Den nasjonale e-helseporteføljen består av digitaliseringstiltak av nasjonal betydning. I sum representerer porteføljen en langsiktig og ressurskrevende investering. Tiltakene har i stor grad formål som harmonerer med EHDS, og hvis man ser på den nåværende nasjonale e-helseportefølje som helhet kan EHDS-forordningen få direkte eller indirekte betydning for de fleste av dem. Av de 55 tiltakene knyttes 62 % til helsepersonells primærbruk av helseopplysninger, 40 % til innbygger, 22 % til EHR-systemene og 11 % til sekundærbruk (tiltak kan knyttes til flere områder).
EHDS-forordningen vil imidlertid stille krav som ikke løses gjennom den nåværende porteføljen av tiltak. Det vil bli behov for nye tiltak, og eksisterende tiltak vil i noen grad måtte justeres for å oppfylle kravene. Omfanget av dette er foreløpig ikke klart, og vil avhenge av detaljeringen som kan ventes i gjennomføringsrettsakter som skal vedtas innen 2027. Alle tiltakene i dagens portefølje, unntatt de prioriterte samhandlingstiltakene, avsluttes etter plan før dette. Vi har derfor valgt å fokusere på de prioriterte samhandlingstiltakene her, samt prosjekter innen sekundærbruk.
Felles for alle tiltakene i nasjonal portefølje
- De prioriterte samhandlingstiltakene i nasjonal portefølje må håndtere identitetsdata fra innbyggere i EU/EØS-land, både for å understøtte utlevering over landegrensene og eventuell sammenstilling av helseopplysninger om innbyggere fra andre EU/EØS-land som er registrert av helsepersonell i Norge
- Det er behov for en eller flere nasjonale IT-tjenester som håndterer innbyggeres rettigheter i EHR-systemer herunder samhandlingsløsninger, bl.a. for sperring, reservasjon, fullmakt og representasjon.
- Det er behov for en eller flere nasjonale IT-tjenester som innhenter og ev. sammenstiller helseopplysninger innen alle de prioriterte kategoriene av helseopplysninger på tvers av EHR-systemer og over landegrenser, og sørger for å gjøre dem tilgjengelig på europeisk format sammen med andre helseopplysninger i pasientjournalen.
Pasientens legemiddelliste
EHDS vil bl.a. stille krav til interoperabilitet for opplysninger om e-resept og legemiddelinformasjon i pasientoppsummeringer og utskrivningsrapporter. Hvis PLL og e-resept skal danne grunnlag for videre arbeid med oppfyllelse av krav i EHDS for kategoriene e-resept og utlevering, pasientoppsummeringer og utskrivningsrapporter, må de tilpasses de kommende europeiske formatene eller opprettes som ny e-reseptkjede.
Legemiddel grunndata
Dette tiltaket skisserer målbilde og plan for videreutvikling av sentrale legemiddelgrunndatatjenester for sektoren, til bruk både i e-reseptkjeden og for ordinering til inneliggende pasienter. EHDS vil kreve nye legemiddelgrunndata, og å komme videre med dette er en forutsetning for utvikling av e-reseptkjeden i forhold til EHDS. I forbindelse med legemiddelgrunndata er det også utviklet hypoteser om hvordan overgangen til EHDS innen e-resept kan gjøres.
Pasientens prøvesvar
Tiltaket ligger godt an til å danne grunnlag for å dekke kravene til innhenting av helseopplysninger på tvers av EHR-systemer innenfor landegrensene for kategoriene "resultater av medisinske undersøkelser inkludert bla. laboratoriesvar", og svarrapporter for bildediagnostiske undersøkelser og deler av pasientoppsummeringer. Gjennomføringsrettsakter for laboratorieresultater kan gi behov for endret bruk av kodeverk.
Pasientens journaldokumenter
EHDS stiller krav til å gi helsepersonell tilgang til og innbyggere innsyn i helseopplysninger innenfor de prioriterte kategoriene. Epikrise kan være aktuelt for kategorien utskrivningsrapporter, men det forutsetter mest sannsynlig endring i informasjonsstrukturen for å møte de europeiske formatene. Det skal fastsettes i gjennomføringsrettsakter hva utskrivningsrapporter skal omfatte, og det kan omfatte mer enn epikriser, jf. bilag 1.
Pasientens kritiske informasjon
Det må avklares om og på hvilke betingelser dette inngår som del av den prioriterte kategorien pasientoppsummering, og hvilke endringer som i så fall blir nødvendig i informasjonsstruktur og bruk av kodeverk, for eksempel for allergier og kritiske medisinske tilstander.
Pasientens måledata
Grad av påvirkning avhenger av spesifisering av krav i gjennomføringsrettsakter. Den prioriterte kategorien "Resultater av medisinske undersøkelser, inkludert bl.a. laboratoriesvar" kan omfatte mer enn laboratorieresultater. Selv om vi har fått signaler om at kliniske målinger som blodtrykk og puls eventuelt kan bli lagt til her, har vi ingenting håndfast på at det settes krav til dette nå. Dette er noe som eventuelt vil bli fastsatt i gjennomføringsrettsakter.
Digitalt helsekort for gravide
Innholdet i dagens papirutgave av helsekort for gravide samsvarer med labresultater (urinstix, blodtyping), bildediagnostiske undersøkelser (svarrapporter fra ultralyd) og deler av pasientoppsummering (seksjonene pregnancy history, vaccination, medical or care procedures og plan of care), og må trolig tilpasses europeiske formater når de foreligger.
Sammenstillingen av informasjon som er planlagt i dette tiltaket bør koordineres med en generell tjeneste for innhenting og ev. sammenstilling av helseopplysninger på tvers av EHR-systemer og over landegrenser.
MyHealth@EU
Dette tiltaket er tett knyttet til EHDS og vil adoptere kravene herfra når de foreligger som gjennomføringsrettsakter. Tjenesten vurderes med tiden å utgjøre en nasjonal tjeneste for innhenting av helseopplysninger på europeisk format på tvers av EHR-systemer og over landegrenser.
Prosjekter i nasjonal portefølje innen sekundærbruk av helsedata
Prosjektene på sekundærområdet for videreutvikling av helseregistre og infrastruktur for analyse av helsedata vil måtte hensynta kravene i EHDS-forordningen, herunder bl.a. kravene til tilgangsforvalter for sekundærbruk av helsedata, krav til sikre analyserom og krav til informasjon om innbyggers rettigheter. Dette inkluderer reservasjonsrett, hva egne data er benyttet til og resultater fra den aktuelle bruken av data.