1. Fysisk aktivitet for barn og unge
Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Rådet om 60 minutters daglig moderat til hard fysisk aktivitet kan nyanseres med følgende
- Fysisk aktivitet utover dette gir ytterligere helsegevinster.
- Minst tre ganger i uka bør aktiviteten være med høy intensitet, og inkludere aktiviteter som gir økt muskelstyrke og styrker skjelettet.
Aktivitetene bør være så allsidige som mulig for å sikre optimal utvikling. De bør påvirke fysiologiske trekk og kvaliteter som kondisjon, muskelstyrke, fart, bevegelighet, reaksjonstid og koordinasjon. Variert fysisk aktivitet gir mulighet til å utvikle både fin- og grovmotoriske ferdigheter. Inne og utelek, kroppsøving, idrett, friluftsliv, fysisk aktivitet ved transport som å gå, sykle eller å bruke sparkesykkel er noen eksempler hvor barn og unge er aktive. Sørg for å legge til rette for glede, sosialt felleskap og mestring gjennom alle fire årstider.
Aktiviteten kan fordeles utover dagen og bør være variert og allsidig.
Sentrale arenaer for barn og unges fysiske aktivitet er:
- hjem og fritidsmiljø – herunder egenorganisert aktivitet, idrett, friluftsaktiviteter, dans
- barnehage, skole og skolefritidsordning – både aktivitet organisert av pedagogisk personell og andre, aktivitet i friminutter, turer, samt aktivitet før og etter skoledagen
- transport – dette gjelder gåing, sykling, sparking, skating med mer til barnehage og skole, aktiviteter og besøk
Praktisk og befolkningsrettet informasjon på helsenorge.no:
- Aktiviteter for barn i ulike aldre (helsenorge.no)
- Faktaark: fysisk aktivitet og stillesitting 0–5 år (PDF)
- Faktaark: fysisk aktivitet og stillesitting 6–12 år (PDF)
- Faktaark: fysisk aktivitet og stillesitting 13–17 år (PDF)
Læringsressurser, inspirasjon og praksiseksempler til barnehage og skole
Regelmessig fysisk aktivitet er avgjørende for normal vekst og utvikling blant barn og unge. Fysisk funksjonsevne, for eksempel muskelstyrke og kondisjon, kan forbedres ved styrke- eller utholdenhetstrening. I et helseperspektiv er det viktig å være oppmerksom på effektene på beinmasse, kroppsfett og framtidige risikofaktorer, f. eks. i forhold til hjerte-/karsykdom og kreft. Barn og unge som har et lavt fysisk aktivitetsnivå og ellers er i dårlig fysisk form, har økt forekomst av risikofaktorer for f.eks. hjerte-karsykdom og diabetes type 2. Regelmessig fysisk aktivitet er videre viktig for bl.a. god mental helse, kognitiv utvikling og læring.
Gode motoriske ferdigheter gjennom variert fysisk aktivitet har betydning for et barns selvfølelse og for barns deltakelse i sosiale sammenhenger. Samspillet med andre barn under fysisk aktivitet er av betydning for hvordan den enkelte opplever seg selv og omgivelsene. Fysisk aktivitet, lek og lagspill kan dermed ha en positiv innvirkning på samhandling og utvikling av sosial kompetanse. Fysisk aktivitet kan bidra positivt i sosialiseringsprosessen under oppveksten.
Gjennom lek og allsidig fysisk aktivitet kan barn utvikle både gode sosiale egenskaper og fysiske ferdigheter som gir positive effekter som tilhørighet, mestring og mestringsglede. Mestringsopplevelser danner grunnlaget for bevegelsesglede.
Fysisk aktivitet gir en mulighet for å fremme flere faktorer enn bare fysisk form, gjennom en tilrettelegging som også kan påvirke psykososiale egenskaper.
Sentrale kilder:
- Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. (2014). (IS-2170). Oslo: Helsedirektoratet.
- Nordic Nutrition Recommendations 2012 Integrating nutrition and physical activity (2014) Danmark, København: Nordic Council of Ministers.
Sist faglig oppdatert: 29. april 2019