Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 4.5Kosthold, miljø og bærekraft - holdninger

I Den nasjonale folkehelseundersøkelsen 2020 (fhi.no) svarte 62 prosent at de hadde gjort endringer i kostholdet for å gjøre det mer bærekraftig med lavere miljøbelastning. Ni prosent svarte at de hadde endret kostholdet i stor eller svært stor grad, mens drøyt halvparten svarte i liten eller noen grad. De hyppigste endringene var mindre matsvinn, mindre kjøtt, mer lokalprodusert mat og oftere vegetarisk middag. Andelen som svarte at de hadde endret kostholdet i stor eller svært stor grad var størst blant kvinner, unge og de med lengst utdanning. Det var også en betydelig større andel i Oslo enn i resten av landet (15 prosent mot 9 prosent på landsbasis).

I samme undersøkelse rapporterte 10 prosent å ha et mer plantebasert kosthold. Én prosent definerte kostholdet sitt som vegansk og fire prosent definerte det som vegetarisk. Andelen med et mer plantebasert kosthold var størst blant unge kvinner og i Oslo (20 prosent i Oslo mot 10 prosent på landsbasis).

I en undersøkelse gjennomført av Opinion for Helsedirektoratet våren 2023 oppgir 56 prosent at de er villig til å spise mer plantebasert av hensyn til helsen, mens 42 prosent er villig til å spise mer plantebasert av hensyn til klima. Tre av ti er i stor grad opptatt av å velge klima- og miljøvennlig når de handler matvarer. Like mange er i liten grad opptatt av dette.

Siste faglige endring: 08. desember 2023