og hyppig sukkerinntak fører til mange pH-fall i løpet av dagen, en påfølgende remineralisering hemmes og karies kan utvikles.
Referanser
- Helsedirektoratets offisielle kostholdsråd 2016. Tilgjengelig fra https://helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostrad-generelle-og-for-ulike-grupper
- Nasjonal faglig retningslinje for tannhelsetjenester til barn og unge, anbefalingen om kosthold. IS-2540. Helsedirektoratet 2018. Tilgjengelig fra content://f5d9f298-607c-473d-b952-a048e373767d
Sist faglig oppdatert: 02. mai 2019 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2019). Voksne pasienter i tannhelsetjenesten bør få kostholdsveiledning [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 02. mai 2019, lest 02. februar 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/helsefremmende-og-forebyggende-tannhelsetiltak-for-voksne-over-20-ar/rad/voksne-pasienter-i-tannhelsetjenesten-bor-fa-kostholdsveiledning