Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 14Bør alt jeg spiser være lettprodukter?

Lettprodukter er varer som har redusert innhold av fett og/eller sukker, og som regel mindre energi, sammenlignet med en originalversjon av matvaren. Lettprodukter kan være bedre ernæringsmessig enn de helfete, originale produktene, men ikke nødvendigvis sunne, da den helsemessige betydningen avhenger av helheten i det man spiser og mengden man spiser. Å spise ekstra mye av lettprodukter bare fordi de har mindre fett, vil ha uønsket effekt. Ingen matvarer er i seg selv slankende. Noen lettvarianter kan også fortsatt ha mye fett, selv om de har mindre fett enn de helfete. 

Men alt du spiser trenger altså ikke være lettvarianter. Dersom du foretrekker for eksempel fet ost, kan det være en del av et sunt kosthold dersom du spiser mindre fett/mettet fett fra andre kilder i kostholdet ditt, eller dersom du begrenser mengden.

Nøkkelhullsmerkede alternativer har mindre mettet fett, så en strategi for å forbedre kostholdets ernæringsmessige kvalitet kan dermed være å bytte ut typiske hverdagsmatvarer med nøkkelhullsmerkede varianter. Det vil også gi et høyere inntak av kostfiber og lavere inntak av sukker og salt, i tillegg til et sunnere fettinntak.
 


Nasjonalt råd for ernæring

Rapporten er utarbeidet av Nasjonalt råd for ernæring på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Siste faglige endring: 17. februar 2021