Oppdragsgiver bør inkludere leverandørdialog for å ivareta ernæringshensyn i offentlig anskaffelse av mat- og drikkeprodukter og måltider
Digitaliseringsdirektoratet (Digidir) anbefaler å bruke leverandørdialogen aktivt for å få oversikt over hva som finnes på markedet av produkter med ønsket ernæringsmessig kvalitet. Ut fra dette må oppdragsgiver vurdere om det er mest hensiktsmessig å anvende kvalifikasjonskrav, kravspesifikasjon, kontraktsvilkår og/eller tildelingskriterier for å fremme ernæringsmessig kvalitet. Det er en fordel om mat- og/eller ernæringsfaglig personell deltar i anskaffelsesprosessen og i kontraktsoppfølgingen (anskaffelser.no).
Kvaliteten av mat- og drikkeprodukter/måltider omfatter bl.a. forhold knyttet til ernæring, sensorikk, hygiene, miljø og samfunnsansvar (anskaffelser.no). Med ernæringsmessig kvalitet menes her innholdet og sammensetningen av næringsstoffer i produktet eller måltidet. For produkter/måltider som inngår i et daglig tilbud er krav til innhold av fett, spesielt mettet fett, sukker, salt og fiber viktig. Med sensorikk (nofima.no) menes her produktets/måltidets lukt, smak, konsistens og utseende.
I planleggingsfasen er det viktig å definere behovet for mat- og drikkeprodukter og/eller måltider. Hva ønskes når det gjelder ernæringsmessig kvalitet, ulike produktspesifikke kvalitetskrav, pakningsstørrelse, emballasje, transport, service, elektronisk bestillingssystem, krav til miljø, økologi, bærekraft, sosialt ansvar og ønske om å tilrettelegge for små- og mellomstore bedrifter (SMB) f.eks. ved å dele opp kontrakten.
Når dere har fått oversikt over hva markedet helt sikkert kan levere på for eksempel ernæringsmessig kvalitet, bør dere utforme dette som kravspesifikasjon. Dersom det også stilles som et kontraktsvilkår, kan det være for å sikre videre utvikling av ernæringsmessig kvalitet, for å øke andelen etterspurte produkter i kontraktsperioden, eller være et virkemiddel for å motivere leverandører som ville blitt avvist i konkurransen.
I anskaffelser der markedet trolig kan strekke seg lenger i ernæringsmessig kvalitet, kan dere vurdere å bruke tildelingskriterier i tillegg. Slik premieres leverandørene som kan levere utover kravspesifikasjonen. Vektingen av tildelingskriterier må vurderes konkret.
Det å ivareta et allergivennlig tilbud av mat og drikke (naaf.no) krever kunnskap og gode rutiner fra planlegging av anskaffelsen frem til mottaker av produkt/måltidstjeneste. Vegetariske alternativ kan ivareta ulike kosthensyn. Det kan stilles krav om erstatningsprodukter. Kriterieveiviseren (anskaffelser.no) har formuleringer til krav om plantebaserte produkter i konkurransegrunnlaget og kontraktsvilkår.
Digidirs fagside anskaffelser.no omtaler anskaffelsesfaglige tema. Kriterieveiviseren har formuleringer til krav og kriterier på miljø og samfunnsansvar for anskaffelse av mat- og drikkeprodukter og måltidstjenester. Foreløpige temaer er matsvinn, emballasje, tropisk avskoging og etiske krav. For mat- og drikkeprodukter har kriterieveiviseren også formuleringer til krav og kriterier for varer i sortiment og bestillingsløsning, som kan limes rett inn i konkurransegrunnlaget.
Eksempel på kunngjøring av anskaffelse på Doffin, under kort beskrivelse av kontraktens gjenstand: «Oppdragsgiver har i denne anskaffelsen et særlig fokus på et sunt kosthold for barn og unge og vi ønsker at produktspekteret skal gjenspeile dette. Tilbydere blir premiert* etter hvor mange sunne produkter de gir tilbud på. Sunne produkter defineres som produkter som oppfyller kravene til Forskrift om frivillig merking av næringsmidler med Nøkkelhullet. Vi understreker at produktene ikke må være nøkkelhullsmerket, men oppfylle kvalitetskravene i forskriften. Antall sunne produkter vil bli vektet opp mot årlig estimert volum per varelinje...».
*Tildelingskriterier ble benyttet i denne anskaffelsen.
Sist faglig oppdatert: 01. desember 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Oppdragsgiver bør inkludere leverandørdialog for å ivareta ernæringshensyn i offentlig anskaffelse av mat- og drikkeprodukter og måltider [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 01. desember 2020, lest 26. september 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/ernaeringshensyn-i-offentlige-anskaffelser-av-mat-og-drikkeprodukter-og-maltider/anbefalinger-for-a-ta-ernaeringshensyn-i-offentlige-anskaffelser-av-mat-og-drikkeprodukter-og-maltider/oppdragsgiver-bor-inkludere-leverandordialog-for-a-ivareta-ernaeringshensyn-i-offentlig-anskaffelse-av-mat-og-drikkeprodukter-og-maltider