LAR-behandling
Forskriftstekst
Førerkortgruppe 1
Helsekrav oppfylt etter ett år med stabil behandling forutsatt
- fortsatt oppfølging og kontroll av forskrivende lege og
- ingen bruk av andre midler som påvirker kjøreevnen.
Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil ett års varighet i tre år, og deretter med inntil fem års varlighet så lenge behandling pågår.
Ved avsluttet substitusjonsbehandling kan helseattest gis med anbefaling om førerett for inntil ett år av gangen i tre år forutsatt at umeldte kvartalsvise kontroller viser fortsatt rusfrihet. Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil fem år.
Etter 8 års dokumentert rusfrihet etter avsluttet substitusjonsbehandling kan helseattest gis med anbefaling om førerett med vanlig varighet.
Førerkortgruppe 2 og 3
Helsekrav ikke oppfylt.
Etter avsluttet substitusjonsbehandling og deretter tre år rusfrihet dokumentert ved egnede prøver, kan helseattest gis med anbefaling om førerett for inntil ett år av gangen i tre år forutsatt at umeldte kvartalsvise kontroller viser fortsatt rusfrihet.
Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil fem års varighet.
Førerkortforskriften Vedlegg 1 § 36 annet ledd nr. 3
I tillegg gjelder det generelle helsekravet i § 35.
Oppfølging og kontroll skal skje i tråd med Nasjonal retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering ved opioidavhengighet. For at helsekravet skal være oppfylt forutsettes det at oppfølging og kontroll skjer over en periode på ett år, og i et omfang som gir nødvendig og tilstrekkelig grunnlag til å vurdere om det samtidig foreligger bruk av rusmidler og andre legemidler som kan påvirke kjøreevnen.
Dersom det er medisinsk indikasjon for behandling med andre legemidler som påvirker kjøreevnen, er helsekravet ikke oppfylt mens behandlingen pågår og det bør gis "muntlig kjøreforbud". Det forutsettes at slik behandling er i tråd med anbefalinger gitt av lege. Slik legemiddelbehandling kan gis i karenstiden på ett år før helsekravet er oppfylt, uten at karenstiden forlenges, forutsatt at behandlingen er av begrenset varighet.
Ved samtidig behandling med sentralstimulerende legemiddel
Samtidig substitusjonsbehandling med opioidholdig legemiddel og behandling med sentralstimulerende legemiddel (f.eks. metylfenidat, racemisk amfetamin, deksamfetamin, deksmetylfenidat og lisdeksamfetamin) gir en uforutsigbar påvirkning på kjøreevnen. Helsekravet er derfor ikke oppfylt ved slik kombinasjonsbehandling.
Sist faglig oppdatert: 09. november 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). LAR-behandling [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 09. november 2020, lest 28. september 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/forerkortveileder/midler-som-kan-pavirke-kjoreevnen-35-37/lar-behandling