13. Barnehager, skoler og utdanning
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Lokale tiltak
Kommuner som innfører strengere tiltak som følge av engelsk virusmutasjon:
- Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås. Se liste over tiltak (helsenorge.no).
- Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Horten, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde, Skiptvedt. Se liste over tiltak (helsenorge.no).
- Særskilte råd til helsetjenesten i forbindelse med engelsk virusvariant (fhi.no).
Flere andre kommuner har innført strengere tiltak som følge av forhøyet smitte lokalt. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no) for informasjon.
Nasjonale tiltak
Følgende virksomheter er åpne, og skal drives smittevernfaglig forsvarlig:
a. barnehager
b. grunnskoler for både elever og voksne deltakere
c. skolefritidsordninger
d. videregående skoler for både elever og voksne deltakere
e. opplæring etter introduksjonsloven
f. skoler godkjent etter friskoleloven kap. 6A
g. folkehøyskoler
h. universiteter, høyskoler og fagskoler
i. kursaktivitet under studieforbund og Kompetanse pluss
Smittevernfaglig forsvarlig drift
Virksomhetene skal drives smittevernfaglig forsvarlig jf. covid-19-forskriften §12b første og andre ledd, og følge anbefalingene i veiledere for smittevern i barnehage og skoler.
Se også Folkehelseinstituttets råd til universiteter, høyskoler, fagskoler og folkehøyskoler.
Fra rødt til gult nivå for ungdomsskoler og videregående skoler
Fra onsdag 20. januar nedjusteres nasjonalt tiltaksnivå for ungdomsskoler og videregående skoler fra rødt til gult nivå (regjeringen.no).
Kommuner med høyt smittepress bør vurdere å beholde rødt nivå i ungdomsskoler og videregående skoler, og ved behov vurdere rødt nivå også i barnehager og barneskoler.
Digital undervisning på universiteter, høgskoler og fagskoler
Alle universiteter, høgskoler og fagskoler bør bruke digital undervisning der dette er mulig. Alle planlagte arrangementer bør være digitale, og større forelesninger og sammenkomster bør unngås.
Studenter i områder uten høy smitte bør få mulighet til fysisk undervisning minst en gang i uken når det er mulig å gjennomføre i mindre grupper og i tråd med smittevernveilederne (regjeringen.no).
Redusert åpningstid og antall barn eller elever til stede
Barnehage- og skoleeiere skal gi ordinært tilbud på skolen og i skolefritidsordningen til alle elever og ordinært tilbud til alle barnehagebarn i virksomheter som nevnt i punktlisten over, pkt. a-i.
Skole- og barnehageeier kan redusere åpningstider eller antall barn eller elever som er til stede samtidig dersom det er nødvendig for å oppfylle kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften § 12b (lovdata.no).
Skoler med internat
Skoleeiere ved videregående skoler, folkehøyskoler og skoler godkjent etter voksenopplæringsloven kapittel 4 (lovdata.no) som har internat, avgjør ut fra en vurdering av lokale forhold og faglige råd og anbefalinger om smittevern når internatelevene kan returnere til skolen.
Barnehager, skoler og andre opplærings- og utdanningsvirksomheter som er åpne jf. covid-19-forskriften §12a (lovdata.no) skal drives smittevernfaglig forsvarlig. Med smittevernfaglig forsvarlig drift menes at det blant annet er iverksatt tiltak som bidrar til at syke personer ikke er i virksomheten, hygienetiltak og kontaktreduserende tiltak, jf. covid-19-forskriften §12b (lovdata.no).
For mange utdanningsvirksomheter er det utgitt egne smittevernveiledere:
- Veileder om smittevern i barnehager
- Veileder om smittevern for skoletrinn 1-7
- Veileder om smittevern i ungdomsskole og videregående skole
- Veileder om smittevern for privatisteksamen (udir.no)
Avslutninger og andre tilstelninger i skoler og barnehager
FHI har laget tilpassede råd for gjennomføring av avslutninger og andre tilstelninger (fhi.no).
Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Avlastningsordninger for barn i barnevernet er ikke omfattet av nasjonale pålegg om stenging. Barn på avlastingsbesøk i private hjem må anses å være en del av husstanden. Ordinære smittevernfaglige anbefalinger gjelder.
Større avlastningsenheter er heller ikke rammet av stengning eller forbud i covid-19-forskriften, men må forholde seg til smittevernreglene. Følg de smittevernfaglige råd for tilsvarende aldersgrupper utarbeidet til barnehage og skoler.
Sist faglig oppdatert: 18. januar 2021