Behandlende lege bør henvise pasienter som er symptombegrenset av kols til tverrfaglig lungerehabilitering i primær- eller spesialisthelsetjenesten
Pasienter som er symptombegrenset av kols bør henvises til tverrfaglig lungerehabilitering med minimum lege, sykepleier og fysioterapeut i teamet.
- Henvis fortrinnsvis pasienter til lungerehabilitering som dagtilbud i primær- eller spesialisthelsetjenesten. Pasienter med uttalt komorbiditet og sammensatt sykdomsbilde som gjør at de ikke kan delta i poliklinisk lungerehabilitering, henvises til døgnbasert rehabilitering ved spesialsykehus/ institusjoner.
- Vurder henvisning av pasienter som har vært innlagt på sykehus med kolsforverring, til lungerehabilitering innen 4 uker etter utskrivelse (se anbefaling om behandling ved forverringer av kols).
- Ved henvisning, informer pasienten om hva lungerehabiliteringen innebærer og motiver pasienten for deltakelse, se anbefaling om innhold i lungerehabilitering. Ofte vil forutsetningen for å kunne gjennomføre et lungerehabiliteringsprogram poliklinisk være at pasienten kan gå i trapper og forflytte seg ved egen hjelp. Dersom de ikke klarer dette, kan døgnbasert opphold være aktuelt.
Undersøk om kommunen har tverrfaglig lungerehabilitering hvor det inngår en strukturert treningstilnærming som forbedrer utholdenhet og styrke hos pasienter med kols. Mange kommuner tilbyr kun generell rehabilitering eller hverdagsrehabilitering, som ikke dekker behovet til pasienter med kols. Hverdagsrehabilitering har ikke fokus på forbedring av muskulær utholdenhet og styrke, men er et tilbud om hverdagstrening, tilrettelegging og støtte til mestring av daglige aktiviteter for hjemmeboende som har begynnende hjelpebehov.
Gjør en vurdering av:
- pasientens motivasjon for å delta på lungerehabilitering og symptombegrensning i dagliglivet. Hvis henvisning er aktuelt, inkluder opplysninger om motivasjon i henvisningen.
- om deltakelse i gruppebasert lungerehabilitering er egnet behandling for pasienter dersom rusmiddelavhengighet foreligger.
- symptombegrensning på grunn av tungpust (dyspné) ved bruk av modifisert Medical Research Council Scale (mMRC), som registrerer pasientens opplevelse av tungpust på en fem punkt skala som går fra 0-4, se Legevakthåndboken (lvh.no). En mMRC ≥ 2 er brukt som terskel for å skille «lettere grad av tungpust» fra «mer tungpustet». En mMRC = 2 er "Jeg er tregere enn de fleste på min alder, eller jeg må stoppe når jeg går i mitt eget tempo på flat mark."
- For å vurdere bedring i opplevd tungpust ved bruk av mMRC er minste kliniske viktige endring (MCID) antydet å være endring på ett poeng (Yang et al., 2016).
- å tilby rehabilitering til pasienter som har mMRC < 2, dvs. lettere grad av tungpust, men som likevel opplever å være hemmet funksjonelt av tungpust i dagliglivet og pasienten er motivert for å delta på lungerehabilitering.
- helsestatus og sykdommens påvirkning i dagliglivet ved bruk av kolsvurderingstest (CAT-skjema) (kolstest.no). Skår < 10 angir lav, mens skår > 10 angir moderat til høy symptombyrde. MCID er en nedgang på to-tre poeng (Gupta et al., 2014).
I tillegg til punktene over, inkluder følgende vurderinger i henvisningen dersom aktuelt:
- symptomer på angst og depresjon
- fysisk aktivitetsnivå
- røykestatus
- ernæringsstatus med kroppsmasseindeks (KMI), samt vektendring over tid (se anbefaling om årskontroll)
- antall kolsforverringer inkludert innleggelse på sykehus siste 12 mnd. Vedlegg epikrise og gjenopptreningsplan fra behandlingsstedet/sykehuset dersom pasienten har vært innlagt for kolsforverring
- komorbiditet
- psykososiale forhold
- behov for tolk: fremmedspråklig eller døvetolk/skrivetolk.
Ved valg av rehabiliteringssted, vurder følgende faktorer:
- Sykdomspåvirkning i dagliglivet og om pasienten er i stabil eller ustabil fase som for eksempel om pasienten nettopp har gjennomgått forverring
- tilgjengelighet av relevant rehabiliteringstilbud lokalt i primær- og/eller spesialisthelsetjenesten
- ivaretakelse av pasientens behov for transport til og fra rehabiliteringssted (pasientreiser.no).
Her er oversikt over rehabiliteringssteder i ulike helseforetak (sunnaas.no)
Lungerehabilitering har vist å redusere tungpust (dyspné), utmattelse (fatigue), angst og depresjon, øke fysisk utholdenhet og muskelstyrke og bedre helserelatert livskvalitet (McCarthy et al., 2015; Spruit et al., 2013), og er rangert som en av de mest kostnadseffektive behandlinger ved kols (GOLD, 2021). Den fysiske treningen i et lungerehabiliteringsprogram har som mål å vedlikeholde eller øke muskelstyrke, utholdenhet, funksjonsevne og aktivitetsnivå og må derfor ha en intensitet som muliggjør fysiologiske forbedringer (Spruit et al., 2013). Lungerehabilitering med trening og pasientopplæring tilrettelagt for enkeltindividet, gir fysiologiske og psykologiske forbedringer og derav effekt (McCarthy et al., 2015; Spruit et al., 2013). Personer med kols i alle stadier av sykdomsforløpet har effekt av lungerehabilitering, og alle som er symptombegrenset av kols har en rettighet til å bli vurdert for denne behandlingen i spesialisthelsetjenesten. Veiledende frist for start av utredning varierer etter alvorlighetsgrad av sykdommen (Helsedirektoratet, 2015). Kommunene har også et lovpålagt ansvar for å tilby rehabilitering, jf. Forskrift om habilitering og rehabilitering § 5 (lovdata.no).
Lungerehabilitering implementert innen 4 uker etter en kolsforverring har vist å forbedre livskvalitet, redusere reinnleggelser og nye episoder med forverring (eksaserbasjoner) (Puhan et al., 2011; Wedzicha et al., 2017).
Hverdagsrehabilitering, som mange kommuner tilbyr, er et generelt tiltak for personer med ulike sykdommer (Førland et al., 2016) og har som mål å øke personlig selvstendighet og redusere bruk av helse- og omsorgstjenester (Legg et al., 2016). Forbedring av utholdenhet og muskelstyrke er ikke et mål med dette tiltaket, slik det er med lungerehabilitering (Spruit et al., 2013). Hverdagsrehabilitering skiller seg dermed fra lungerehabilitering ved at den er rettet mot personer som har opplevd reduksjon i funksjonsnivå (funksjonsfall), og har fokus på tilrettelegging av hverdagsaktiviteter for å øke personlig uavhengighet (Førland et al., 2016). Hverdagsrehabilitering har imidlertid ikke vist å gi bedring på personlig uavhengighet, redusert bruk av helse- og omsorgstjenester eller bedring av fysisk funksjon (Legg et al., 2016). For pasienter med kols er det lungerehabilitering som tiltak som har vist å gi effekt, og det er denne behandlingen som bør tilbys.
Helseatlas for kols (helseatlas.no) viste at lungerehabilitering er mangelfullt utbygd i norske kommuner (Leivseth et al., 2017), men det er en politisk målsetting at en større del av lungerehabiliteringstilbudet til pasienter med kols skal tilbys av kommunene (Helse- og omsorgsdepartementet, 2017). I 2015 deltok færre enn 0,10 % av den norske befolkningen som var 40 år eller eldre og hadde kols på lungerehabilitering (Leivseth et al., 2017). Bare et fåtall av pasientene med kols som ville ha nytte av lungerehabilitering, får i dag tilbudet.
Førland, O., Skumsnes, R. (2016). Hverdagsrehabilitering – En oppsummering av kunnskap Senter for omsorgsforskning, vest. Hentet fra https://omsorgsforskning.brage.unit.no/omsorgsforskning-xmlui/bitstream/handle/11250/2412233/hverdagsrehabilitering.pdf?sequence=1&isAllowed=y
GOLD (2021). Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstructive pulmonary disease Hentet fra https://goldcopd.org/wp-content/uploads/2020/11/GOLD-REPORT-2021-v1.1-25Nov20_WMV.pdf
Gupta, N., Pinto, L. M., Morogan, A., & Bourbeau, J. (2014). The COPD assessment test: a systematic review. European Respiratory Journal, 44(4), 873-884.
Helse- og omsorgsdepartementet (2017). Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering Hentet fra https://www.regjeringen.no/contentassets/d64fc8298e1e400fb7d33511b34cb382/no/sved/opptrappingsplanrehabilitering.pdf
Helsedirektoratet (2015). Prioriteringsveileder - lungesykdommer. [nettdokument]. Hentet 25. april 2021 fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/prioriteringsveiledere/lungesykdommer
Legg, L., Gladman, J., Drummond, A., & Davidson, A. (2016). A systematic review of the evidence on home care reablement services. Clinical rehabilitation, 30(8), 741-749.
Leivseth, L., Husebø, G., Melbye, H., Grønseth, R., Byhring, H. S., Olsen, F. (2017). Helseatlas kols - Bruk av helsetjenester ved kronisk obstruktiv lungesykdom i 2013-15 (Rapport 3/2017) Tromsø: Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE): Hentet fra https://helseatlas.no/sites/default/files/helseatlas-kols-rapport.pdf
McCarthy, B., Casey, D., Devane, D., Murphy, K., Murphy, E., & Lacasse, Y. (2015). Pulmonary rehabilitation for chronic obstructive pulmonary disease. Cochrane Database Syst Rev, (2), CD003793.
Puhan, M. A., Gimeno-Santos, E., Scharplatz, M., Troosters, T., Walters, E. H., & Steurer, J. (2011). Pulmonary rehabilitation following exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease. Cochrane Database Syst Rev, (10), CD005305.
Spruit, M. A., Singh, S. J., Garvey, C., ZuWallack, R., Nici, L., Rochester, C., ... Rehabilitation, A. E. T. F. o. P. (2013). An official American Thoracic Society/European Respiratory Society statement: key concepts and advances in pulmonary rehabilitation. Am J Respir Crit Care Med, 188(8), e13-64.
Wedzicha, J. A., Miravitlles, M., Hurst, J. R., Calverley, P. M., Albert, R. K., Anzueto, A., ... Rigau, D. (2017). Management of COPD exacerbations: A European respiratory society/American thoracic society guideline. European Respiratory Journal, 49(3), 1600791.
Yang, I. D. E. G. J. J. S. M. C. M. V. S. B. Z. N. The COPD-X Plan: Australian and New Zealand Guidelines for the management of Chronic Obstructive Pulmonary Disease 2016. Appendix 5: Table of Minimun Clinically Important Differences (MCID). Hentet 25. april 2021 fra https://copdx.org.au/copd-x-plan/appendices/appendix-5table-of-minimum-clinically-important-differences-mcid/
Sist faglig oppdatert: 15. februar 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2012). Behandlende lege bør henvise pasienter som er symptombegrenset av kols til tverrfaglig lungerehabilitering i primær- eller spesialisthelsetjenesten [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 15. februar 2022, lest 27. mai 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/kols/lungerehabilitering/behandlende-lege-bor-henvise-pasienter-som-er-symptombegrenset-av-kols-til-tverrfaglig-lungerehabilitering-i-primaer-eller-spesialisthelsetjenesten