Tannhelsetjenestens ledelse skal sørge for at tannleger er tilgjengelig for å gjennomføre odontologiske undersøkelser ved Statens Barnehus
Den offentlige tannhelsetjenestens ledelse bør
- sørge for at spesialist i pedodonti har det faglige ansvaret for den odontologiske virksomheten ved Statens Barnehus
- sørge for at tannleger som gjennomfører rettsodontologiske undersøkelser har relevant kompetanse, det vil si
- primært er spesialist i pedodonti
- sekundært er tannlege som har relevant opplæring og spesialist i pedodonti tilgjengelig for konsultasjon eller veiledning
- legge til rette for at
- barn som har gjennomført en rettsodontologisk undersøkelse blir fulgt opp av tannhelsetjenesten
- nødvendige og relevante opplysninger fra den rettsodontologiske undersøkelsen overføres til barnets tannklinikk på en trygg måte.
Spesialist eller tannlege som utfører rettsodontologiske undersøkelser bør
- benytte prosedyren klinisk rettsodontologisk tannlegeerklæring ved gjennomføringen av undersøkelsen etter samtykke fra pasienten eller den som har samtykkekompetanse
- følge de generelle rådene i nasjonale faglige råd Staten barnehus - medisinske undersøkelsers, blant annet å ha to formål med undersøkelsene
- et helseformål; utrede, påvise sykdom, henvise for oppfølging
- et rettslig formål; undersøkelse etter begjæring fra påtalemyndigheten.
Jussen ved medisinske undersøkelser gjelder også for odontologiske undersøkelser.
Spesialist eller tannlege som utfører rettsodontologiske undersøkelser skal
- gjøre pasient og eventuelt foresatte, oppmerksom på at vedkommende opptrer som sakkyndig og at opplysninger som skriver seg fra sakkyndighetsoppdraget vil bli utlevert til oppdragsgiver
- sørge for at relevante og nødvendige opplysninger om pasienten og helsehjelpen, jamfør helsepersonelloven § 40, dokumenteres i pasientens journal i den offentlige tannhelsetjenesten.
Odontologiske undersøkelser ved Statens barnehus
Se Felles retningslinjer for Statens Barnehus, pkt 5.2.6 Odontologiske undersøkelser begjært av påtalemyndigheten.
Rettsodontologiske undersøkelser gjennomføres på oppdrag fra påtalemyndigheten. Tannlegen som gjennomfører undersøkelsen opptrer som en sakkyndig oppdragstaker og ikke på vegne av pasienten. Opplysninger som tannlegen innhenter som sakkyndig vil i utgangspunktet ikke være taushetsbelagte for oppdragsgiveren.
Pasienten kan reservere seg mot at det blir foretatt en sakkyndig vurdering, med mindre det finnes lovhjemmel som gir grunnlag for at sakkyndig vurdering likevel skal foretas.
Det er bare opplysninger som er innhentet i forbindelse med det konkrete sakkyndigoppdraget som utleveres til oppdragsgiver. Dersom tannlege har opplysninger om barnet som tannlegen har fått i behandlingssammenheng tidligere, skal ikke disse gis videre til oppdragsgiver med mindre pasienten, eventuelt foresatte, samtykker.
Helsedirektoratet har utgitt informasjon om helsepersonells vitneplikt for domstolene og fylkesnemnda.
Eksempel på relevant opplæring av tannlege som skal utføre rettsodontologiske undersøkelser, er kurs i strafferett og straffeprosess, såkalt B-kurs.
Deling av opplysninger med foresatte?
I utgangspunktet gjelder de generelle reglene, det vil si at foreldre har rett på informasjon når barnet er under 16 år. Er pasienten mellom 12 og 16 år, skal informasjon ikke gis til foreldre eller andre som har foreldreansvaret når pasienten eller brukeren av grunner som bør respekteres, ikke ønsker dette.
Uavhengig av pasientens eller brukerens alder, skal informasjon ikke gis til foreldrene eller andre som har foreldreansvaret, dersom tungtveiende hensyn til pasienten eller brukeren taler mot det.
Det følger av tannhelsetjenesteloven § 1-1 at fylkeskommunen skal sørge for at tannhelsetjenester «i rimelig grad er tilgjengelige for alle som bor eller midlertidig oppholder seg i fylket». Det følger videre av tannhelsetjenesteloven § 2-1, jf. § 1-3, at blant annet barn og unge 0–20 år har «rett til nødvendig tannhelsehjelp i den fylkeskommune der de bor eller midlertidig oppholder seg».
Helse- og omsorgsdepartementet anser rettsodontologiske undersøkelser på barn og unge ved Statens Barnehus som en del av det fylkeskommunale ansvaret for å tilby nødvendig tannhelsehjelp etter tannhelsetjenesteloven § 2-1. I den sammenheng er fylkeskommunen forpliktet til å sørge for at det i rimelig grad er tannleger tilgjengelig for å kunne gjennomføre slike undersøkelser på barnehusene, jf. tannhelsetjenesteloven § 1-1.
Stortinget har bedt regjeringen utarbeide retningslinjer for medisinske og odontologiske undersøkelser ved barnehusene (Vedtak nr. 628 (2014–2015), 8. juni 2015). Departementet har bedt Helsedirektoratet vurdere behovet for eventuell særskilt omtale eller beskrivelse i nasjonal faglig retningslinje for tannhelsetjenester til barn og unge.
I nasjonale faglige råd om medisinske undersøkelser ved Statens Barnehus har den medisinske undersøkelsen to formål; et helseformål og et rettslig formål. Dette gjelder også for de odontologiske undersøkelsene.
- For helsehjelpsformålet, skal tannlege journalføre nødvendige og relevante opplysninger, jamfør helsepersonelloven § 40, jamfør § 39. Dette vil være opplysninger som tannlege må ha tilgjengelig i den aktuelle situasjonen for å kunne sikre nødvendig oppfølgning, eller opplysninger det kan bli aktuelt å ha i forbindelse med eventuell helsehjelp på et senere tidspunkt.
- For det rettslige formålet skal tannlege ikke journalføre, men utarbeide en rettsmedisinsk erklæring, som ikke skal legges i journalen.
De nasjonale faglige rådene har klare føringer for hvordan viktige helseopplysninger som kommer fram under den medisinske undersøkelsen ved Statens barnehus skal videreformidles til barnets fastlege eller annet helsepersonell.
Ressurshensyn
Det vil være behov for å øke lønnsbudsjettet i den offentlige tannhelsetjenesten som skal stille personell til disposisjon for odontologiske undersøkelser ved Statens Barnehus. Det er behov for flere spesialister i pedodonti og eventuelt tannleger som får opplæring.
Økningen i personell vil trolig skje over tid, fordi det vil ta tid å bygge opp tiltakene og fordi spesialister i pedodonti må utdannes da det er få på markedet. Aktiviteten ved barnehusene som gjelder helsepersonell er under oppbygging.
Det forventes at utgifter til utstyr og materiell dekkes av Statens Barnehus.
Sannsynligvis er den offentlige tannhelsetjenesten positiv til anbefalingen, men de kan mene at dette er en ny oppgave som det bør følge statlige midler med til.
Helse- og omsorgsdepartementet mener at fylkeskommunen har ansvar for å dekke utgiftene jamfør tannhelsetjenesteloven § 1-1. Oppgaven ved Statens Barnehus er relativt ny og statlige helsemyndigheter har ikke forventet dette tidligere av den offentlige tannhelsetjenesten. Det kan være aktuelt at departementet vurderer om oppgavene skal anses å være dekket av midlene tjenesten allerede får, eller om midlene bør økes som følge av tilførselen av nye oppgaver.
Sist faglig oppdatert: 31. mars 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2018). Tannhelsetjenestens ledelse skal sørge for at tannleger er tilgjengelig for å gjennomføre odontologiske undersøkelser ved Statens Barnehus [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 31. mars 2022, lest 01. oktober 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/tannhelsetjenester-til-barn-og-unge-020-ar/Barnemishandling-seksuelle-overgrep-eller-omsorgssvikt-av-barn-og-unge/tannhelsetjenestens-ledelse-skal-sorge-for-at-tannleger-er-tilgjengelig-for-a-gjennomfore-undersokelser-ved-statens-barnehus