KAPITTEL 8
Håndtering av andre matallergier enn nøtteallergi

Nøtter er den matvaren som hyppigst gir alvorlige allergiske reaksjoner hos barn, men også andre matvarer kan gi allergiske reaksjoner, for eksempel egg, melk og fisk. Den praksis for håndtering som er anbefalt for nøtteallergi gjelder også for andre matallergier.

Det skal ved matallergi som hovedregel ikke vedtas et generelt forbud mot enkelte matvarer i skoler og barnehager. Et forbud forutsetter at dette er helt nødvendig, og bør dokumenteres av relevant utredning i spesialisthelsetjenesten.

En grundig utredning og diagnostikk er avgjørende for å iverksette riktige tiltak. Utredning med provokasjonstesting er regnet som gullstandarden for å diagnostisere matallergi. God diagnostikk gir også mestringserfaring og trygghet for barnet og foresatte.

Skolene og barnehagene bør sørge for grundig opplæring i håndtering av matallergi for å sikre at alle ansatte både kan forhindre, gjenkjenne og behandle allergiske reaksjoner.

Sist faglig oppdatert: 27. august 2018