Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

16. Om ekspertuttalelsen

Nasjonalt råd for ernæring har på oppdrag fra Helsedirektoratet gitt en ekspertuttalelse om fett og mettet fett som baserer seg på innsendte spørsmål fra både befolkningen og fagmiljøene. Uttalelsen gir svar på de 15 mest stilte spørsmålene om fett og mettet fett.

Arbeidsgruppen har bestått av:

  • Erik Arnesen (leder), master i samfunnsernæring, stipendiat ved Universitetet i Oslo
  • Jøran Hjelmesæth, senterleder, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, professor II, Universitetet i Oslo
  • Liv Elin Torheim, professor i samfunnsernæring og forskningsgruppeleder, OsloMet
  • Kirsten Bjørklund Holven, Professor i klinisk ernæring, avd. for ernæringsvitenskap UiO. Nasjonal kompetansetjeneste for arvelig høyt kolesterol, OUS
  • Kari Hege Mortensen, seksjonsleder Helsefremmende arbeid, Nordland fylkeskommune
  • Audun Korsæth, Divisjonsdirektør, Divisjon Matproduksjon og samfunn, NIBIO, Norsk institutt for bioøkonomi

Bakgrunn

Helsedirektoratet baserer sine anbefalinger på de nordiske næringsstoffanbefalingene (Nordic Nutrition Recommendations, NNR)(1) og kostrådene fra Nasjonalt råd for ernæring fra 2011 (2). Her anbefales det at kostens totale fettinnhold bidrar med 25-40 prosent av energien (kaloriene) man spiser og drikker. Av dette bør 10-20 prosent av energien (E%) være enumettet og 5-10 E% flerumettet fett. Minst 1 E% av de flerumettede fettsyrene bør komme fra omega-3-fettsyrer. Det er anbefalt å begrense inntaket av mettet fett til under 10 E%, samt å ha så lavt inntak av transfettsyrer som mulig (maksimalt 1 E%). Anbefalingene bygger på sammenhengen mellom inntak av forskjellige typer fett og matvarer som inneholder fett og risiko for kroniske sykdommer, spesielt hjerte- og karsykdommer. Nasjonalt råd for ernæring publiserte en rapport i 2017 som konkluderte med at nyere forskning støttet anbefalingene om å erstatte noe mettet fett i kosthold med umettet fett, spesielt flerumettet fett (3). Les mer om fett og fettsyrer på Matportalen.no.

Sist faglig oppdatert: 17. februar 2021