Oversikt over helsetilstand: Helsestasjon for ungdom bør ha oversikt over helsetilstanden og de faktorene som kan virke inn på helsen til ungdom
Helsestasjon for ungdom (HFU) bør skaffe seg oversikt over ungdoms helsetilstand gjennom:
- kontakt med ungdom
- bruk av tilgjengelige kilder og verktøy til informasjon
Å ha oversikt over helsetilstanden innebærer også å ha kunnskap om helsetilstand og årsaker til sykdom (merknader til forskrift om oversikt over folkehelsen) (lovdata.no).
Oversikt over helsetilstand kan blant annet omfatte:
- forekomst av psykiske plager og lidelser
- helserelatert atferd og risikoatferd knyttet til blant annet fysisk aktivitet, ernæring, bruk av tobakk, alkohol og andre rusmidler, seksuell helse, bruk av prevensjon og uønskede svangerskap
Oversikt gjennom kontakt med ungdom
Samtaler med ungdom som oppsøker helsestasjon for ungdom kan bidra til å gi en oversikt over trender i populasjonen og gi et bilde av hvilke utfordringer som finnes i lokalmiljøet.
Opplysningene kan gi helsestasjon for ungdom grunnlag for å iverksette nødvendige og målrettede tiltak, for eksempel justering av åpningstider for å nå ungdommer i større grad eller tiltak for å redusere forekomsten av kjønnssykdommer, uønskede svangerskap eller psykiske plager.
Helsestasjon for ungdom kan, ved behov, samarbeide med aktuelle aktører for å skaffe seg oversikt over trender i populasjonen og utfordringer i lokalmiljøet. Slike aktører kan være:
- skolen og skolehelsetjenesten
- fastlegen
- psykolog og psykisk helsetjeneste
- kommuneoverlegen
- barnevernet
- politiet
- utekontakten / miljøarbeidere i kommunen
Helsestasjon for ungdom må ta hensyn til at ungdom med minoritetsbakgrunn og urbefolkning kan ha særskilte utfordringer som det er viktig å kjenne til for å forstå og møte dem på en god måte. Se anbefalingen Tilpasset tilbud.
Verktøy og kilder som gir oversikt
Helsestasjon for ungdom bør ha kjennskap til og kunne bruke aktuelle kilder og verktøy som gir oversikt over elevenes helsetilstand, herunder:
- Ungdata (ungdata.no)
- Kommunale folkehelseprofiler (fhi.no)
- SSBs Kommune-Stat-Rapportering – KOSTRA (ssb.no)
- FHIs statistikk om seksuelt overførbare infeksjoner (fhi.no)
- Kvalitetskartlegginger gjennom Bedrekommune (bedrekommune.no)
- Utdanningsdirektoratets brukerundersøkelser blant elever, lærere og foreldre (udir.no)
- Annen lokal statistikk, for eksempel statistikk utarbeidet av HFU
HFU kan samarbeide med kvalifisert personell for å tolke ulike datakilder. Se anbefalingen Folkehelsearbeid.
For mer informasjon om oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer, se Veileder i systematisk folkehelsearbeid..
Innholdet i anbefalingen bygger på forskrift og konsensus i arbeidsgruppa.
Helsestasjon for ungdom skal, sammen med de øvrige kommunale helse- og omsorgstjenestene, bidra til oversikten over helsetilstanden i befolkningen og de positive og negative faktorene som virker inn på denne, som kommunen skal ha etter folkehelseloven § 5, jf. forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 9 og helse- og omsorgstjenesteloven § 3-3. Se anbefalingen Folkehelsearbeid. Formålet med oversikter over folkehelsen er å ha kunnskap om helsetilstand og årsaker til sykdom på populasjonsnivå til bruk i folkehelsearbeidet. For å oppnå det, er det ikke relevant eller nødvendig for kommunen å ha opplysninger som kan knyttes til enkeltpersoner i sitt samlede oversiktsdokument.
En rekke av de oppgavene helsestasjonstjenesten er tillagt gjennom forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 5, forutsetter at helsestasjon for ungdom har oversikt over helsetilstanden til ungdom i kommunen og over faktorer som virker inn på ungdoms helse. Gjennom kontakt med ungdommene vil HFU få innsikt i forhold som påvirker helsen og helseutfordringer i den lokale ungdomspopulasjonen. I tillegg bør HFU ha kjennskap til og kunne bruke eksisterende kilder til oversikt over populasjonen på skole- og lokalnivå.
Oversikt over ungdoms helsetilstand og de faktorer som kan virke inn på helsen til ungdom er viktig for å kunne utarbeide planer og utforme tiltak som kan bidra til å fremme ungdoms fysiske, psykiske og seksuelle helse og forebygge sykdom og skader, herunder psykiske plager og lidelser, rusproblemer, selvmord, frafall, vold og overgrep.
Ved å ha oversikt vil HFU
- kunne planlegge målrettete helsefremmende og forebyggende tiltak
- være bedre forberedt på å møte behovene til brukerne
- måle utvikling over tid, fastsette mål for utvikling av tiltak og måle effekt av tiltak (Helse- og omsorgsdepartementet, 2011).
Helse- og omsorgsdepartementet (2011). Prop. 90 L (2010–2011). Proposisjon til Stortinget (forslag til lovvedtak). Lov om folkehelsearbeid (folkehelseloven). Oslo: Helse- og omsorgsdepartementet,. Hentet fra https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/prop-90-l-20102011/id638503/
Sist faglig oppdatert: 11. november 2019 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Oversikt over helsetilstand: Helsestasjon for ungdom bør ha oversikt over helsetilstanden og de faktorene som kan virke inn på helsen til ungdom [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 11. november 2019, lest 01. oktober 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/helsestasjons-og-skolehelsetjenesten/helsestasjon-for-ungdom/oversikt-over-helsetilstand-helsestasjon-for-ungdom-bor-ha-oversikt-over-helsetilstanden-og-de-faktorene-som-kan-virke-inn-pa-helsen-til-ungdom