Serveringssteder og utesteder skal sørge for smittevernfaglig forsvarlig drift
Alkoholservering
Regler for alkoholservering på serveringssteder
Krav om smittevernfaglig forsvarlig drift
Serveringssteder, som restaurant, kafe, bar og pub, og utested, kan holde åpent dersom driften er smittevernfaglig forsvarlig.
Smittevernfaglig forsvarlig drift innebærer at virksomheten skal sørge for at besøkende og personell kan holde minst 1 meters avstand til personer i annen husstand, at den har utarbeidet rutiner for god hygiene og godt renhold, og at disse rutinene blir overholdt.
Avstand
Serveringsstedet skal sørge for at det er minst 1 meters avstand mellom sitteplassene ved gjesters ankomst og at det tas hensyn til dette ved bestilling av bord. Husstandsmedlemmer kan sitte nærmere hverandre. Serveringsstedet skal treffe tiltak for å minne besøkende om at de bør holde avstand til andre enn husstandsmedlemmer.
Buffet
Ved servering av mat og alkoholfri drikke som buffet, skal råd om trygg servering fra buffet og salatbar (fhi.no) følges.
Private sammenkomster og arrangementer på serveringssteder
Se krav til gjennomføring og regler om maksimalt antall personer på:
Bransjen og det enkelte serveringssted må selv ta stilling til hva som er arrangement og hva som inngår i ordinær drift av serveringsstedet. Underholdning, konserter og andre tilstelninger på et serveringssted vil typisk anses som et arrangement dersom gjestene i hovedsak kommer til serveringsstedet for å se på underholdningen/konserten eller delta på tilstelningen. Andre momenter som taler for at tilstelningen må anses som et arrangement er at det kreves en form for billett, invitasjon eller registrering for å delta, at tilstelningen har tydelig start- og sluttidspunkt og at det markedsføres for tilstelningen på forhånd, med konkret sted og tidspunkt.
Det kan være nyttig å kontakte kommunen for å få hjelp til å vurdere om tilstelningen man planlegger skal anses som et arrangement eller ikke.
Krav til smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder er hjemlet i covid-19-forskriften § 14a (lovdata.no)
Helsedirektoratet (2020). Serveringssteder og utesteder skal sørge for smittevernfaglig forsvarlig drift [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 21. januar 2021, lest 25. januar 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/naeringsliv-arbeidsliv-og-arbeidsmiljo/serveringssteder-og-utesteder-skal-sorge-for-smittevernfaglig-forsvarlig-drift