Helsepersonell opplever det ofte som en utfordring at helseopplysninger registrert hos andre virksomheter, ikke er tilgjengelig for dem. Mye tid går derfor med til å innhente informasjon som er nødvendig for å kunne yte forsvarlig helsehjelp til pasientene.
For å adressere problemstillingen er samhandlingstjenesten pasientens journaldokumenter etablert. Helseforetakene har tatt i bruk denne samhandlingstjenesten og gjør allerede tilgengelig sine journaldokumenter. For at dette skal gi full effekt, må flere helsevirksomheter tilgjengeliggjøre sine journaldokumenter. Vi har vurdert at kommuner er en aktørgruppe som gir nytte og derfor bør kobles på som kilde.
En viktig del av å tilrettelegge for dokumentdeling er å etablere prosesser i virksomhetene, opplæring av personell, helsefaglige vurderinger av hvilke dokumenttyper som skal tilgjengeliggjøres og foreta risikovurdering.
Anbefalingen i denne rapporten, gjelder ikke kommuner som allerede er med i Helseplattformen da de i praksis vil være kilde gjennom EPJ-samarbeidet i Helse Midt-Norge. Vi anbefaler at kommuner i Midt-Norge som ikke er med i Helseplattformen, først tar stilling til deltakelse i Helseplattformen. Vi vurderer kommuner som ikke ønsker å delta i Helseplattformen, på lik linje med landets øvrige kommuner.
Følgende aktører kan være aktuelle som ansvarlig part, for å tilrettelegge for at kommuner kan tilgjengeliggjøre journaldokumenter:
- Kommunene enkeltvis
- Kommunesamarbeid
- Helsefelleskap
- KS
- Nasjonal tjenesteleverandør
Vår anbefaling er at KS tar dette ansvaret. Begrunnelsen er KS sin kjennskap til kommunesektoren og rollen KS er gitt av Landstinget, med å ivareta kommunenes interesser og behov. I tillegg har KS, gjennom KS Digital (tidligere KS avdeling digitale fellestjenester), lang erfaring med koordinering og levering av IT-tjenester til kommunene.
Det er opp til KS å beslutte hvordan de ønsker å legge til rette for at kommunene kan tilgjengeliggjøre journaldokumenter. I vedlegg 1 drøfter vi ulike måter dette kan gjøres på, som innspill til KS. For den enkelte tilnærmingsmåten er det også drøftet rettslige problemstillinger som organiseringen av samarbeidsområder reiser (vedlegg 2). Prosesser som må understøttes for virksomheter som skal tilgjengeliggjøre journaldokumenter er beskrevet i vedlegg 3. Rammer beskrives i vedlegg 4.
Helsedirektoratet ser ikke at det vil være en utfordring at større kommuner, som har igangsatt arbeid for å bli kilde i dokumentdeling, kan ta hånd om dette selv.