Rundskrivet bygger på Åpenhetsutvalgets utredning NOU 2019:10 Åpenhet i grenseland (regjeringen.no). Det omhandler bilder, film- og lydopptak i helse- og omsorgstjenesten, som ikke er ledd i tjenesteytingen.
Det vil si
- bilder, film- og lydopptak som tas av ansatte eller virksomheter i helse- og omsorgstjenesten for sosiale-, private- eller virksomhetsrelaterte formål (f.eks. utadrettet kommunikasjon)
- bilder, film- og lydopptak som tas av pasienter, brukere eller pårørende, evt. andre, for å dokumentere opplevelser i helse- og omsorgstjenesten
- bilder, film- og lydopptak som tas av medier for produksjon av TV-programmer, nyhetsreportasjer, dokumentarfilmer med mer.
Det som ligger bak rettsreglene som er styrende på dette området, er hensynet til personvern, ytringsfrihet, forsvarlige tjenester og forsvarlig arbeidsmiljø. Disse hensynene vil ha ulik vekt i ulike situasjoner og på ulike tjenestesteder. For eksempel vil de fleste trolig oppleve at det er forskjell på å bli filmet under en innleggelse på psykiatrisk akuttmottak eller på en institusjon for rusmiddelavhengige, enn å bli filmet når man ankommer helsestasjonen eller venterommet hos fastlegen. Ulike virksomheter og tjenestesteder har også ulik utforming når det gjelder mulighet for tilrettelegging og skjerming. Hver enkelt virksomhet må derfor utarbeide egne retningslinjer som er tilpasset egne behov, og rutiner for håndtering av de situasjonene som kan forventes å oppstå. Rundskrivets hovedformål er å gi et grunnlag for dette, og det har derfor et eget kapittel med råd for utarbeidelse av retningslinjer og rutiner i den enkelte virksomhet.
Rundskrivets kapittel om rettslige rammer beskriver hensynene og prinsippene som må vurderes på dette området. Formålet med dette kapittelet er todelt; det beskriver bakgrunnen for føringene som gis i rundskrivet, og kan brukes som støtte når virksomhetene utarbeider egne retningslinjer og rutiner. De neste tre kapitlene omhandler hvordan rettsreglene og hensynene skal operasjonaliseres på typiske situasjoner under kategoriene som er nevnt i strekpunktene ovenfor. I det siste kapittelet gis anbefalinger og råd for utarbeidelse av lokale retningslinjer og rutiner.
Rundskrivet omhandler ikke bilder, film- og lydopptak til bruk i helsehjelpen eller tjenesteytingen, eller for kvalitetssikring eller opplæring i tjenestene. Her viser vi til veilederen til Normen fra Direktoratet for e-helse (ehelse.no). Rundskrivet omhandler heller ikke reglene for kameraovervåking i virksomhetens regi. Veiledning om kameraovervåking finnes på Datatilsynets nettsider (datatilsynet.no).