- Det skal kunne utføres både elektrofysiologiske (ABR, AABR, ASSR) og psykoakustiske tester (belønningsaudiometri (VRA), lekeaudiometri). Det må også finnes utstyr for diagnostisk impedansaudiometri og transientframkalte otoakustiske emisjoner (TEOAE).
- I tillegg må det finnes adekvat utstyr for tilpasning av høreapparat, inkludert verifisering.
Hørselsutredning og oppfølging av barn i alderen 0-3 år skal utføres med utstyr som fyller kravene
Ha utstyr for teknisk kontroll av høreapparater og for kalibrering av audiometrisk utstyr.
Minstekrav til måleutstyr for elektrofysiologiske målinger er utstyr med tilgang til både målemetodene ABR, AABR og ASSR.
- Elektrodeplassering utføres etter leverandørens anbefaling for gjeldende utstyr.
- I utgangspunktet anbefales bruk av innstikkstelefoner, men i spesielle tilfeller som for eksempel ved øregangsatresi benyttes hodetelefoner.
- Både hodetelefoner og innstikkstelefoner er akseptabelt, men innstikkstelefoner er bedre med tanke på både stimulusartefakter og fare for overslag til det motsatte øret.
- Ved bruk av innstikkstelefoner er det større usikkerhet med tanke på stimulusnivå i forhold til variasjoner i størrelse på øregang hos et lite barn (lite volum gir økt styrke).
- For nyfødte (innen 1 mnd. etter fødsel) bør man ikke gå høyere enn 85 dB HL siden mindre øregangsvolum gjør at reell lydstyrke kan bli opp til 20 dB høyere – dvs. fare for støyskade.
Utstyr for impedansaudiometri til bruk på de minste barna bør ha mulighet for å velge probefrekvens (1 kHz).
Til belønningsaudiometri (VRA) og lekeaudiometri bør det være utstyr og leker som egner seg for denne type testing.
- Det er en utfordring for den som skal teste å finne måter å holde barnets interesse lenge nok til å kunne få utført hørselstesten.
- Det er viktig å ha et utvalg av leker å variere mellom, slik at det ikke blir kjedelig. Samtidig er det viktig at lekene ikke er for spennende slik at barnet blir mer opptatt av å for eksempel sortere klossene etter farge.
- Ved både VRA og lekeaudiometri bør det tas både luftlednings- og benledningsaudiometri.
- Dersom barnet motsetter seg å bruke innstikks- eller hodetelefoner, bør lydfeltsmålinger prøves.
Det forutsetter at alt utstyr er kalibrert etter leverandørs anbefalinger og gjeldende standarder for denne type testing.
Audiologisk utredning og oppfølging av barn 0-3 år krever også at det finnes utstyr for verifisering. Det kan være teknisk måleutstyr og/eller utstyr for målinger i lydfelt.
Det er utarbeidet en europeisk standard med en norsk utgave «NS-EN15927:2010. Tjenester tilknyttet formidling av høreapparater». Denne beskriver krav til omgivelser, prosessen for formidling av høreapparater og system for kvalitetsstyring. Dette gir et minstekrav til tjenesten.
- For å utføre faglig forsvarlig hørselsutredning og oppfølging av barn i alderen 0-3 år, er det en forutsetning å ha tilgang til nødvendig utstyr som fyller gitte krav.
- Audiometrisk utstyr skal regelmessig kontrolleres subjektivt og kalibreres ved et kompetent laboratorium minst hvert 3. år, eller når resultatet av den subjektive kontroll tilsier det.
- Krav til adekvat utstyr må følges for å sikre at hørselsmålingene og høreapparattilpasningene skal bli pålitelige.
- Utstyret som benyttes bør ha egne protokoller for bruk på små barn.
148. NS-EN 15927:2010 Tjenester tilknyttet formidling av høreapparater.
149. NS-EN ISO 389-1:1998Akustikk. Referanseverdier til kalibrering av audiometre - Del 1: Ekvivalente referanselydtrykknivåer for rentoner og supra-aurale øretelefoner.
150. NS-EN ISO 389-2:1994 Akustikk - Referanseverdier til kalibrering av audiometre - Del 2: Ekvivalente terskellydtrykknivåer for rentoner og øregangstelefoner.
NS-EN ISO389-3:1994 AkustikkReferanseverdier til kalibreirng av audiometre - Del 3: Ekvivalente referansenivåer av kraftterskel for rentoner og benledere.
152. NS-EN ISO 389-4:1994 Akustikk - Del 4: Referansenivåer for maskering med smalbåndstøy.
153. NS-EN ISO 389-6:2007 Akustikk - Del 6 Referansehøreterskelnivåer for kortvartige prøvingssignaler.
154. NS-EN ISO 389-7:2005 Akustikk - Del 7: Referansehøreterskel ved lytting under fritt felt og diffust felt-forhold.
155. NS-EN ISO 389-8:2004 Akustikk - Referanseverdier til kalibrering av audiometre - Del 8 Ekvivalentre referanselydtrykknivåer for rentoner og circum-aurale øretelefoner.
Siste faglige endring: 24. mars 2017 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). Hørselsutredning og oppfølging av barn i alderen 0-3 år skal utføres med utstyr som fyller kravene [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 24. mars 2017, lest 13. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/horsel-hos-sma-barn-0-3-ar/krav-til-personell-utstyr-og-lokaler-pa-horesentralene/horselsutredning-og-oppfolging-av-barn-i-alderen-0-3-ar-skal-utfores-med-utstyr-som-fyller-kravene