Medisinsk undersøkelse, behandling og oppfølging ved overgrepsmottak innebærer all somatisk helsehjelp og skadebegrensende tiltak som ytes ved mottaket i etterkant av et overgrep.
Overgrepsmottaket skal tilby akutt medisinsk undersøkelse, behandling og oppfølging av overgrepsutsatte
Overgrepsmottakenes tilbud om medisinsk undersøkelse, behandling og oppfølging er del av et helhetlig tilbud, som inkluderer psykososial ivaretakelse og oppfølging og et rettsmedisinsk tilbud.
Se kapittel 4 for anbefalinger om kompetanse i overgrepsmottak, herunder kompetanse overgrepsmottaket skal ha til ivaretakelse av overgrepsutsatte og kompetanse om dokumentasjon av seksuelle overgrep og plikter i rettslige prosesser.
Akutt medisinsk undersøkelse og behandling
Den overgrepsutsattes første kontakt med hjelpeapparatet anses som en akutt henvendelse, og hjelpebehovet kartlegges og videre hjelpetilbud vurderes. Akutt medisinsk undersøkelse og behandling inkluderer alle nødvendige helseundersøkelser utløst av pasientens opplysninger, inkludert vurdering av skadebegrensende tiltak som nødprevensjon, vaksiner og prøver for rusmiddelanalyse og for seksuelt overførbare infeksjoner.
Innholdet i undersøkelsen av overgrepsutsatte er beskrevet i dokumentet Mottak av pasienter etter seksuelle overgrep (overgrepsmottak.net) (norce.s3.amazonaws.com) tilgjengelig fra NKLM sine nettsider.
Undersøkelsen beskrives også i Legevakthåndbokens undersøkelser og tiltak ved mottak av ungdom og voksne utsatt for seksuelle overgrep (lvh.no) og i Veileder i gynekologi (legeforeningen.no) av Norsk gynekologisk forening (under revisjon).
Dersom pasienten tillater det, og uavhengig av om overgrepet er anmeldt eller ikke, utføres sporsikring og skadedokumentasjon som en del av den akutte medisinske undersøkelsen. Dokumentasjon av somatiske funn er vesentlig informasjon i en eventuell rettsmedisinsk erklæring.
Se anbefalingen om et rettsmedisinsk tilbud til overgrepsutsatte for mer om rettsmedisinsk undersøkelse, inkludert sporsikring og skadedokumentasjon.
Akuttundersøkelsen innebærer også å vurdere hvilke behov pasienten har for medisinsk oppfølging i helsetjenesten, for eksempel behandling av skader, dette inkluderer også tannhelsetjenesten.
Medisinsk oppfølging
Overgrepsmottaket tilbyr medisinsk oppfølging av den overgrepsutsatte for gjennomgang av resultater fra prøver og behov for supplerende medisinsk behandling og oppfølging. I tilknytning til den medisinske oppfølgingen gjøres samtidig en vurdering av den overgrepsutsattes behov for psykososial oppfølging. Se anbefaling om psykososial oppfølging.
Dersom det er behov for medisinsk oppfølging utover mottakets tilbud tilrettelegger overgrepsmottaket for videre oppfølging i helse- og omsorgstjenesten, herunder spesialisthelsetjenesten eller kommunale helse- og omsorgstjenester. Dette forutsetter rutiner for samarbeid med de relevante tjenestene.
I Helse- og omsorgsdepartementets oppdragsdokument til de regionale helseforetakene for 2016 (regjeringen.no), tildeles de regionale helseforetakene ansvar for helsetjenestetilbud til voksne utsatt for seksuelle overgrep. Helsetjenester til overgrepsutsatte skal etter dette anses som spesialisthelsetjenester, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 2-1 a (lovdata.no). Dette ansvaret ivaretas av overgrepsmottaket jf. Prop. 12 S (2017-2021) (regjeringen.no).
Pasienter har videre rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1b (lovdata.no) og Helsedirektoratets rundskriv IS-8/2015.
Opptrappingsplanen mot vold og overgrep (2017-2021) Prop. 12 S (regjeringen.no) understreker at overgrepsmottaket er et helsetjenestetilbud til voksne utsatt for seksuelle overgrep, og ivaretar tre hovedoppgaver: Medisinsk undersøkelse og behandling, psykososial støtte og oppfølging og rettsmedisinske undersøkelse og sporsikring.
(2016). Prop. 12 S (2016 –2017): proposisjon til Stortinget (forslag til stortingsvedtak): opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017–2021) Hentet fra https://www.regjeringen.no/contentassets/f53d8d6717d84613b9f0fc87deab516f/no/pdfs/prp201620170012000dddpdfs.pdf
(2015). Mottak av pasienter etter seksuelle overgrep Trondheim, Oslo: St. Olavs Hospital HF, Legevakten i Oslo. Hentet fra https://norce.s3.amazonaws.com/Faglige_retningslinjer_ved_mottak_av_pasienter_etter_seksuelle_overgrep_2015.pdf
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). (1999). LOV-1999-07-02-63. Sist endret i LOV-2020-12-04-134. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63/
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m. (spesialisthelsetjenesteloven). (1999). LOV-1999-07-02-61. Sist endret i LOV-2020-12-04-134. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-61/
Norsk gynekologisk forening (9. februar 2020). Veileder i gynekologi (2015). [nettdokument]. Oslo: Den norske legeforening. Hentet 27. mai 2021 fra https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/veiledere-i-gynekologi-2015/
Oppdragsdokument. (14. januar 2021). [nettdokument]. Oslo: regjeringen.no. Hentet 26. mai 2021 fra https://www.regjeringen.no/no/tema/helse-og-omsorg/sykehus/styringsdokumenter1/oppdragsdokument/id535564/
Siste faglige endring: 03. april 2024 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2021). Overgrepsmottaket skal tilby akutt medisinsk undersøkelse, behandling og oppfølging av overgrepsutsatte [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 09. juli 2021, lest 16. september 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/kompetanse-og-kvalitet-i-overgrepsmottak/overgrepsmottakets-tilbud-til-overgrepsutsatte/overgrepsmottaket-skal-tilby-akutt-medisinsk-undersokelse-behandling-og-oppfolging-av-overgrepsutsatte