Lege – EU/EØS
Før du søker
Har du blitt tilbudt studieplass eller startet utdanning i et land uten integrert praktisk tjeneste i 2012 eller tidligere? Da kan du søke LIS 1-stilling (praktisk tjeneste) i Norge og gjennomføre dette på lisens. Les mer om hvilke land det gjelder, hvordan søke lisens og bekreftelsesskjema for gjennomført tjeneste (LIS1)
Dersom du skal gjennomføre LIS1 i Norge trenger du ikke å anmode om prioritering av din søknad. Du trenger heller ikke å ettersende tilbud om LIS1 plass.
Helsedirektoratet har oversikt over de som er tilbudt LIS1 stilling og vil prioritere behandling av søknad om autorisasjon for alle som har mottatt tilbud om LIS1 plass fra 1/3 og 1/9.
Dersom du har gjennomført LIS1 i Norge som erstatning for obligatorisk praktisk tjeneste i utdanningslandet, må følgende utfylte skjema vedlegges søknad om autorisasjon: Bekreftelse på praktisk tjeneste i spesialistutdanningens første del (del1 ). Du skal søke om "Autorisasjon", ikke "Autorisasjon etter gjennomført turnus".
Har du blitt uteksaminert fra Polen før september 2016? Da må du legge ved personlig sertifikat utstedt av polske helsemyndigheter, i tillegg til diplom, når du søker om autorisasjon. Her finner du informasjon om hvor du søker om sertifikat (regjeringen.no)
Du må legge ved disse dokumentene når du søker
- Diplom/Vitnemål/Degree Certificate
Dersom du er uteksaminert, men fortsatt ikke har fått utstedt diplom eller vitnemål, må du legge ved en formell bekreftelse på oppnådd grad (Degree Certificate) - Karakterutskrift/Emneoversikt
- Bekreftelse på at din utdanning er i overensstemmelse med minstekravene fastsatt i EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv. En slik bekreftelse omtales i flere land som Certificate of conformity (konformitetserklæring). Bekreftelsen skal utstedes av den kompetente godkjenningsmyndigheten i ditt utdanningsland og bes utstedt på engelsk.
og
Bekreftelse på din yrkesstatus (rett til yrket) i ditt utdanningsland og eventuelle andre EØS-land. En slik bekreftelse omtales i flere land som en Certificate of current professional status (CCPS) eller Certificate of good standing. Bekreftelsen skal utstedes av den kompetente godkjenningsmyndigheten i ditt utdanningsland og annet land der du eventuelt har utøvet yrket. Bekreftelsen bes utstedt på engelsk og kan ikke være eldre enn 3 måneder på det tidspunktet dokumentet sendes til Helsedirektoratet
Du må selv sette deg inn i hvilke dokumenter som skal vedlegges søknaden.
Vær oppmerksom på at utstedelse av enkelte dokumenter i noen land kan kreve fysisk oppmøte hos kompetente myndighet. Som søker er du ansvarlig for å skaffe nødvendig dokumentasjon. Oversikt over kompetente myndigheter i de europeiske landene finner du her: Regulated Profession Database (europa.eu)
Unntak for enkelte land
Dersom du har utdanning fra ett av landene i Norden eller Polen, behøver du ikke dokumentere slike bekreftelser.
Dersom du har yrkesrett i ett av landene i Norden, men har utdanning fra et EØS land utenfor Norden, må bekreftelse fra utdanningslandet dokumenteres.
Eventuell tilleggsdokumentasjon:
- Du bør legge ved autorisasjon (godkjenning som viser at du har rett til å utøve yrket) fra utdanningslandet og/eller et annet land dersom du har det.
- Det samme gjelder dokumentasjon i form av attest som viser til relevant arbeidserfaring etter avsluttet utdanning. Attesten må inneholde opplysninger om type stilling og arbeid. Videre må attesten:
- Være utstedt på dokument med arbeidsstedets brevhode og/eller stempel
- Være signert av leder ved arbeidsted, for eksempel avdelingsleder. Leders navn og stilling må være maskinskrevet i tillegg til signatur.
- Inneholde arbeidsstedets kontaktinformasjon
Slik må dokumentene dine være
- Alle dokumenter må være skannet kopi av originaldokumentet i PDF-format. Dersom originaldokumentene er i farge, må de skannede kopiene som vedlegges søknaden også være i farge. Bilder av dokumenter godkjennes ikke
- Hvis et originaldokument har flere sider, må alle skannede sider samles i ett dokument, i riktig rekkefølge
- Rotér alle sider riktig vei
- Alle originaldokumenter som ikke er på norsk, svensk, dansk eller engelsk må oversettes til ett av disse språkene av autorisert translatør. Oversettelsen skal legges i samme fil som originaldokumentet.
Forsøk på å oppnå godkjenning ved hjelp av falske dokumenter vil bli politianmeldt.
NB! Utdanningsdokumenter (diplom/vitnemål og karakterutskrift/transcript/diploma supplement) behøver ikke oversettes, det er tilstrekkelig med originaldokumentet. Dersom det er behov kan Helsedirektoratet etterspørre oversatte utdanningsdokumenter.
Du søker i Altinn
NB! Søkere uten norsk fødselsnummer eller D-nummer må bruke alternativ innlogging i Altinn.
Du må i søknaden legge ved en skannet kopi av pass eller europeisk ID-kort.
Fornavn og etternavn i søknadsskjemaet må samsvare med pass/ID-kort og skrives i samme rekkefølge.
Brukerveiledning Altinn – Søknad om autorisasjon og lisens (PDF)
Gebyr betaler du sammen med søknaden
Du må betale et saksbehandlingsgebyr på NOK 1.665,-
Gebyret betaler du i Altinn når du registrerer søknad.
Saksbehandlingstid er 3 måneder
Saksbehandlingstid vil bli forlenget hvis søknaden mangler nødvendig dokumentasjon.