Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

§ 2 Utgifter som godtas som egenandeler

Helsedirektoratets kommentarer

Helse- og omsorgsdepartementet fastsetter takster som gjelder for de forskjellige egenandelene som kan medregnes for å nå egenandelstaket. Behandleren/tjenesteyteren kan ikke kreve en høyere egenandel enn det som er fastsatt i takstene.

Legehjelp og hjelp fra sykepleier tilknyttet et primærhelseteam

Det kan kreves godkjent egenandel for legehjelp hos fastlege, kommunal legevakt og legespesialist med rett til refusjon, jf. forskrift om rett til trygderefusjon for leger, spesialister i klinisk psykologi og fysioterapeuter .

For legespesialister som har rett til refusjon, må vilkårene om henvisning som hovedregel være oppfylt for at det skal utløses godkjent egenandel, jf. forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos lege. Hva som kan kreves i godkjente egenandeler, fremkommer også av denne stønadsforskriften.

Enkelte kommuner har primærhelseteam tilknyttet en fastlegepraksis. En sykepleier tilknyttet et primærhelseteam kan kreve godkjent egenandel, jf. forskrift om forsøksordning med primærhelseteam.

Laboratorieanalyser og radiologiske undersøkelser og behandling

Hva som kan kreves i godkjente egenandeler, og i hvilke tilfeller, fremgår av forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling i private medisinske laboratorie- og røntgenvirksomheter.

For laboratorier som har driftsavtale med regionalt helseforetak, gjelder egenandelsordningen. Det må foreligge rekvisisjon fra lege, tannlege eller jordmor, jf. folketrygdloven § 5-5.

Ved røntgeninstitutter og poliklinikker som har driftsavtale med regionalt helseforetak, gjelder egenandelsordningen. Det må foreligge rekvisisjon fra lege, tannlege, kiropraktor eller manuellterapeut, jf. folketrygdloven § 5-5.

Poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten

Hva som kan kreves i godkjente egenandeler, og i hvilke tilfeller, fremgår av forskrift om betaling frå pasientar for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetenesta

Psykologhjelp

Egenandel for psykologhjelp er fastsatt i forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos psykolog.  Det er kun godkjente egenandeler som teller med i opptjeningen til frikort.

Ved psykologhjelp gjelder ordningen for egenandeler som betales til privatpraktiserende spesialist i klinisk psykologi med rett til trygderefusjon, jf. forskrift om rett til trygderefusjon for leger, spesialister i klinisk psykologi og fysioterapeuter .

Det er en forutsetning at psykologen har avtale om driftstilskudd med regionalt helseforetak, og at det som hovedregel foreligger en henvisning fra lege, psykolog eller fra barnevernsadministrasjonens leder, jf. folketrygdloven § 5-7.

Ordningen gjelder også for egenandeler som betales for psykologhjelp på poliklinikk ved sykehus, jf. forskrift om betaling frå pasientar for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetenesta § 4.   

Ordningen for egenandeler gjelder også for psykologer som har rett til å praktisere for trygdens regning, uten avtale om driftstilskudd med regionalt helseforetak.

Legemidler, medisinsk forbruksmateriell og næringsmidler

Hva som kan kreves i godkjente egenandeler for legemidler, medisinsk forbruksmateriell og næringsmidler, og i hvilke tilfeller, fremgår av forskrift om stønad til dekning av utgifter til viktige legemidler mv. (blåreseptforskriften).

Enkelte grupper er fritatt fra å betale egenandeler for legemidler, medisinsk forbruksmateriell og næringsmidler på blå resept også når de ikke har opparbeidet seg rett til frikort. Les mer om dette i blåreseptforskriften § 8 og i kommentarene til bestemmelsene i kapittelet "Egenandeler" i rundskriv til folketrygdloven § 5-14.

Reiser

Egenandelsordningen gjelder ved reiser som helseforetakene dekker etter pasient- og brukerrettighetsloven § 2-6 og spesialisthelsetjenesteloven § 5-5 nummer 4.

Hva som kan kreves i godkjente egenandeler, og i hvilke tilfeller, fremgår av forskrift om pasienters, ledsageres og pårørendes rett til dekning av utgifter ved reise til helsetjenester (pasientreiseforskriften).

Når pasienten benytter retten til å velge behandlingssted utenfor egen bostedsregion, skal pasienten betale en egenandel på kr 400 hver vei (kr 800 tur/retur), jf. pasientreiseforskriften § 24. Dette er ikke en godkjent egenandel som inngår i opptjeningen til frikort.

Det er Pasientreiser HF som har ansvaret for administreringen av reiseoppgjørene. 

Tannlege- og tannpleierhjelp

Egenandel for tannlegehjelp og tannpleierhjelp er fastsatt i forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos tannlege og tannpleier for sykdom. Det er kun godkjente egenandeler som teller med i opptjeningen til frikort.

Tannleger/tannpleiere står fritt til å fastsette priser for behandling. Dette betyr at de kan kreve et høyere beløp fra sine pasienter enn de godkjente egenandelene. Dette beløpet må pasientene betale selv – også dersom pasienten har frikort.

Se takster for tannbehandling her.

Fysioterapi

Det kan kreves godkjent egenandel for fysioterapi hos 

Hva som kan kreves i egenandeler, og i hvilke tilfeller, er fastsatt i forskrift om stønad til dekning av utgifter til fysioterapi m.m.

Opphold i rehabiliteringsinstitusjoner

Egenandelsordningen gjelder ved opphold i opptreningsinstitusjon eller annen privat rehabiliteringsinstitusjon som omfattes av driftsavtalen institusjonen har med regionalt helseforetak. Se forskrift om pasienters betaling for opphold i opptreningsinstitusjoner og andre private rehabiliteringsinstitusjoner.

Behandlingsreiser til utlandet

Ved behandlingsreiser til utlandet (klimareiser) gjelder egenandelsordningen de egenandelene som betales til Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Ledsagers egenbetaling inngår ikke i egenandelsordningen. Se forskrift om behandlingsreiser til utlandet (klimareiser).

Siste faglige endring: 10.04.2024 Se tidligere versjoner