Ordninger og systemer for å tilrettelegge for kompetanseutvikling  

I dagens utdanningssystem er det ulike tiltak og ordninger som bidrar til å tilrettelegge for ansattes mulighet til kompetanseutvikling. I dette notatet vil vi gi en kort redegjørelse for treparts bransjeprogram, fagarbeiderstipend og forslag til ny låneordning for voksne. Dette er ordninger med et mål om å tilrettelegge for kompetanseutvikling. Disse ordningene er ikke primært knyttet til fagarbeidere med fagbrev, men inkluderer også ansatte uten fagbrev, permitterte og ledige.

Treparts bransjeprogram

Treparts bransjeprogram for kompetanseutvikling er en tilskuddsordning der staten og partene i arbeidslivet samarbeider om å øke deltakelsen i kompetanseutvikling innenfor utvalgte bransjer (Treparts bransjeprogram for kompetanseutvikling, 2024). Gjennom bransjeprogrammene kan ansatte, permitterte og arbeidsledige få gratis kurs og utdanning innenfor de bransjene som inngår avtale om et bransjeprogram. Kunnskapsdepartementet beslutter hvilke bransjer som kommer med i ordningen, aktuelle bransjer foreslås inkludert av hovedorganisasjonene i arbeidslivet. Målet er å sikre kompetanseutvikling i tråd med behovet i bransjene, slik at både virksomhetene og de ansatte kan takle omstillinger og være bedre rustet for morgendagens arbeidsliv. Opplæringstilbudene skal kunne gjennomføres i kombinasjon med jobb. Fra januar 2025 vil det komme et nytt bransjeprogram for helse- og omsorgstjenestene (Tilsette i fem bransjar får gratis etter- og vidareutdanning neste år, 2024). Med utgangspunkt i nominasjonsnotatet for det nye Bransjeprogrammet for helse- og omsorgstjenestene, antas det at det blir brukt midler til å utvikle følgende opplæringstilbud i den første utlysningen: Lederutdanning for både spesialist- og kommunehelsetjenestene (nivå ikke avklart), spesialutdanninger for ulike grupper av helsepersonell, både på fagskolenivå og på universitets- og høyskolenivå. Som del av bransjeprogrammene, vil det være fokus på fleksible, desentraliserte og digitale tilbud i form av kortere moduler. Dette fordi deltakerne skal kunne ta opplæring ved siden av full jobb.

Fagarbeiderstipend

Forsøket med fagarbeiderstipendet er en ordning hvor utvalgte fagarbeidere fikk et lån fra Statens lånekasse for utdanning på opptil 50 000 kroner for å ta videreutdanning (Drange et al., 2023). I forsøket var det også en kontrollgruppe som kun fikk informasjon, og en annen som ikke fikk noen av delene. Ifølge rapporten er det grunn til å tro at økonomiske insentiver, kombinert med informasjon til grupper som ikke nødvendigvis har planer om videreutdanning, vil bidra til å øke andelen som tar videre utdanning. Rapporten dokumenterer at sannsynligheten for å starte utdanning økte med omtrent 20 prosent i stipendgruppen sammenlignet med kontrollgruppen uten informasjon, mens informasjonsgruppen opplevde en økning på 9 prosent. Nettoeffekten av stipendet alene, fratrukket effekten av informasjon, var en økning på 12 prosent i sannsynligheten for å være i utdanning, noe som understreker stipendet som en effektiv driver for økt deltakelse i videreutdanning (Drange et al., 2023).

Forslag om ny låneordning rettet mot voksne

I innpillsrunden gav HK-dir innspill om en foreslått låneordning rettet mot voksne som har behov for etter- og videreutdanning. Ordningen skal bidra til å kompensere inntektsbortfall under utdanning og vil være tilgjengelig for kortere etter- og videreutdanninger ved fagskoler, universiteter og høyskoler. Lånet gis uten stipend og med løpende rente, og beløpet vil være høyere enn det som er tilgjengelig for dagens studenter (Forslag i statsbudsjettet 2025 som påvirker kunder i Lånekassen, 2024). Ordningen innføres våren 2025, med forbehold om stortingets behandling av forslag til statsbudsjett for 2025.

Siste faglige endring: 06. juni 2025