Bidra til at pårørende får støtte til mestring gjennom tilpasset opplæring, veiledning og rådgivning
Helsepersonell skal tilby tilpasset opplæring, veiledning og rådgivning til pårørende med oppfølgings- og omsorgsoppgaver for personer med langvarig sykdom, skade eller nedsatt funksjonsevne. Det må tas utgangspunkt i den enkelte pårørendes behov for støtte. Ulike pårørende i samme familie kan ha forskjellige behov for å kunne mestre situasjonen. For noen pårørende vil det være tilstrekkelig med avgrensede psykoedukative (kunnskapsformidlende) tiltak i gruppe. Andre vil ha behov for regelmessig individuell rådgivning.
Opplæring kan gis både i kommunen og i spesialisthelsetjenesten. Opplæringen kan gis individuelt eller i gruppe, sammen med pasienten/brukeren eller uten. Gruppebaserte tilbud for pårørende bør utvikles i et samarbeid mellom fagpersoner og relevante brukerorganisasjoner. Aktuelle temaer for opplæring:
- Hjelpeapparatet, rettigheter og støtteordninger
- Vanlige reaksjoner hos pårørende
- Mestringsstrategier hos pårørende
- Sykdom, behandling, oppfølging, hjelpemidler, velferdsteknologi
- Kommunikasjon og samhandling
- Ivaretakelse av egen helse, parforhold og eventuelt foreldrefunksjon
- Barn som pårørende
- Informasjon om andre aktuelle tilbud
Pårørende med særlig tyngende omsorgsarbeid skal tilbys individuell veiledning og opplæring når de har et nødvendig behov for slik støtte. Andre pårørende med omsorgsoppgaver bør også tilbys individuell veiledning og rådgivning ved behov. Veiledning bør foregå regelmessig og ta utgangspunkt i pårørendes opplevde situasjon og forutsetninger. Den bør være avtalebasert, preget av kontinuitet og tilrettelagt med hensyn til tid og sted.
Aktuelle temaer i veiledning:
- Forståelse av situasjonen
- Hva bidrar til mestring og kontroll i familien
- Erkjennelse og aksept av situasjonen
- Samhandling med den man er pårørende til
- Foreldrerollen når den andre forelderen er syk
- Støtte fra eget nettverk
- Balanse mellom omsorgsoppgaver, egen kapasitet og egne behov
- Samhandling og samarbeid med helse- og omsorgstjenestene
- Informasjon om lokale støttetilbud
Veiledningen kan gis av pasientens/brukerens behandler eller kontaktperson (etter samtykke fra pasient/bruker), fastlege, pårørendekoordinator/kontakt, pårørendesenter eller andre. Veiledningen bør ha som mål å fremme mestring og forebygge helsesvikt og andre vansker som følge av pårørenderollen.
Nasjonalt kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse (NK LMH) har utviklet ressurser for ulike målgrupper:
- «Starthjelp» – et lærings- og mestringstilbud til foreldre som nylig har fått et barn med nedsatt funksjonsevne eller langvarig sykdom
- mestring.no
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har ulikt materiell som kan være relevant for helse- og omsorgspersonell, blant annet:
- Foreldreveiledningsprogrammet ICDP (International Child Development Programme)
- Oversikt over samlivskurs for foreldre med barn med spesielle behov
Landsoversikt over kurs i belastringsmestring (KiB-kurs) (Rådet for psykisk helse)
Arbeidsprosess og kunnskapsgrunnlag
Spesialisthelsetjenesteloven § 3-8:
- Første ledd nr. 4: Sykehus har et særlig ansvar for å ivareta opplæring av pasienter og pårørende.
Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-6:
- Første ledd nr. 1: Til personer med særlig tyngende omsorgsarbeid skal kommunen tilby nødvendig pårørendestøtte blant annet i form av opplæring og veiledning.
Pasient- og brukerrettighetsloven § 3-3:
- Dersom pasienten samtykker til det eller forholdene tilsier det, skal pasientens nærmeste pårørende ha informasjon om pasientens helsetilstand og den helsehjelp som ytes.
Sist faglig oppdatert: 05. oktober 2017 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Bidra til at pårørende får støtte til mestring gjennom tilpasset opplæring, veiledning og rådgivning [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 05. oktober 2017, lest 03. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/parorendeveileder/stotte-familie-og-andre-parorende/stotte-til-parorende-med-store-omsorgsoppgaver-ogeller-belastninger/bidra-til-at-parorende-far-stotte-til-mestring-gjennom-tilpasset-opplaering-veiledning-og-radgivning