Gå til hovedinnhold
ForsidenPårørendeveilederInformasjon og støtte til barn som pårørendeStøttetilbud for barn som pårørende

Tilby samtaler med barn som pårørende ved behov

I visse situasjoner bør pasientens behandler sørge for at barn som pårørende får tilbud om samtale uten at pasienten eller foreldre er til stede. Slike situasjoner kan være:

  • Pasienten/ foreldrene er ikke selv i stand til å informere barnet
  • Pasienten/foreldrene har problemer med å delta i en felles samtale
  • Barnet har behov for samtale med pasientens behandler uten foreldre til stede

Gjennomføring av slike samtaler med barnet forutsetter pasientens/forelderens samtykke. Det kan være behov for flere samtaler. En person barnet har tillit til bør delta. Det kan være den forelderen som ikke er syk eller en annen omsorgsperson..
 
I situasjoner og uformelle samtaler der barnet selv tar kontakt med helsepersonellet, må helsepersonell være støttende og lyttende i møte med barnet. Helsepersonell kan snakke om det som allerede er kjent for barnet og gi generell informasjon innenfor taushetspliktens rammer.

Andre som kan snakke med barn som pårørende etter samtykke fra pasienten/forelderen kan være:

  • Ressurspersoner i pasientens helsetilbud
  • Helsesykepleier eller personell på helsestasjonen
  • Fastlege

Helsepersonell bør informere barn som pårørende om at de alltid kan snakke med helsesykepleier på eget initiativ, uten samtykke fra foreldre.

I samtale med barn som pårørende bør helsepersonell:

  • Snakke med barnet ut fra alder og modenhet.
  • Bruke ord som barnet kan forstå.
  • Gi barnet mulighet for å snakke mest mulig fritt om sine opplevelser og erfaringer.
  • Hjelpe barnet til sette ord på  sine egne opplevelser og reaksjoner.
  • Fortelle barnet at det er naturlig og vanlig med mange forskjellige følelser.
  • Respektere at barn og unge ikke ønsker å snakke om sin situasjon, ikke presse barn og unge til å snakke.

Etablering av tillit  er en forutsetning for en god samtale. Barnet må få informasjon om at det han eller hun forteller i samtaler med helsepersonell ikke blir sagt videre til foreldrene uten at barnet selv samtykker til dette. De må også få vite at opplysningene kan bli gitt videre dersom det kommer frem alvorlige forhold som foreldrene må vite om for å ivareta foreldreansvaret eller det foreligger grunnlag for bekymringsmelding til barnevernet, se eget kapittel.

Ved usikkerhet om kommunikasjon med barn og ungdom, bør helsepersonell søke veiledning hos barneansvarlig personell, jurist eller andre kollegaer.

I samtaler med barn kan det være hensiktsmessig å bruke pedagogisk materiell som for eksempel brosjyrer, nettsider og bøker tilpasset situasjonen og barnets alder.

Se også Bidra til å ivareta barn som pårørende også når samtykke ikke oppnås

Samtaler med barn og søsken som pårørende - huskeliste med aktuelle tema og spørsmål (PDF). Listen er utarbeidet av Helsedirektoratet.

BarnsBeste – nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende utvikler læringsressurser for helsepersonell:

  • Opplæringsressurser for helsepersonell (sshf.no)
  • Snakketøyet.no
  • BarnsBeste.no

Hvem ser meg - nettside og film for barn som pårørende til personer med demens (Aldring og helse)

Arbeidsprosess og kunnskapsgrunnlag

Grunnloven § 104:

  • Første ledd: Barn har krav på respekt for sitt menneskeverd. De har rett til å bli hørt i spørsmål som gjelder dem selv, og deres mening skal tillegges vekt i overensstemmelse med deres alder og utvikling.

Pasient- og brukerrettighetsloven § 3-5:

  • Første ledd: Informasjonen skal være tilpasset mottakerens individuelle forutsetninger, som alder, modenhet, erfaring og kultur- og språkbakgrunn. Informasjonen skal gis på en hensynsfull måte.

Helsepersonelloven § 10a:

  • Tredje ledd bokstav c): Når det er nødvendig for å ivareta behovet til pasientens mindreårige barn skal helsepersonellet blant annet bidra til at barnet og personer som har omsorg for barnet, i overensstemmelse med reglene om taushetsplikt, gis informasjon om pasientens sykdomstilstand, behandling og mulighet for samvær. Informasjonen skal gis i en form som er tilpasset mottakerens individuelle forutsetninger.

Spesialisthelsetjenesteloven § 3-7a:

  • Første ledd: Helseinstitusjoner som omfattes av denne loven, skal i nødvendig utstrekning ha barneansvarlig personell. Barneansvarlig personell skal ha ansvar for å fremme og koordinere helsepersonells oppfølging av mindreårige som er pårørende barn eller søsken av psykisk syke, rusmiddelavhengige og alvorlig somatisk syke eller skadde pasienter, eller er etterlatte barn eller søsken etter slike pasienter.

Siste faglige endring: 18. januar 2018 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2017). Tilby samtaler med barn som pårørende ved behov [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 18. januar 2018, lest 16. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/parorendeveileder/informasjon-og-stotte-til-barn-som-parorende/enkle-stottetiltak-for-barn-som-parorende/tilby-samtaler-med-barn-som-parorende-ved-behov

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: