Tilrettelegging for kompetanseutvikling for fagarbeidere, ikke-formell opplæring

Det finnes mange kompetanseutviklingstilbud på siden av det formelle utdanningssystemet, og mange aktører som tilbyr kurs og opplæring. Mange tilbud er godt etablert og tilbys i samarbeid med for eksempel kompetansesentre som Verdighetssenteret og Aldring og helse. Kurs og opplæring har ofte en systematisk oppbygning med læringsmål rettet mot avgrensede fagområder som palliativ eldreomsorg, mentorkurs, veiledning, utviklingshemming eller velferdsteknologi (eks; Hev Kompetansen, 2024; Kunnskap for en verdig alderdom, 2024). Slik det er per i dag, finnes det mange muligheter for kompetanseutvikling for fagarbeidere utenfor det formelle utdanningssystemet.

Micro-credentials

I arbeidet med å styrke og synliggjøre læring som resultat av kortere kurs og opplæring og læring i arbeidslivet, har EU anbefalt rammer for micro-credentials som på norsk kan oversettes til kompetanseattester eller mikrokvalifikasjoner (A European approach to micro-credentials. Flexible, inclusive learning opportunities, 2024; Kompetanseattester og kompetanserammeverk. Synliggjøring av etterutdanning. Sluttrapport fra prosjektet «Micro-credentials (kompetanseattester) på norsk», 2024). Per i dag er det ingen formell og standardisert oversettelse av begrepet micro-credentials. I dette rammeverket anbefales det en standardisering av læringsutbyttebeskrivelser for mindre kurs som skal legge til rette for at kursdeltaker skal kunne bygge på sine kompetanse for å oppnå et høyere kompetansenivå (A European approach to micro-credentials. Flexible, inclusive learning opportunities, 2024). Kompetanseattesten skal beskrive læringsresultater som er gjenkjennbart på tvers av bransjer og aktivitetsområder og er en personlig attest (Kompetanseattester og kompetanserammeverk. Synliggjøring av etterutdanning. Sluttrapport fra prosjektet «Micro-credentials (kompetanseattester) på norsk», 2024).

Prosjektet En norsk tilnærming til micro-credentials (kompetanseattester) ble opprettet høsten 2023 (Kompetanseattester og kompetanserammeverk. Synliggjøring av etterutdanning. Sluttrapport fra prosjektet «Micro-credentials (kompetanseattester) på norsk», 2024). Formålet med prosjektet var å utrede instrumenter som kan bidra til å synliggjøre og styrke læring og kompetanseutvikling i arbeidslivet, uavhengig av, men også i samspill med, det formelle utdanningssystemet. Konkret har prosjektet analysert relevansen av følgende instrumenter: a) kompetanseattester for synliggjøring av etterutdanning og læring i arbeidslivet, b) bransjerelaterte kvalifikasjons- og/eller kompetanserammeverk for systematisering og synliggjøring av etterutdanning og kompetanseutviklingstiltak og c) kompetansepoeng for å kombinere og ‘stable’ resultater av læring. Per i dag kan det synes som at kompetanseattester har begrenset verdi for helse- og omsorgstjenesten og at det vil kreve et større arbeid for å etablere og iverksette en slik form for standardisering og dokumentering av kompetanse.   

Siste faglige endring: 06. juni 2025