Beslutningsprosessen for prioritering av intensivbehandling ved kapasitetsbrist bør ledes av ansvarlig overlege ved intensivavdelingen
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.
Ansvarlig overlege ved intensivavdelingen samarbeider tett med andre aktuelle medisinskfaglige spesialiteter som har kompetanse på pasientens tilstand. I beslutningsprosessen involveres intensivsykepleier og annet aktuelt helsepersonell, pasient og pårørende. Ved uenighet bør endelig beslutning om intensivbehandling tas av ansvarlig overlege ved intensivavdelingen. Vurderingen skal alltid journalføres, inkludert angivelse av hvem som har deltatt i vurderingen og hvordan dette er formidlet til pasient og/eller pårørende.
En beslutning om å tilby, ikke tilby, eller trekke tilbake intensivbehandling må baseres på en vurdering av de medisinske forholdene, diagnostisk og prognostisk. Relevant informasjon fra pasient og pårørende, øvrig helsepersonell og eventuelt kommunale helse- og omsorgstjenester innhentes.
Beslutninger fattes for hver enkelt pasient, men vil bli påvirket av beslutninger gjort om andre pasienter og av tilgangen til intensivressurser. Dette gjelder både ved oppstart, forlengelse og tilbaketrekking av intensivbehandling.
Dette kan være krevende beslutninger og diskusjoner, og det er viktig med så god prosess som mulig. Involver relevant helsepersonell med kompetanse til å håndtere pasientens sykdomsbilde og grad av organsvikt, pårørende og om mulig pasient. Ved tvil om pasientens tidligere helsetilstand, funksjonsnivå og ønske om behandling kan fastlege konsulteres. Vurderingen gjøres på best mulig grunnlag og med en bred involvering før beslutning tas.
Det er viktig med åpenhet rundt at pasienter som normalt ville fått tilbud om intensivbehandling kanskje ikke kan få det i en krisesituasjon hvor andre pasienter har større forventet nytte.
I en krisesituasjon kan det være utfordrende å involvere pasienter og pårørende på en god måte, på grunn av høyt arbeidspress hos helsepersonell og begrensing av besøk som gjøres for eksempel av smittevernhensyn. Likevel er hovedprinsippet at de skal involveres.
Det er lagt vekt på at en tydelig ansvarsfordeling og ledelse er viktig i krisesituasjoner. I situasjoner med alvorlig eller kritisk kapasitetsbrist vil man måtte prioritere mellom pasienter med ulike diagnoser. Ansvarlig overlege ved intensivavdelingen er den som til enhver tid har oversikt over alle pasienter med behov for behandling ved intensivavdelingen og over samlet ressurstilgang.
De vedtatte prioriteringskriteriene: nyttekriteriet, ressurskriteriet og alvorlighetskriteriet ligger til grunn for anbefalingen, se prioriteringsforskriften § 2a (lovdata.no).
Helsedirektoratet (2020). Beslutningsprosessen for prioritering av intensivbehandling ved kapasitetsbrist bør ledes av ansvarlig overlege ved intensivavdelingen [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 22. desember 2021, lest 04. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/prioritering-i-helsetjenesten/intensivbehandling-prioritering-ved-kapasitetsbrist/beslutningsprosessen-for-prioritering-av-intensivbehandling-ved-kapasitetsbrist-bor-ledes-av-ansvarlig-overlege-ved-intensivavdelingen