Gå til hovedinnhold
ForsidenFaglige rådBruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefeltetBruker- og pårørendemedvirkning på individnivå for barn, unge og voksne

Ansatte i rus- og psykisk helsefeltet skal sørge for at barn og unge som pasient eller bruker får medvirke ved valg av tjenestetilbud, undersøkelses- og behandlingsformer

Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".

Barn og unge bør møtes i samsvar med deres, alder, modenhet, individuelle forutsetninger, livssituasjon og hvordan de har det.

Ansatte bør kartlegge familien og barn som pårørende (søsken) som en ressurs og legge til rette for et godt samspill mellom barn/unge og deres foreldre eller andre som har foreldreansvaret i medvirkningsprosessen. Ansatte skal sørge for at barn, unge og foreldre eller andre som har foreldreansvaret sine erfaringer, meninger, ønsker, verdier og innspill blir vektlagt når beslutninger tas, og nye tiltak skal utformes og evalueres. Samarbeid, kommunikasjon og medvirkning skal tilpasses den enkeltes evne til å gi og motta informasjon.

Ansatte bør tilrettelegge for trygge rammer og tillitsfulle relasjoner med barn/unge og deres familie. Ansatte skal sørge for tilgang til tilstrekkelig og tilpasset veiledning og informasjon og at tilbudet så langt som mulig utformes i samarbeid med barnet og den nærmeste familie.

Uavhengig av pasientens eller brukerens alder, skal informasjon ikke gis til foreldrene eller andre som har foreldreansvaret, dersom tungtveiende hensyn til pasienten eller brukeren taler mot det. Vær særlig oppmerksom på lovens ulike grenser for pasienter/brukere mellom 12-16 år og 16-18 år.

Barn og unge har grunnleggende rettigheter når det gjelder å si sin mening i saker som vedrører dem. Samtidig er foreldre og andre omsorgspersoner avgjørende for å finne frem til gode løsninger i barn og unges liv, også når det er behov for hjelp fra noen utenfor familien. For barn og unge vil det vanligvis være helt naturlig og ønskelig at foreldrene eller andre som har foreldreansvaret blir informerte. Jo yngre barna er, jo viktigere er det at omsorgspersonene får grundig og god informasjon om den hjelpen som blir gitt til barnet/den unge, for å kunne bidra til å ta vare på og følge de opp på best mulig måte.

  • Gi barnet/den unge og foreldre eller andre som har foreldreansvaret tilstrekkelig informasjon til at de kan medvirke. Tilpass informasjonen etter mottakerens individuelle forutsetninger, som alder, modenhet, erfaring og kultur- og språkbakgrunn. Still spørsmål som avdekker om informasjonen er forstått.
  • Inkluder foreldre eller andre som har foreldreansvaret, tverrfaglig team rundt barnet og eventuelt andre samarbeidspartnere som kan bidra til å få frem barnets/den unges opplevelser, erfaringer og innspill.
  • Tilstreb å gi felles informasjon til barnet/den unge og foreldre eller andre som har foreldreansvaret for å sikre åpenhet, tillit og samarbeid om valg av behandling.
  • Gjør en vurdering av barnets beste, der barnets mening er ivaretatt.

Det kan oppstå dilemma når helsetjenesten møter barn og unge som pasienter. Barnets ønske om tilbakeholdelse av informasjon fra foreldre eller andre med foreldreansvar kan bli utfordrende i møte med foreldrenes behov på informasjon for å kunne opprettholde sitt ansvar om å ivareta foreldreansvaret for barn fram til de fyller 18 år.

Barnet selv har uavhengig av alder rett på informasjon om sin tilstand og om behandlingen. Opplysningene må gis i samarbeid med foreldre eller andre som har foreldreansvaret, i en form som er tilpasset barnets alder og utvikling.

Hovedregelen for helsepersonell er at det er en opplysningsplikt til foreldre eller andre som har foreldreansvaret når pasienten er under 16 år, slik at foreldreansvaret kan ivaretas.

Unntaket i loven er når pasienten eller brukeren er mellom 12 og 16 år, og av grunner som bør respekteres ikke ønsker at foreldrene skal informeres. Eksempler på grunner som bør respekteres kan være prevensjonsveiledning, råd om svangerskapsavbrudd eller lettere psykiske problemer på grunn av mobbing.

Pasienter og brukere over 16 år kan som hovedregel velge om de ønsker å involvere foreldre eller andre som har foreldreansvaret i mottak av helsetjenester. En forelder har likevel krav på informasjon som er nødvendig for å ivareta foreldreansvaret for barn fram til de er 18 år. Dette kan for eksempel være informasjon om mer alvorlige psykiske lidelser, fare for alvorlig selvskading, bruk av ulovlige rusmidler, opplysninger om selvmordsfare og innleggelse i døgnavdeling.

Spesielle hensyn som kan gjelde tilbud og tjenester til barn og unge:

  • fleksibilitet i tilbudet og tjenestene knyttet til for eksempel skolefravær
  • vurder arenafleksible løsninger, og digitale behandlingsformer
  • vurder språklige og kulturelle barrierer
  • sosial ulikhet og levekårsutfordringer
  • fysiske og eller psykiske funksjonsnedsettelser
  • tilpass oppfølging med tanke på alder og modenhet

Brukermedvirkning for barn/unge baseres på trygghet og tillit, og med tilstrekkelig informasjon som kjennetegnes av at barn/unge informeres om:

  • hva som er kartlagt om dem
  • hva som blir skrevet i journal og hvem som har tilgang til det som skrives
  • hvilken informasjon som foreldre eller andre som har foreldreansvaret har tilgang til
  • hvis andre samarbeidspartnere kontaktes, hvem og hvorfor
  • at de får mulighet til å delta på møter som omhandler dem
  • tid og sted for møter, hvem som deltar og hva møtet skal handle om
  • at de kan ta med noen om de ønsker
  • taushetsplikt og meldeplikt med ord de kan forstå

Barneombudets nettsider Barns rett til å delta og bli hørt (barneombudet.no) inneholder informasjon tilpasset barn om deres rett til å si sin mening og bli hørt.

Ansatte anvender sin kunnskap om aldersadekvat tilnærming og viktigheten av å ta hensyn til barnets eller den unges utviklingsnivå når man vurderer deres evne til å delta og ta beslutninger. Dette kan innebære å tilpasse forventningene og gi støtte når det er nødvendig, samtidig som man oppmuntrer til gradvis økt autonomi i tråd med individets modningsprosess. En aldersadekvat tilnærming i medvirkning bidrar til å sikre at barn og unge opplever følelsen av å bli hørt og respektert i beslutningsprosesser som angår dem. Dette kan være avgjørende for å fremme deres selvtillit, ansvarsfølelse og generelle trivsel. Således er kunnskap om aldersadekvat tilnærming en nøkkelkomponent i å skape et inkluderende og støttende miljø for medvirkning blant barn og unge (pasient- og brukerrettighetsloven § 3-5 (lovdata.no) og merknader til §3-5).

En god medvirkningspraksis for barn og unge er sentrert rundt å anerkjenne og bygge på barnets egne ressurser, mål og ønsker. Det er essensielt at både barn og unge opplever forutsigbarhet i de tjenestene de mottar, samtidig som deres omsorgspersoner føler seg godt informert og involvert. Dette sikrer en helhetlig tilnærming til medvirkning som ivaretar både barnets autonomi og familienes behov for klarhet og støtte.

Kontinuerlig evaluering og dialog er avgjørende for å sikre at medvirkningspraksisen på individnivå er tilpasset barnets eller den unges utviklingsbehov og endrede situasjoner over tid.

For utdypende informasjon, og særlig ved overgang mellom tjenester eller nivå, se nasjonal veileder Samarbeid om tjenester til barn, unge og deres familier.

Kompetanseheving

En viktig del av tjenestenes kompetanse og kvalitetsutvikling er kunnskap om verktøy og metoder som fremmer bruker- og pårørendemedvirkning for barn og unge.

Kompetanseheving kan ivaretas gjennom

  • kurs, veiledning, e-læring og fagdager om ulike verktøy og metoder
  • ulike typer videreutdanninger og masterforløp
  • samarbeid med bruker- og pårørendeorganisasjoner rettet mot barn og unge

I planlegging, gjennomføring og evaluering av ulike kompetanseutviklingstiltak kan samarbeid med bruker- og pårørende organisasjoner, og relevante kompetansesenter og -tjenester være hensiktsmessig.

For utdypende kunnskap om systematisk kvalitetsforbedring, kompetansebehov og planlegging, se kapittel 4 og 5 i: Nasjonal veileder Oppfølging av personer med store og sammensatte behov.

Dette rådet har sin bakgrunn i fag- og erfaringskunnskap, i et juridisk rammeverk og i forskning. Barn og unge har rett til brukermedvirkning i samsvar med alder og modenhet, jf. barnekonvensjonen artikkel 3 (lovdata.no) som presiserer at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn ved alle handlinger fra det offentlige som gjelder barn. Det innebærer at alle beslutninger som berører barnets behandling skal tas til det beste for barnet.

Rett til medvirkning og informasjon er grunnleggende pasient- og brukerrettigheter som er lovfestet i pasient- og brukerrettighetsloven kap. 3. Dette gjelder også når pasient eller bruker er barn. Barnets evne og mulighet til samtykke utvikles gradvis med alder. Helsedirektoratets rundskriv til pasient- og brukerrettighetsloven gir nærmere informasjon om hvordan barnets rett til medvirkning og informasjon og samtykkekompetanse skal forstås og oppfylles.

Grunnloven og barnekonvensjonen gir barn og unge grunnleggende rettigheter når det gjelder å si sin mening i saker som vedrører dem. Samtidig er ofte foreldre avgjørende for å finne frem til gode løsninger i barn og unges liv, også når det er behov for hjelp fra noen utenfor familien (Prop. 121 S, 2018 –2019). For barn og unge vil det vanligvis være helt naturlig og ønskelig at foreldrene blir informert. Jo yngre barna er, jo viktigere er det at omsorgspersonene får grundig og god informasjon om den hjelpen som blir gitt til barna, for å kunne bidra til å ta vare på og følge de opp på best mulig måte. Pasienter over 16 år kan som hovedregel velge om de ønsker å involvere foreldre eller andre som har foreldreansvaret. En forelder har likevel krav på informasjon som er nødvendig for å ivareta foreldreansvaret for barn fram til de er 18 år. Dette kan for eksempel være informasjon om mer alvorlige psykiske lidelser, fare for alvorlig selvskading, bruk av ulovlige rusmidler, opplysninger om selvmordsfare og innleggelse i døgnavdeling.

Bruker- og pårørendemedvirkning for barn og unge er et område med stort behov for en mer målrettet utvikling. Fafo sin evaluering påpeker behovet for å involvere og ivareta pårørende i større grad, særlig å ivareta barn som pårørende (Skog Hansen, 2021). Den identifiserte forskningen som ligger til grunn for dette rådet, viser at det er et begrenset kunnskapsgrunnlag innenfor norsk og nordisk kvalitativ forskning på brukermedvirkning innen psykisk helse og rus som setter søkelys på barn og unge (Helsedirektoratet, 2023). Studier som omhandler barn og unge og medvirkning, er primært knyttet til sosialfaglige og barnevernsfaglige kontekster (Fikrije et al., 2014; Gullbra et al., 2016; Marlow et al., 2022; Ormstad et al., 2020; Paulsen, 2016, 2018; Riise et al., 2022).

I forbindelse med innsiktsarbeidet til dette rådet, har tilbakemeldinger knyttet til manglende maktbalanse, språk, kommunikasjon, og tillit i møte med barn og unge blitt trukket frem som viktig. Mange bruker- og pårørendeorganisasjoner, ansatte i tjenestene og andre kompetansemiljø formidlet at tjenestene må bli bedre på brukermedvirkning for barn og unge.

Ny opptrappingsplan for psykisk helse vektlegger at barns rettigheter skal ivaretas i beslutningsprosesser (Meld. St. 23 (2023 – 2033)). Barn og unges medvirkning bør være en del av fundamentet for all utvikling av tilbud og tiltak til barn og unge med psykiske plager og lidelser. Barn og unges synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med deres alder og modenhet. Medvirkning innebærer at barn og unge har en reell mulighet til å påvirke avgjørelser i eget liv. Det er behov for sterkere medvirkning fra barn, unge og pårørende når det gjelder beslutninger som tas om behandling i psykisk helsevern. Det er viktig at behandlere har kompetanse på medvirkning, og at de anvender oppdatert kunnskap i behandlingen (Prop. 121 S, 2018 –2019).

Alle barn som er i stand til å danne seg egne synspunkter har rett til å gi uttrykk for sine synspunkter i alle forhold som gjelder seg selv, jamfør barnekonvensjonen artikkel 12 (lovdata.no). Synspunktene til barnet skal bli tillagt vekt i samsvar med hvor gammelt og modent barnet er. Rett til medvirkning og informasjon er grunnleggende pasient- og brukerrettigheter som er lovfestet i pasient- og brukerrettighetslovens kap. 3 (lovdata.no). Dette gjelder også når pasient eller bruker er barn. Barnets evne og mulighet til samtykke utvikles gradvis med alder. Helsedirektoratets rundskriv til pasient- og brukerrettighetsloven gir nærmere informasjon om hvordan barnets rett til medvirkning og informasjon og samtykkekompetanse skal forstås og oppfylles.

Persson et al. (2017) har gjort en kvalitativ studie på hva som kan skape mer «ungdomsvennlige» psykiske helsetjenester i svenske poliklinikker og kommuner. Forskerne gjorde dybdeintervjuer med ungdommer i alderen 10 til 18 år, og hentet inn skriftlige forslag fra 106 ungdommer til forbedring av tjenestene. Tre tema var fremtredende i ungdommenes tilbakemeldinger; tilgjengelighet, å bli hørt og sett og strukturerte møter. Ungdommenes anbefalinger for å forbedre praksis inkluderte mer praktiske avtaletider i hyggelige omgivelser; muligheter til å kommunisere mer åpent med klinisk personale, noe som muliggjør sensitiv diskusjon om mental helse og personlige utfordringer; og mer strukturerte behandlinger som gir større troverdighet og relevans for unges psykiske helse og utviklingsbehov (Persson et al., 2017). En norsk, kvalitativ studie av Bjønnes et al. (2021) om hvorfor ungdommer møter til poliklinisk behandling, understreker medvirkning ytterligere. Funnene i studien fremhever følgende tema som avgjørende for oppmøte til behandling; 1) kjemi med behandler, 2) informasjon og forståelse, 3) å bli tatt på alvor, 4) tro på bedring og 5) fleksibilitet og tilgjengelighet. På bakgrunn av funnene anbefales en personsentrert tilnærming der ungdom sin medbestemmelse og relasjon mellom ungdom og terapeut vektlegges (Bjønness et al., 2021).

Oppsummert viser det juridiske, faglige og forskningsmessige arbeidet bak dette rådet et tydelig behov for mer søkelys på medvirkning for barn og unge i fagfeltet. Dette støttes også opp av den innhentede erfaringskompetansen i arbeidet.

Bjønness, S. E., & Storm, M. (2021). En kvalitativ studie om hvorfor ungdom møter til poliklinisk behandling i psykisk helsevern. Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid, (4), 320-330.

Fikrije, D., & Pajalic, Z. (2014). How school nurses experience their work with schoolchildren who have mental illness - a qualitative study in a Swedish context. Global Journal of Health Science, 6(4), 1-8.

Gullbra, F., Smith-Sivertsen, T., Graungaard, A. H., Rortveit, G., & Hafting, M. (2016). How can the general practitioner support adolescent children of ill or substance-abusing parents? A qualitative study among adolescents. Scandinavian Journal of Primary Health Care, 34(4), 360-367.

Helse- og omsorgsdepartementet (2019). Prop. 121 S (2018–2019) Opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse (2019–2024) Hentet fra https://www.regjeringen.no/contentassets/1ea3287725fa4a2395287332af50a0ab/no/pdfs/prp201820190121000dddpdfs.pdf

Helse- og omsorgsdepartementet (2023). Opptrappingsplan for psykisk helse Hentet fra https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-23-20222023/id2983623/

Helsedirektoratet (2023). Kvalitativ forskning på brukermedvirkning innen psykisk helse og rus i Norden og Sápmi 2012-2022 https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/kvalitativ-forskning-pa-brukermedvirkning-innen-psykisk-helse-og-rus-i-norden-og-sapmi-2012-2022: Helsedirektoratet.

Marlow, M. A., Sørly, R., & Kaatrakoski, H. K. (2022). Personal stories of young women in residential care: Health-promoting strategies and wellbeing. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(24), 16386.

Ormstad, S. S., Hestevik, C. H., Munthe-Kaas, H. M., Blaasvær, N., Muller, A. E., Berg, R. (2020). Barn og unges medvirkning i barnevernet: en systematisk kartleggingsoversikt (Rapport - 2020). Oslo: Folkehelseinstituttet.

Paulsen, V. (2016). Ungdom på vei ut av barnevernet: - Brå overgang til voksenlivet. Tidsskriftet Norges barnevern, 92(1), 36-51.

Paulsen, V. (2018). Et anerkjennelsesperspektiv på oppfølging av ungdom i barnevernet i overgangen til voksenlivet - fra teori til praksis. Tidsskriftet Norges barnevern, 95(4), 224-237.

Persson, S., Hagquist, C., & Michelson, D. (2017). Young voices in mental health care: Exploring children's and adolescents' service experiences and preferences. Clinical Child Psychology & Psychiatry, 22(1), 140-151.

Riise, A., & Paulsen, V. (2022). Facilitating participation for youths in child welfare services in transition to adulthood: Practice between formalities and empowerment. Child Care in Practice, , 1-14.

Skog Hansen, I. L., Tofteng, M., Holst, L. S. (2021). Et tjenesteområde i utvikling. Evaluering av opptrappingsplanen på rusfeltet. Resultatrapport Oslo: FAFO. Hentet fra https://fafo.no/images/pub/2021/20784.pdf


Siste faglige endring: 30. april 2025 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2025). Ansatte i rus- og psykisk helsefeltet skal sørge for at barn og unge som pasient eller bruker får medvirke ved valg av tjenestetilbud, undersøkelses- og behandlingsformer [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 30. april 2025, lest 14. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/bruker-og-parorendemedvirkning-i-rus-og-psykisk-helsefeltet/bruker-og-parorendemedvirkning-pa-individniva-for-barn-unge-og-voksne/ansatte-i-rus-og-psykisk-helsefeltet-skal-sorge-for-at-barn-og-unge-som-pasient-eller-bruker-far-medvirke-ved-valg-av-tjenestetilbud-undersokelses-og-behandlingsformer

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: