Arrangementer bør utsettes
Nasjonale tiltak
Med arrangementer menes følgende sammenkomster på offentlig sted eller i lokaler og utendørs arealer som leies eller lånes ut, inkludert hoteller, grendehus, forsamlingshus, konferansesaler og haller:
- Idrettsarrangement som stevne, cup, turnering og kamp, men ikke organisert trening.
- Kulturarrangement som konserter, utstillingsåpninger, opera, ballett, teater og kino, men ikke organiserte øvelser, trening og prøver
- Seminarer, konferanser, kurs, medlemsmøter og andre faglige sammenkomster, inkludert bespisning uten servering av alkohol, men ikke møter eller sammenkomster som ledd i ordinært arbeid eller undervisning på skole eller universitet.
- Livssynssamlinger og seremonier, inkludert seremonier ved bryllup, begravelser, dåp og konfirmasjon.
- Varemesser og midlertidige markeder, men ikke loppemarkeder til inntekt for frivillige organisasjoner.
- Private sammenkomster for familie, venner og bekjente eller sosiale samlinger i tilknytning til arbeid eller skole, inkludert tilstelninger etter seremonier, fester og bespisning med servering av alkohol i forbindelse med seminarer, konferanser, kurs og andre faglige sammenkomster. Som arrangement regnes likevel ikke private sammenkomster med 10 eller færre deltakere som avholdes i de delene av et serveringssteds lokaler som samtidig holdes åpent for allmennheten eller der kun medlemmer av samme husstand deltar.
Innendørs på offentlig sted:
- Uten er det tillatt med inntil 10 personer.
Faste, tilviste sitteplasser innebærer at publikum kan sitte på stol, benk eller lignende, eller på en fast plass på gulvet under hele arrangementet.
- Med faste, tilviste plasser er det tillatt med inntil 20 personer.
- Ved begravelser og bisettelser er det tillatt med inntil 50 personer på faste, tilviste plasser.
Utendørs på offentlig sted er det tillatt med 50 personer både med og uten faste, tilviste sitteplasser.
Enkelte ansatte og utøvere på et arrangement kommer i tillegg til de 10/20/50. Se covid-19-forskriften § 13a (lovdata.no) for nærmere informasjon.
Se også regler og råd for
- ramadan (fhi.no)
- trening, turneringer og andre idrettsaktiviteter
- alkoholservering på serveringssteder
Regionale tiltak
Tiltaksnivå A
Hovedregelen er at det ikke er tillatt å gjennomføre arrangementer.
Det er likevel tillatt å arrangere:
- Begravelser og bisettelser med
- 10 personer uten faste, tilviste sitteplasser innendørs
- 30 personer dersom alle sitter på faste, tilviste sitteplasser innendørs
- 30 personer ved urnenedsettelser og gravferdsseremonier utendørs
- Vielser med brudepar, vigsler og to vitner.
- Dåp med barn, foreldre, prest og inntil to faddere.
- Arrangementer som sendes digitalt med fem personer til stede fysisk, i tillegg til utøvere og nødvendig produksjonspersonell.
Tiltaksnivå A gjelder:
- Viken fylke (51 kommuner) og Gran kommune (fra og med tirsdag 16. mars, til og med søndag 11. april.
- Fra og med 12. april, til og med 25. april vil følgende 20 kommuner fortsette med tiltaksnivå A: Asker, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Enebakk, Fredrikstad, Gjerdrum, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Moss, Nannestad, Nes, Nordre Follo, Rakkestad, Rælingen, Råde, Sarpsborg, Ullensaker og Ås.
- Fra og med 12. april, til og med 25. april vil følgende 19 kommuner få tiltaksnivå B: Aurskog-Høland, Frogn, Halden, Hole, Hurdal, Hvaler, Indre Østfold, Jevnaker, Kongsberg, Lunner, Marker, Modum, Nesodden, Nittedal, Ringerike, Skiptvet, Vestby, Våler og Øvre Eiker.
- Fra og med 12. april vil følgende 13 kommuner ikke lenger ha regionale tiltak: Aremark, Flesberg, Flå, Gol, Hemsedal, Hol, Krødsherad, Nesbyen, Nore og Uvdal, Rollag, Sigdal og Ål i Viken samt Gran kommune i Innlandet.
- Bodø (fra og med lørdag 13. mars, til og med søndag 11. april og avsluttes deretter).
- Bokn, Haugesund, Karmøy, Sveio, Tysvær, Utsira og Vindafjord (fra og med onsdag 17. mars, til og med søndag 11. april, og avsluttes deretter).
- Færder, Holmestrand og Tønsberg (fra og med fredag 5. mars, til og med søndag 11. april, og nedjusteres deretter til tiltaksnivå B fra og med 12. april, til og med 22. april).
- Horten, Larvik og Sandefjord (fra og med 17. mars, til og med søndag 11. april, og nedjusteres deretter til tiltaksnivå B fra og med 12. april, til og med 22. april).
Se kartvisning over kommuner med regionale tiltak.
Flere kommuner har innført lokale tiltak. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no).
Tiltaksnivå B
Hovedregelen er at det ikke er tillatt å gjennomføre arrangementer.
Det er likevel tillatt å arrangere:
- Begravelser og bisettelser med 10 personer, eller 100 dersom alle sitter på faste, tilviste plasser.
- Bryllup, dåp og konfirmasjon med 10 personer, eller 20 dersom alle sitter på faste, tilviste sitteplasser.
- Arrangementer som sendes digitalt med fem personer til stede fysisk, i tillegg til utøvere og nødvendig produksjonspersonell.
Tiltaksnivå B gjelder:
- Aurskog-Høland, Frogn, Halden, Hole, Hurdal, Hvaler, Indre Østfold, Jevnaker, Kongsberg, Lunner, Marker, Modum, Nesodden, Nittedal, Ringerike, Skiptvet, Vestby, Våler og Øvre Eiker (fra og med 12. april når de nedjusteres fra tiltaksnivå A, til og med 25. april).
- Bamble, Porsgrunn, Siljan og Skien (fra og med 9. april, til og med 22. april)
- Færder, Holmestrand og Tønsberg (fra og med mandag 12. april når de nedjusteres fra tiltaksnivå A, til og med 22. april)
- Horten, Larvik og Sandefjord (fra og med mandag 12. april når de nedjusteres fra tiltaksnivå A, til og med 22. april)
Se kartvisning over kommuner med regionale tiltak.
Flere kommuner har innført lokale tiltak. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no).
Tiltaksnivå C
Nasjonale tiltak gjelder.
Tiltaksnivå C gjelder:
- Beiarn, Fauske, Gildeskål, Hamarøy, Meløy, Rødøy, Saltdal, Steigen, Sørfold (fra og med lørdag 13. mars, til og med søndag 11. april og avsluttes deretter).
Se kartvisning over kommuner med regionale tiltak.
Flere kommuner har innført lokale tiltak. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no).
Lokale tiltak
Flere kommuner har innført lokale tiltak. Se nettsiden til din kommune (helsenorge.no).
Krav til gjennomføring for alle tiltaksnivåer
Alle arrangement må ha en ansvarlig arrangør som sørger for at sammenkomsten gjennomføres i tråd med smittevernreglene. Arrangøren kan være en privatperson eller en profesjonell aktør. De som er til stede skal informeres om hvem som er arrangør og kan kontaktes ved spørsmål om smittevern.
Arrangørens plikter:
- Sørg for at gjestene kan holde én meters avstand, målt fra skulder til skulder, til de man ikke bor sammen med til vanlig. Unntak fra avstandsregelen gjelder for gruppene angitt i covid-19-forskriften § 13c.
- Iverksett tiltak som bidrar til at syke ikke er til stede.
- Gjør det mulig å ivareta god hygiene ved ankomst og underveis i arrangementet.
- Skriv ned navn og kontaktinformasjon hvis det er nødvendig for å ha oversikt over deltakerne ved en eventuell smittesporing. Slett informasjonen etter 14 dager.
- Sørg for at det er minst ett sete mellom deltakere på samme rad (unntatt personer fra samme husstand) og at det er én meters avstand mellom deltakerne i alle retninger.
Helsedirektoratet (2020). Arrangementer bør utsettes [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 09. april 2021, lest 11. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/arrangementer-gjester-i-hjemmet-og-avstand/arrangementer-pa-offentlig-sted