Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Frukt, melk og fisk i skolen

Skolefrukt

Alle grunnskoler kan delta i ordningen som er subsidiert av staten med kr 1,50 pr. stk. frukt eller grønt. Det koster 3,80 kroner per elev per dag å få en frisk frukt eller grønnsak som kan være eple, pære, appelsin, banan, gulrot, kiwi, nektarin eller klementin, avhengig av sesong. Skolefrukt kan enten betales av foresatte eller ved at kommunene, skolene eller andre dekker innkjøpet. Skolene kan delta færre enn fem dager i uka, og ordningen legger opp til minimalt med arbeid. Les mer om nyheter i ordningen og hvordan tilby skolefrukt på skolefrukt.no.

Formålet med Skolefrukt er å stimulere til økt inntak av frukt og grønt blant grunnskoleelever. Ordningen er et viktig tiltak i lokalt folkehelsearbeid og er også et verktøy for å oppfylle deler av Helsedirektoratets retningslinje for mat og måltider i skolen. Her heter det: «Elevene bør tilbys ordninger som sikrer tilgang til grønnsaker, frukt eller bær daglig».

Skolemåltidet bør vare lenge nok til at elevene også rekker å spise opp «skolefrukten». Nevnte retningslinje har egen anbefaling om spisetid.

Skolelyst (skolemelk)

Helsedirektoratet anbefaler at elevene drikker skummet melk, lettmelk tilsatt vitamin D eller lettmelk på skolen. Melk er en betydelig kilde til næringsstoffer som kalsium og jod i kostholdet, og er derfor spesielt viktig for barn og ungdom. En kartong med skolemelk (1/4 liter) dekker 1/3 av barnets daglige kalsiumbehov. Tilførsel av tilstrekkelig med kalsium i barne- og ungdomsårene, mens skjelettet enda er i vekst, er nødvendig for å oppnå så tett beinmasse som mulig. Lav beinmasse henger sammen med risiko for osteoporose. Tilbud om mager melk til skolemåltidet kan derfor bidra til god beinhelse.

Skolelyst sikrer at elevene får tilgang til kald melk på skolen hver dag. Ordningen baserer seg på råd fra Helsedirektoratet om at melk bør være en del av skolemåltidet. Melken er subsidiert slik at alle skoleelever får tilbud om melk til redusert pris gjennom skolelystordningen (skolelyst.no).

Fiskesprell

Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke sjømatkonsumet blant barn og unge. Fiskesprell har blant annet kurs for SFO-ansatte og lærere og undervisningsopplegg i mat og helse. Det er også mulig å søke om råvarestøtte til innkjøp av sjømat til undervisningen i mat og helse, kollegamøte, foreldrearrangement eller sjømatdag i kantina. Les mer på fiskesprell.no.

Først publisert: 02.05.2019 Siste faglige endring: 21.09.2022 Se tidligere versjoner