16. Autorisasjon og spesialistutdanning
Helsedirektoratet er svært glade for at så mange ønsker å bidra i den krevende situasjonen vi står i, men vi må likevel forholde oss til det gjeldende regelverket for innvilgelse av lisens og autorisasjon.
Helsedirektoratet vil fortløpende vurdere behov for eventuelle regelverksendringer dersom behovet endrer seg.
For studenter
Lisens til studenter reguleres av forskrift om lisens til helsepersonell kap. 1. Det gis etter denne bestemmelsen kun lisens til medisinske studenter og studenter på masternivå i farmasi (provisorfarmasøyt).
I arbeidet med covid-19 er det nå behov for å mobilisere helsefagstudenter som reservepersonell i helsetjenesten. Det er derfor åpnet opp for at også studenter, elever og lærlinger som er under annen helse- og sosialfaglig utdanning enn medisin og farmasi, kan få innvilget studentlisens i siste studieår.
Det er fastsatt ny forskriftsbestemmelse i forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19-forskriften) om lisens til helsefaglige studenter slik at disse i arbeidet med covid-19 skal kunne gi helsehjelp som helsepersonell utenfor helsefaglig opplæring, jf. § 17 a.
Behovet for å mobilisere gjelder nå særlig sykepleier-, bioingeniør- jordmor- ambulanse- og vernepleierstudenter. Det kan bli behov for flere studentgrupper etter hvert.
Helsedirektoratet vil derfor i første omgang be utdanningsinstitusjonene om å melde inn sine studenter i gruppene over til lisens. Utdanningsinstitusjonene skal før studentene meldes inn, innhente samtykke fra den enkelte. Den enkelte student skal derfor ikke selv søke om lisens.
Med studentlisens kan studentene arbeide i lønnede stillinger som student med lisens.
Studentene kan melde sin interesse for arbeid på nasjonalthelsepersonell.no.
Lisensen er gitt med følgende generelle vilkår:
- Lisensen gir studenten kun rett til å utføre yrkesaktivitet under faglig veiledning og tilsyn av overordnet autorisert personell
- Lisensen gir ikke adgang til å utøve yrket av selvstendig karakter
- Lisensen gir studenten kun rett til å kalle seg student i det aktuelle yrket
- Lisensen er tidsbegrenset
Se informasjon om innmeldingsliste.
Innmelding av studenter for utstedelse av studentlisens i henhold til covid-19 forskriften § 17 a
Studentene skal meldes inn til lisens via innmeldingslisten av hver utdanningsinstitusjon. Det vises her til Helsedirektoratets brev av 3.4.2020 (20/10929 dok.1).
Studentlisensen er gebyrfri og utdanningsinstitusjonen må få samtykke av studentene før de meldes inn til lisens.
Lisensperioden settes fra innmeldingsdato til 2 måneder etter forventet uteksamineringsdato.
Helsedirektoratet kan trekke tilbake lisenser gitt etter dette kapitlet når det ikke lenger er behov for personellet i arbeidet mot covid-19.
For deg som studerer i utlandet
Studenter som tar en hel grad i utlandet og derfor ikke har tilknytning til en norsk institusjon må forholde seg til institusjonen de studerer ved hva gjelder gjennomføring av studier og eksamen. Det er en sluttført grad i form av et kvalifikasjonsbevis (diplom) som danner grunnlag for godkjenning i Norge. Helsedirektoratet har derfor ikke mulighet etter dagens regelverk til å innvilge autorisasjon til en søker uten sluttført utdanning.
Dagens situasjon kan bety at flere studenter vil bli noe forsinket i sitt utdanningsløp, og at de dermed vil oppnå autorisasjon i Norge på et senere tidspunkt enn forventet.
Vi anbefaler at du holder deg orientert om de til enhver tid gjeldende reiseråd hvis du må reise til eller fra studiestedet. Utenriksdepartementet har oppdaterte reiseråd for alle land (regjeringen.no).
For helsepersonell med en utdanning gjennomført i utlandet
Helsedirektoratet har pr. i dag ikke adgang til å gi unntak for gjeldene regelverk. Dersom du ønsker å arbeide i Norge som helsepersonell, må du dermed søke om autorisasjon og lisens på ordinær måte.
Behandling av søknad om autorisasjon og lisens til personell som raskt kan bidra i helsetjenesten er nå en prioritert oppgave.
Fysioterapeuter i turnustjeneste våren 2020 kan få dispensasjon fra dagens fraværsgrense på 4 uker. De kan få godkjent inntil 8 uker fravær på grunn av covid-19 dersom de ikke har hatt annet fravær.
Helsedirektoratet gir kun dispensasjon dersom turnusfysioterapeuten kan dokumentere at fraværet utover 4 uker skyldes permittering eller omdisponering til andre arbeidsoppgaver på grunn av covid-19.
Det er en forutsetning for godkjenning at turnustjenesten oppfyller målene som fremgår av retningslinjene for turnustjenesten IS-1/2018 kap. 1.3. Enkelte vil trenge ekstra veiledning og opplæring i resterende del av turnusperioden for å oppfylle de forventede ferdighetsmålene.
Noen kandidater har hatt oppgaver i kommune- eller spesialisthelsetjenesten som kan gi kompetanse og ferdigheter som er fysioterapifaglig relevant, og slikt sett fått utnyttet og brukt/utviklet sine kunnskaper og ferdigheter, eksempelvis arbeid i sykehjem. Dette er arbeidserfaring som en veileder kan innta i sin konkrete vurdering av om turnustjenesten kan anbefales godkjent.
Sluttattesten fra turnusveilederen skal attestere at turnusfysioterapeuten har fått nødvendig erfaring og ferdigheter i tråd med retningslinjene kap. 1.3.
Utvidet fraværsgrense berører ikke den lovfestede ferietiden på 5 uker.
Fravær utover 8 uker
Turnusfysioterapeuter som har fravær utover 8 uker ved utløpet av turnusåret høsten 2020 må ta igjen dette som resttjeneste. Resttjeneste kan med fordel gjennomføres på samme tjenestested som der kandidaten var på tidspunktet for stengningsvedtaket. Tjenesten forlenges da tilsvarende fravær utover 8 uker.
Etter avtale med arbeidsgiver kan det for denne situasjonen være aktuelt å benytte eventuell resterende ferie for å gjennomføre resttjeneste. Dersom resttjenesten avtjenes på et nytt turnussted vil resttjenesten ha en minstetid på 2 måneder.
Turnusfysioterapeuter som har fravær utover 8 uker kan ta kontakt med fylkesmannen i tjenestefylket for råd og veiledning om gjennomføring av resttjeneste.
Helsedirektoratets vedtak av 15. mars 2020 om stengning av virksomheter medførte at mange turnusfysioterapeuter fikk et opphold i turnustjenesten i kommunehelsetjenesten.
Mange har blitt permittert, og flere har blitt omdisponert av arbeidsgiver til andre typer oppgaver. Det samme gjelder flere turnusfysioterapeuter i spesialisthelsetjenesten fordi tjenestestedene helt eller delvis har stengt ned ordinær fysioterapivirksomhet eller har måttet prioritere sine ressurser på andre oppgaver enn veiledning av turnuskandidater.
Det er vedtatt midlertidig dispensasjonshjemmel i turnusforskriften § 5 fjerde ledd (lovdata.no) som utvider fraværsgrensen under turnustjenesten fra 4 til 8 uker. Forskriften gjelder kun for det kullet som gjennomfører turnustjeneste våren 2020.
Forlengelse av vikariater
Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet å gjøre en endring i kompetanseforskriften § 4 bokstav a) (lovdata.no) som en følge av covid-19 situasjonen. Endringen innebærer at tilsetting i og forlengelse av vikariater kan til sammen ha mer enn ett års varighet, så lenge vikariatet ikke varer lenger enn til 1. mars 2022.
Det er gjort tilsvarende endring i forskrift om trygderefusjon § 1 nr 1 og § 1 nr 3 (lovdata.no).
Utsatte aktiviteter i spesialistutdanningen for leger
Både de regionale utdanningssentrene og fylkesmannen har utsatt alle sine kursaktiviteter i spesialistutdanningen. Dette vil påvirke spesialistutdanningen for leger. Helsedirektoratet vurderer kontinuerlig hvordan gjennomføringen av spesialistutdanningen påvirkes og har allerede gjennomført flere midlertidige regelverksendringer. Informasjon om endringer publiseres på denne nettsiden.
100 nye LIS1 stillinger med oppstart 1. september 2020
For å håndtere ordinær aktivitet og covid-19 situasjonen er det bevilget 100 nye LIS1 stillinger som skal øke kapasiteten i helse- og omsorgssektoren.
De nye LIS1-stillingene skal følge det ordinære utdanningsløpet for LIS1 og tilsetting vil skje ved at helseforetakene fortsetter å rekruttere blant søkerne til den ordinære tilsettingsrunden våren 2020.
Mer informasjon finner du på våre nettsider for spesialistutdanning for leger under LIS1 og søknader og frister.
Fraværsregler for LIS1
Fraværsregler for LIS1 er endret som følge av covid-19 utbruddet. LIS1 behøver ikke å gjennomføre resttjeneste i utdanningens første del ved fravær som skyldes covid-19.
Fravær som er en følge av covid-19 utbruddet skal ikke komme til fratrekk ved beregning av utdanningstiden i utdanningens første del. Det vil si at dersom alle læringsmål i del 1 er oppnådd kan du gå over i del 2/3.
Kravet til den samlede utdanningstiden er fortsatt minimum 6,5 år.
Endringene som er gjort fremgår av forskrift om endring av spesialistforskriften § 15 (lovdata.no) med virkning fra 24. mars 2020 og forskrift om endring av spesialistforskriften § 18 og § 31 (lovdata.no) med virkning fra 17. juni 2020.
Ny spesialistutdanning
I ny spesialistutdanning er det oppnådd kompetanse formulert i læringsmål som er avgjørende for å bli godkjent spesialist eller ferdig med spesialistutdanningens del 1, ikke deltagelse på kurs eller andre læringsaktiviteter i seg selv. Anbefalte læringsaktiviteter (prosedyrer, kurs) kan fravikes og erstattes med andre aktiviteter som kan bidra til oppnåelse av læringsmål. Det er mye verdifull læring i en krisesituasjon. Oppgaver knyttet til blant annet akuttberedskap, vil gi betydelig kompetanse for LIS. Ny spesialistutdanning er mer fleksibel enn gammel ordning og gir gode muligheter for å oppnå læringsmål, selv om krisen skulle vedvare.
Gammel ordning for spesialistutdanning
I gammel ordning er reglene detaljerte og gir mindre rom for valg og variasjon av kurs og prosedyrer. En vedvarende krisesituasjon kan dermed føre til utfordringer med å få gjennomført kurs og prosedyrer i gammel ordning innen normert tid.
Grensen for antall nettkurs er midlertidig opphevet:
For allmennmedisin er begrensningen i antall nettkurs, og poeng fra nettkurs, midlertidig opphevet. Leger som søker om spesialistgodkjenning i allmennmedisin, eller rett til forlengelse av tilleggstakst i tidsrommet 17. april 2020 til 1. juli 2021, kan benytte nettkurs ubegrenset i denne perioden. Dette gjelder også leger som har en søknad til behandling per 17. april 2020.
Utfyllende bestemmelser for allmennmedisin er oppdatert.
Overgangsordninger i gammelt regelverk:
For spesialiteter som har en overgangsordning i regelverket for gammel ordning har vi forlenget denne med ett år. Spesialitetene dette gjelder er:
- Fysikalsk medisin og rehabilitering
- Gastroenterologisk kirurgi
- Klinisk farmakologi
- Nukleærmedisin
- Ortopedisk kirurgi
- Øre-nese-halssykdommer
For å se endringene, gå til spesialistutdanning for leger og se under gammelt regelverk på siden til den enkelte spesialitet.
Konvertering fra gammel ordning til ny spesialistutdanning
Overgangsbestemmelsene i spesialistforskriften § 37 (regjeringen.no - rundskrivet til forskriften) gir mulighet for å konvertere til ny spesialistutdanning frem til 1. mars 2022. Ny spesialistutdanning baserer seg på oppnåelse av læringsmål gjennom læringsaktiviteter.
Det er ingen sluttdato for når du kan søke om godkjenning etter gammel ordning, bortsett fra for spesialistutdanningene i allmenn-, arbeids- og samfunnsmedisin, som har frist 1. mars 2025.
Utvidelse av perioden for rett til tilleggstakst for spesialister i allmennmedisin
For å sikre stabiliteten av driftsgrunnlaget til fastleger og leger i kommunal helse- og omsorgstjeneste, vil Helsedirektoratet forlenge etterutdanningsperioden for spesialister i allmennmedisin. Dette gjelder spesialister som har frist for å søke om forlengelse av tilleggstakst i perioden 1.mars 2020 til 1. juli 2021. Dette gjør vi fordi smittefare og avlyste kurs hindrer spesialister i allmennmedisin i å gjennomføre aktiviteter i etterutdanningen. Tilleggstaksten vil forlenges med 365 dager fra eksisterende slutt-dato på tilleggstaksten eller til slutt-dato på godkjenning som lege hvis den kommer først.
Helsedirektoratet har oppdatert de aktuelle oppføringene i Helsepersonellregisteret.
Veiledning for leger i spesialisering
I spesialistforskriften (rundskrivet til forskriften) stilles det krav om at den praktiske tjenesten skal gjennomføres under veiledning og supervisjon av kvalifisert lege. Det er utdanningsvirksomheten som skal legge til rette for at legen får tilstrekkelig veiledning, og å oppnevne en individuell veileder. Hvis det er vanskelig for LIS og veileder å møtes for å gjennomføre veiledning, kan det tas i bruk digitale verktøy for å sikre kontinuitet i oppfølgingen av LIS.
Arbeid ved kommunal legevakt
Kravet om gjennomført kurs i akuttmedisin for legevaktpersonell trer ikke i kraft før 1. mai 2021. Jf. overgangsordning i akuttmedisinforskriften § 21 (lovdata.no). Eventuelle tiltak vurderes senere.
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende
Som en følge av utviklingen av covid-19 situasjonen anbefalte Helsedirektoratet i mars 2020 at det ikke skulle holdes praktiske kurs i akuttmedisin for legevaktpersonell og LIS1. Situasjonen har nå endret seg og i juni 2020 ble det sendt ut nye anbefalinger til kursholdere og fylkesmenn. Anbefalingene viser til hvordan den praktiske delen av kursene kan gjennomføres, både individuelt og i grupper. Her blir det også skissert et kursopplegg innenfor gode smittevernrutiner. Det anbefales at kursene holdes i samsvar med retningslinjer og risikobildet i kommunene og at avklaringer rundt tiltak for gjennomføring av kursene drøftes med smittevernlegen i den aktuelle kommunen.
Fylkesmannens midler til gjennomføring av LIS1-kurs i akuttmedisin kan tildeles kommuner som må arrangere lokale kurs/læringsaktiviteter i akuttmedisin for LIS1 som alternativ til fylkesmannens kurs, dersom disse blir avlyst på grunn av covid-19 pandemien.
Praktisk gjennomføring av akuttmedisinsk kurs – individuell og gruppetrening (pdf.)
Sist faglig oppdatert: 10. desember 2020