Utgangspunktet er at arbeidsplassen er et sted for yrkesutøvelse og ikke et sted for rent personlige eller familiemessige aktiviteter. Unntaket i personopplysningsloven § 2 andre ledd bokstav a (lovdata.no) er derfor lite aktuelt. Dersom ansatte eller virksomheten skal ta bilder, film- eller lydopptak av identifiserbare pasienter, brukere eller pårørende, og dette materialet skal oppbevares for framtidig bruk (f.eks. i informasjonsarbeid eller for publisering på sosiale medier som ledd i profilering av virksomheten) må de derfor ha et behandlingsgrunnlag etter personopplysningsloven. I tillegg vil det være krav om samtykke til fritak fra taushetsplikten.
Det aktuelle behandlingsgrunnlaget er samtykke. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at pasienter, brukere og pårørende kan oppleve å være i et avhengighetsforhold til helsepersonellet eller tjenesteyteren, noe som kan gjøre det usikkert om et samtykke er fullt ut frivillig. Det påhviler ansatte i helse- og omsorgstjenesten et ansvar for alltid å behandle pasienter og brukere med verdighet og respekt. Som hovedregel bør derfor virksomheten eller dens ansatte unngå å fotografere, filme eller ta lydopptak av pasienter, brukere eller pårørende som kan identifiseres, når dette ikke er nødvendig som ledd i tjenesteytingen.
Hvis det likevel skal publiseres bilder eller filmopptak av pasienter, brukere eller pårørende på bakgrunn av samtykke, understrekes at det bare er den eller de aktuelle personene selv som kan avgi et gyldig samtykke til dette. Det vil si at nærmeste pårørende, eller verge, ikke kan gi samtykke til fotografering eller filmopptak og etterfølgende publisering på vegne av en myndig person som mangler samtykkekompetanse. Samtykket må oppfylle kravene i GDPR artikkel 7 (lovdata.no). Se nærmere informasjon om kravene til samtykke hos Datatilsynet.